Likes verbergen: do or don’t?

Sinds deze week is het mogelijk om je likes te verbergen op Instagram. Ook Facebook is bezig met de uitrol van deze functionaliteit. Maar waarom is deze functie zo belangrijk voor de platforms en waarom zou je je likes überhaupt willen verbergen? Je leest het hier!

Door het verbergen van likes optioneel te maken wil Facebook haar gebruikers in de gelegenheid stellen om hun profiel nog meer naar wens in te stellen. Daarnaast wil Facebook graag de strijd om populariteit verkleinen. Ook willen ze het platform toegankelijker maken voor nieuwe gebruikers. Als je nieuw bent, en je hebt bijvoorbeeld nog maar weinig volgers, dan kan het vervelend voelen als je maar een paar likes op je bericht ontvangt.

Om deze reden kun je bij Instagram vanaf nu kiezen uit vier opties. Je kunt (zoals je gewend bent) alle likes zichtbaar laten, maar kan er vanaf nu ook voor kiezen om de likes van je eigen posts te verbergen of de likes op posts van anderen in je tijdlijn te verbergen. Als je ook geen likes meer wil zien van profielen die je nog niet volgt, kun je zelfs alle likes verbergen.

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Het verbergen van likes werkt als volgt. Op Instagram is het verbergen van de likes bij een post heel simpel. Je plaatst het bericht, klikt op de drie puntjes rechtsboven bij de post en klikt vervolgens op ‘vind-ik-leuks verbergen’. Zodra je daarop hebt geklikt, staat er onder je post niet meer ‘Roger en 32 anderen vinden dit leuk’, maar ‘Roger en anderen vinden dit leuk’. Je kan wel nog steeds op  ‘anderen’ klikken. Er komt dan een lijst te voorschijn van alle mensen die hebben gereageerd. Overigens kun je dit ook instellen bij posts die je al hebt gepubliceerd. De échte enthousiasteling kan zich vanaf nu dus de moeite gaan doen om de likes van posts met weinig likes te verbergen, en bij de posts met veel likes ze wel weer te geven. Om de likes van de posts van anderen te verbergen, ga je in Instagram naar Instellingen > Privacy > Berichten.

Maar wat vinden we nou eigenlijk van deze nieuwe functionaliteit? Vooral influencers zijn over het algemeen niet gecharmeerd van de nieuwe functionaliteit. Hun verdienmodel is vaak gebaseerd op het aantal likes dat een post ontvangt. Ook lees je op het internet inmiddels al wat kritische reacties, aangezien heel wat mensen van mening zijn dat een programma als Instagram nu eenmaal draait om zien en gezien worden. De likes zijn hier een essentieel onderdeel van.

Anderen zijn juist van mening dat als je iets post het niet moet gaan om de hoeveelheid likes die je krijgt, maar om de content die je deelt. Daarnaast is er natuurlijk een verschil tussen persoonlijke accounts en zakelijke accounts. Waar iemand persoonlijk misschien minder waarde hecht aan het aantal likes, kan het wel een ambitie zijn om het aantal likes van bedrijven te laten groeien. Kijk naar onze eigen social media marketeers.

Kortom de meningen zijn nogal verdeeld. Toch zal de populariteit van beide platforms er maar weinig van merken. Wil jij je nou ook goed profileren middels een doelgerichte social media strategie en weet je niet waar je moet beginnen? Onze social media marketeers helpen je graag! Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op en we gaan vliegensvlug voor je aan de slag!

Maikel den Dekker
Maikel den Dekker
[email protected]


X