Maak je leven makkelijker met Zapier

Als je sommige dingen eenmaal hebt gebruikt kun je eigenlijk niet meer zonder. Een eiersnijder, uienkam of bijvoorbeeld Spotify, Netflix en Disney+. Daar komt vandaag nog iets bij. Zapier maakt het mogelijk om verschillende diensten, die je waarschijnlijk al gebruikt, te koppelen en taken te automatiseren.

Een voorbeeld

Stel je bent een journalist en hebt net een interview met Will Ferrell afgenomen. Je maakt met je iPhone een foto van Will en denkt bij jezelf: “Deze moet ik wel nog even retoucheren”.

In dat geval zou je waarschijnlijk, zonder Zapier, de volgende stappen doorlopen:

  1. Je mailt de foto naar jezelf
  2. Je opent je e-mailprogramma op je computer
  3. Je raakt afgeleid van je volle mailbox
  4. Je herinnert je weer wat je aan het doen was: je slaat de foto van Will Ferrell op op je drive
  5. Je opent Photoshop en bewerkt de foto

Zapier kan dit proces voor je verkorten. Hieronder laat ik jullie een simpel voorbeeld zien van hoe Zapier de gemailde foto automatisch in je Google Drive (of Dropbox, etc.) opslaat. We gaan er in dit voorbeeld even vanuit dat je een Google Account hebt. Inloggen met Google Accounts is veilig en super snel!

Stap 0: Voorbereiding

Stuur jezelf alvast een mailtje met een foto in de bijlage. Als onderwerp kies je “Foto naar drive”. We hebben dit nodig om de “Zap”, zo noemt Zapier een taak, in te stellen. Log daarna in op Zapier.com. Dit gaat het makkelijkste met een Google account.

Stap 1: Maak een nieuwe Zap aan

Maak een Zap aan en geef je Zap een naam.

Stap 2: Kies de app die het event gaat triggeren

In dit geval gaan we iets doen vanuit een e-mail die in onze Gmail-account binnenkomt.

Stap 3: Kies het event

Zapier hoeft niet te triggeren op alle mails die binnen komen. Daarom triggeren we alleen e-mails die aan een bepaalde voorwaarde voldoen. Kies “New Email Matching Search”. De filter stellen we in in stap 4.

Stap 4: Bepaal waaraan de nieuwe mail moet voldoen

Weet je nog dat je in Stap 0 een e-mail naar jezelf hebt gestuurd met het onderwerp “Foto naar drive“? Daar gaan we nu op filteren. In Gmail gaat dat zo: subject:(naar drive). Zo filter je dus alle e-mails waarbij in het onderwerp de woorden “naar” en “drive” zitten. Meer filters kun je vinden in de documentatie van Gmail.

Stap 5: Test en ga verder

In de test zul je zien dat je e-mail uit stap 0 wordt gevonden en dat de naam van je foto te zien is.

Stap 6: Kies de doel-app

In dit voorbeeld gaan we de foto in de bijlage van de e-mail uploaden naar een map in Google Drive. Werk je met Dropbox of een ander programma? Dan gaat dit precies op dezelfde manier.

Stap 7: Kies het event

We gaan dus een foto uploaden naar een map op Google Drive. In de volgende stap stellen we in welke map dit wordt. Hier kiezen we het event “Upload file”.

Stap 8: Instellingen van de file upload

In deze stap kies je welke Drive je gaat gebruiken, je kiest wat je precies wilt uploaden en je kiest in welke map dit item moet komen te staan. Drive, Folder en File zijn de verplichte velden. De andere velden zijn optioneel. Experimenteer daar gerust eens mee.

Stap 9: Sla op, test en ga verder

Je Zap is nu klaar. Vergeet je Zap niet aan te zetten, anders werkt het natuurlijk niet.

Stap 10: Check je Drive

Als het goed is staat de portretfoto van Will Ferrell nu in je Google Drive.

Conclusie: Save Time

Bovenaan dit artikel staan een aantal stappen die je bij elke foto die je maakt moet doorlopen als je een foto op een online drive wilt opslaan. Hieronder zie je wat er met behulp van Zapier nog overblijft van deze stappen:

  1. Mail de foto naar jezelf
  2. Open je e-mailprogramma op je computer
  3. Je raakt afgeleid van je volle mailbox
  4. Je herinnert je weer wat je aan het doen was en slaat de foto van Will Ferrell op op je drive
  5. Je opent Photoshop en bewerkt de foto.

Conclusie: dat scheelt ontzettend veel tijd! Daarnaast zijn de mogelijkheden eindeloos. Bekijk er meer op de site van Zapier › Kom je tot de conclusie dat bovenstaande stappen er nét iets teveel zijn voor je en schakel je liever hulp in? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Rick Snackers
Rick Snackers
[email protected]


X