Marketing in tijden van crisis

Het zijn geen makkelijke tijden voor ondernemers. De overheid neemt flinke maatregelen en sommige bedrijven vrezen voor hun bestaan. We verkeren in situaties waar we nog nooit kennis mee hebben gemaakt. Er is geen “best practice” in hoe we marketing in tijden van een pandemie in moeten zetten. Ieder bedrijf is natuurlijk anders en moet op een andere manier inspelen op de gevolgen van de maatregelen. Maar, één ding is zeker! Zet niet al je marketingactiviteiten op een laag pitje, of erger nog, uit. Wees creatief en denk out of the box om het beste uit deze ongewone tijd te halen. Graag bieden we je handvatten om je marketingactiviteiten in tijden van crisis op de beste manier in te zetten.

 

Focus op retentie

In tijden van crisis tonen consumenten risicomijdend gedrag. In deze onzekere, chaotische periode zijn we allemaal op zoek naar een stukje veiligheid. Er wordt meer waarde gehecht aan vertrouwde gezichten, organisaties en processen. Dit betekent dat er minder snel over wordt gestapt naar een andere aanbieder. De ideale tijd om abonnementen en contracten te verlengen.

 

Creatief ondernemerschap

Een ding is zeker, in tijden van crisis worden we creatief. Nu is het niet de vraag of je buiten veilige kaders wilt denken, maar wanneer je met een innovatieve oplossing naar buiten treedt. Neem je “overall”  marketingstrategie eens goed onder de loep. Beschik je over een fysieke winkel die helaas zijn deuren heeft moeten sluiten? Denk dan na over hoe je op een andere manier je producten bij klanten kunt krijgen. Online neemt tijdens de coronacrisis duidelijk de overhand. Zorg bij de eventuele verschuiving van offline naar online voor een zo laag mogelijke barrière. Klanten moeten zich niet geremd voelen om ook daadwerkelijk een online order te plaatsen. Neem dus bijvoorbeeld verzendkosten weg om het online shoppen nog laagdrempeliger te maken.

 

Social media

Waarschijnlijk heb je het ook al in je wekelijkse iPhone rapport gezien. Er vindt een hoge stijging in het gebruik van social media plaats. Hier kunnen we allemaal van profiteren en moeten we zeker weten op inspelen. Online zichtbaarheid was nog nooit zo belangrijk. Een downside aan het hele verhaal is dat veel organisaties deze kans pakken waardoor het organische bereik op social media licht daalt. Dit kunnen we natuurlijk allemaal omzeilen door middel van online advertising op social media. Met een klein budget passeer je het complexe algoritme van de social kanalen en zet je slim in op maximale zichtbaarheid.

 

Events

Evenementen worden tot 1 juni stilgelegd. Dat betekent niet dat we in geen enkele vorm met meer dan drie personen bij elkaar kunnen komen. Je ziet dé ideale oplossing al bij meetings en vrijdag middag borrels. Deze worden massaal online voortgezet via tools als Skype, Zoom, Google Hangouts en Microsoft Teams. Maar dat is niet alles. Productlanceringen worden nu via een livestream gepresenteerd, korte workouts worden door sportscholen als livevideo uitgezonden en webinars als kennisdeling schieten als paddenstoelen uit de grond.

 

Verandering in zoekverkeer

Thuiszitten gaat vervelen en wat doen we dan? Good old surfen! We zien dat oriënterende zoekopdrachten in Google toenemen. We hebben weer de tijd om eens uitgebreid onderzoek te doen naar verschillende aanbieders of verschillende varianten van een product. Acute beslissingen worden minder snel gemaakt en minder gerichte zoekopdrachten komen vaker voor. Dit betekent ook dat mensen die wél doelgericht zoeken, zich op voorhand georiënteerd hebben en sneller overgaan tot een aankoop. Het gevolg hiervan is dat specifieke campagnes uitgesteld worden en de kosten dalen. Een mooie kans om een grotere doelgroep met een lager budget te bereiken!

 

We kunnen concluderen dat er genoeg kansen zijn om alles op alles te zetten tijdens deze vervelende tijd. Online is key en maximale zichtbaarheid is hierbij enorm belangrijk. We leggen de focus op retentie en zorgen dat we verschijnen bij oriënterende zoekopdrachten. Innovatieve ideeën worden op social media getoond en evenementen worden live ingezet. Alles om te binden met je (potentiële) klant. Ben je benieuwd hoe marketing in deze tijd het meest efficiënt kan worden ingezet voor jouw bedrijf? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze experts helpen je graag!

Fenna Langeslag
Fenna Langeslag
[email protected]


X