Tiktok strategie

Maak TikTok onderdeel van jouw marketingstrategie

Vanaf de komst van TikTok, in 2017, groeide de app in rap tempo uit tot een van de populairste social media platformen in ons land. Momenteel telt het videoplatform ruim 4 miljoen gebruikers in Nederland. Het is dus niet de vraag of jouw organisatie TikTok gaat inzetten, maar wanneer. In de praktijk blijkt toch dat veel bedrijven het toch lastig vinden om TikTok in te zetten als marketingkanaal. Het platform kent immers ook een bepaald imago: van dansende pubers tot grappige challenges voor jongeren. Maar TikTok is veel meer dan dat. Maar hoe zet je TikTok in voor jouw bedrijf? 

Onderdeel van de (online) marketingstrategie

Zomaar lukraak wat leuke video’s posten, is zeker niet de route die je wil bewandelen. TikTok is namelijk een onderdeel geworden van jouw (online) marketingstrategie. Waarvoor ga je TikTok inzetten? Met welk doel zetten we dit platform in? Wie wil ik aanspreken? Dit zijn allemaal zaken die je vooraf goed in kaart moet brengen. Staan alle neuzen dezelfde kant op? Goed, dan kunnen we door naar het stukje video

Kort en snel

Korte en snelle video’s, dat is wat men online graag wil zien en laat TikTok hier nu net het perfecte platform voor zijn. Gebruikers scrollen door hun eigen for you page, waar ze video’s van maximaal 3 minuten tegenkomen. Ideaal dus om jouw snelle en korte video te delen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap wel goed overkomt bij de doelgroep? Verplaats je ten eerste in de doelgroep. Wat wil mijn doelgroep zien? Wat houdt ze bezig? Wat vinden ze leuk om te zien? Bedenk vervolgens welke boodschap je over wil brengen aan deze groep mensen. Op deze manier houd je te allen tijde de boodschap en de doelgroep in je achterhoofd. Oké, je hebt een heldere boodschap in je hoofd en je weet wat de doelgroep graag wilt zien. Dan kunnen we aan de slag met het creëren van content! 

Wees creatief, maar blijf relevant

TikTok vraagt om een andere aanpak dan je misschien gewend bent. Dit heeft alles te maken met het algoritme. Zo zijn het aantal volgers minder belangrijk dan bijvoorbeeld op Instagram en draait het allemaal om de content die je plaatst. Dit geeft Content Creators de mogelijkheid om aan de slag te gaan met creatieve en relevante content voor de doelgroep. Creëer dus video’s die relevant zijn voor jouw doelgroep, laat je creativiteit de vrije loop, ga mee in populaire TikTok trends en jouw views schieten gegarandeerd omhoog! Ben je bang dat de boodschap die je wil overbrengen te serieus is voor op TikTok? Geef het dan zeker toch een kans, de kracht van dit platform is juist om ook serieuze zaken bespreekbaar te maken. 

Ben je te laat?

Dat TikTok geen tijdelijke trend is, dat is onderhand wel duidelijk. Vele grote bedrijven en bekende merken zijn je al voorgegaan en met succes. Ben je ondertussen al te laat om op TikTok te verschijnen? Absoluut niet, steek de koppen bij elkaar en maak TikTok onderdeel van jouw (online) marketingstrategie. 

Chiara Geurts
Chiara Geurts
[email protected]


X