Met de beinvloedingsprincipes van Cialdini zorgen voor meer conversies

Ken jij de 7 principes van Cialdini al? Wanneer deze principes op de juiste manier worden ingezet maximaliseer jij de kans op conversies via jouw website of webshop. Wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijs, sympathie, autoriteit, schaarste en eenheid zijn de principes waaraan je dient te werken. In deze blog nemen we je mee hoe je de verschillende principes ingezet kunnen worden.

  1. Wederkerigheid

Bij het principe van wederkerigheid wordt ervanuit gegaan dat je als merk zijnde als eerste iets weggeeft. Op deze manier krijgt een websitebezoeker het gevoel dat hij hier iets voor terug moet geven. Een veel gekozen manier van wederkerigheid inzetten is het delen van kennis. Voorbeelden hoe wederkerigheid wordt ingezet, zijn;

– Het aanbieden van een quickscan

– Het delen van een whitepaper met de websitebezoeker

– Het delen van informatie van het product dat besteld kan worden door middel van een blog of handleiding

– Een toevoegen van een gratis item aan het winkelmandje bij aanschaf van een X bedrag

Wederkerigheid is een principe dat gemakkelijk kan worden toegevoegd aan zowel een website als webshop.

  1. Consistentie

Als websitebezoeker ben je geneigd om consistent te handelen, door acties te ondernemen op basis van eerder ingenomen standpunten. In dit overtuigingsprincipe is het belangrijk om de websitebezoeker middels kleine stappen sneller te laten converteren.

Wanneer we dit overtuigingsprincipe in een voorbeeld plaatsen wordt het sneller duidelijk hoe dit principe het beste ingezet kan worden. Kies bijvoorbeeld voor het afronden van een webshopbestelling in twee fases. Zo vraag je in het eerste gedeelte gegevens zoals naam en bezorgwijze. In het tweede gedeelte wordt er gevraagd naar gegevens zoals het telefoonnummer en email adres. Doordat er in het eerste gedeelte al gegevens zijn ingevuld worden de gegevens in het tweede gedeelte consistenter ingevuld.

  1. Sociaal bewijs

Websitebezoekers die voor het eerst een online aankoop willen plaatsen gaan vaak op onderzoek of de website betrouwbaar is. Deze zoektocht wordt veelal beïnvloed door sociaal bewijs. Sociaal bewijs kun je vergelijken met vrienden die je aanbevelen om te kopen vanwege positieve ervaringen.

Voorbeelden van sociaal bewijs zijn:

– Recensies. Kies bij voorkeur een onafhankelijk platform, op deze manier laat je zien dat je online niet bang bent om eerlijk te zijn en klanten een recensie te laten plaatsen zonder dat het bedrijf hier invloed op heeft.

– Keurmerken. Door jouw webshop te laten bekronen met een keurmerk kun je aantonen dat iemand met een goed gevoel een aankoop kan plaatsen.

– Een grote social media following. Hierdoor krijgen social media berichten veel interactie.

– Zelfs negatieve recensies. Op deze manier kun je als bedrijf aantonen dat je klantvriendelijk bent, door een klacht in behandeling te nemen.

  1. Sympathie

Wanneer een webshop sympathie heeft weten te verkrijgen, is een potentiële koper eerder geneigd om een product of dienst aan te schaffen. Sympathie kan verdiend worden door onder andere goed te zijn voor de wereld of natuur. Pak bijvoorbeeld cosmeticamerk Lush, ze willen namelijk meer doen dan alleen producten verkopen. Zo gaat er van een hand- en bodylotion de volledige opbrengst naar een goed doel dat iedere zoveel tijd wisselt.

Daarnaast is interesse tonen bij potentiële klanten ook een goede methode om sympathie te verkrijgen. Dit kan door bijvoorbeeld vragen te stellen aan websitebezoekers. Wanneer dit op een gemeende manier verloopt zie je dat de websitebezoeker de indruk krijgt dat zijn/haar mening ertoe doet.

  1. Autoriteit

Het tonen van autoriteit in de vorm van kennis en kunde zorgt ervoor dat bezoekers beïnvloed worden om eerder contact op te nemen via de website of webshop. Daarnaast draagt de autoriteit van een website of webshop bij aan de ranking binnen de zoekresultaten van Google.

Autoriteit kan bestaan uit eigen en geleende autoriteit. Door de kwaliteitseisen van je producten op de website te tonen middels een certificaat bouw je eigen autoriteit op. Geleende autoriteit komt voort uit jouw logo met link die te vinden is op een partnerwebsite.

  1. Schaarste

Je hebt dit vast wel eens voorbij zien komen dat er nog maar drie plekken beschikbaar zijn voor een vlucht of hotel. Dit zorgt ervoor dat de websitebezoeker de drang voelt om snel te beslissen en over te gaan tot aanschaf. Onrealistische schaarste wordt afgestraft. Wanneer een websitebezoeker door krijgt dat er opzettelijk gebruik gemaakt wordt van schaarste, zorgt dit voor wantrouwen en zal dit zorgen voor een averechts effect. Aankopen worden uitgesteld of erger nog, de aanschaf vindt plaats bij de concurrent.

Vormen van schaarste die succesvol ingezet worden zijn het tonen van de productvoorraad of het aan beschikbare plekken wanneer er een dienst wordt verkocht. Op deze manier ben je tevens transparant bezig.

  1. Eenheid

Het is algemeen bekend dat mensen graag bij een groep horen. Zowel offline als online. Dit principe speelt daarop in. Maak bijvoorbeeld gebruik van een pop-up met de tekst “Al 10 tevreden klanten ging u voor!” om de websitebezoeker te laten inzien dat het een goede keus is en je bij de groep van tevreden klanten zult horen na de aanschaf. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van een term om de eenheid aan te duiden. Noem jouw tevreden klanten bijvoorbeeld ambassadeurs. Hierdoor kun je adverteren met de leus: Ben jij binnenkort ambassadeur van (merknaam)? Op deze manier maak je de drang van het horen bij een groep alleen maar sterker!

Door een of meerder van de overtuigingsprincipes in te zetten zorg je ervoor dat websitebezoekers sneller contact met je opnemen en overgaan tot aanschaf.

Wil je meer weten over de impact van de overtuigingsprincipes of wil je deze direct toepassen op jouw website of webshop? De specialisten van MijnMarketing.com staan voor je klaar.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X