nieuwe-adwords-interface

De metamorfose van de Google Adwords interface

Geen geklungel meer

Het advertentieprogramma van Google, Google Adwords, was jarenlang het decor van de clean look. Geen felle kleuren, maar wit afgewisseld met lichte grijstinten zorgden voor een rustige uitstraling. Voor menig marketeer rustgevend, voor menig designer een doorn in het oog. Tegenwoordig lijkt het 16 jaar oude systeem meer op een oud huis dat lijkt te barsten onder het gewicht van de vele extra features die door jaren zijn toegevoegd.

Begin 2016 kondigde Google aan om de interface van Google Adwords volledig op de schop te gaan nemen. De laatste keer dat Google een designwijziging had verricht dateerde alweer van 2008. De belangrijkste reden voor Google om het design juist nu te wijzigen is dat het design van destijds was gebaseerd op een desktopwereld. Met de komst van de smartphone is het zoekgedrag en het gebruik van devices verandert. Een drijfveer om ook de interface van Google Adwords aan te passen.

Google gaf in 2016 aan dat het project 12 – 18 maanden in beslag zou nemen. Rond maart 2017 kregen een select aantal Adwords account toegang tot de nieuwe omgeving. Deze nieuwe interface is door Google: Alpha genoemd. Nog niet iedereen zal de nieuwe interface te zien krijgen. Komende maanden zal dit echter veranderen. Maar wat is er nu precies verandert?

De belangrijkste Google Adwords veranderingen

Belangrijk om te weten is dat er geen functionele wijzigingen zijn aangebracht. Campagnes worden nog steeds volgens dezelfde methode opgebouwd. Echter de manier waarop de data wordt getoond is vernieuwd. De belangrijkste aanpassingen:

  • Kleuren, kleuren en kleuren. In het nieuwe design zitten veel meer kleuren dan voorheen. Rood, blauw, groen allerlei kleuren om belangrijke zaken te accentueren.
  • Van horizontaal naar verticaal, Google heeft de belangrijkste navigatie (tabjes) verplaatst van horizontaal in het midden naar links en verticaal.
  • Samenvoeging van de tabjes advertenties en advertentie-extensies. Om advertenties uit te breiden met bijvoorbeeld je telefoonnummer of beoordelingen zijn advertentie-extensies in het leven geroepen. Deze zijn in het nieuwe design samengevoegd met advertenties in één tabje.
  • Heel veel features zitten verwerkt in het menu-item van de 3 verticale bolletjes. De gedeelde bibliotheek en bulkacties zijn enkele voorbeelden, maar ook de zoekwoordenplanner.
  • Geen geklungel meer met de periode instellen. In het nieuwe designs kan je bij het instellen van de datum makkelijk door de maanden scrollen. Je hoeft dus niet meer op een minuscuul knopje te klikken.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X