mm-blog-banner-PapierAfwerkingen-1140x457

Luxe afwerking voor je drukwerk

Je ontwerp staat als een huis. De boodschap is duidelijk. En je hebt een geweldig papier uitgekozen, voor bijvoorbeeld je visitekaartjes, ansichtkaarten of menukaarten. Dan ontbreekt er nog maar één ding om écht indruk te maken op je publiek: de finishing touch! In deze blog zullen we ingaan op afwerkingsmethoden waarmee je jouw drukwerk voorziet van extra uitstraling en functionaliteiten door het bijvoorbeeld in een bepaalde vorm te snijden of te voorzien van vouwlijnen. De verschillende soorten afwerkingen zijn er niet alleen om een luxe en professionele uitstraling te geven, het kan ook beschermen tegen beschadigingen. De belangrijkste afwerkingen beschrijven we hieronder.

Afwerking voor luxe uitstraling

  • UV-lak is een hoogglans laklaag. De gladde extra dikke laklaag geeft een glossy uitstraling. Een andere optie is SPOT UV-lak. Deze glanzende lak plaats je op een bepaald deel van het ontwerp, waardoor alleen deze delen een glanzende laag krijgen.
  • Het pregen van je drukwerk zorgt ervoor dat delen aan de ene kant worden opgehoogd en aan de andere kant worden ingedeukt. Je kan dit gebruiken om een effect te genereren, een tekst of een element te benadrukken of om bijvoorbeeld braille tekst toe te voegen aan je uiting.
  • Goud/Zilverfolie maakt van je drukwerk een échte eye-catcher. Uitermate geschikt voor gebruik op je visitekaartjes, flyers, uitnodigingen en folders. De folie wordt gedrukt met een vijfde druklaag en wordt toegepast om bijvoorbeeld teksten extra nadruk te geven.
  • Met stansen kan drukwerk in een willekeurige vorm gesneden worden. Hierdoor valt jouw product extra op.
  • Rillen is het creëren van een vouwlijn zodat op die lijn eenvoudig een strakke vouw gemaakt kan worden. Bij rillen wordt het papier niet geperforeerd zodat het niet snel scheurt.

Afwerkingen voor bescherming

  • Dispersielak is een dunne beschermlak over je drukwerk. Deze lak is in een matte of een glanzende versie te verkrijgen en geeft naast het zichtbare effect ook een bescherming aan je drukwerk.
  • Laminaat is een glanzende of matte folie die over je drukwerk geplaatst wordt. Deze beschermlaag knapt niet wanneer je het vouwt en is hiermee uitermate geschikt voor flyers en folders. Laminaat is de sterkste en tevens meest luxe afwerkingstechniek.

Alles is mogelijk!

De keuze voor rillen, stansen, pregen of UV-lak hangt dus voornamelijk af van het soort drukwerk en wat je ermee wilt doen. Wat dat betreft is de keuze voor deze afwerkingsmogelijkheden waarschijnlijk een stuk makkelijker dan de keuze hoe je het papier veredeld wilt hebben. Heb je toch behoefte aan meer informatie of advies? Neem dan gewoon eens contact met ons op! En onthoud: elk idee is uitvoerbaar, dus laat je creativiteit de vrije loop!

 

Zayna Bartels
Zayna Bartels
[email protected]


X