Nederlander besteedt weer meer tijd op sociale media

Door de intelligente lockdown waren we veel thuis en vond contact met vrienden en familie grotendeels online plaats. Logisch dat de tijd die we afgelopen jaar op sociale media besteden wederom is toegenomen met TikTok als grote stijger. Het onderzoeksbureau Newcom doet jaarlijks groot onderzoek onder 7.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder. Ons social media team heeft de opvallendste ontwikkeling op een rij gezet.

Alles in de lift

Alle social media cijfers zitten in de lift. Er is een duidelijke stijging in het aantal social media gebruikers, het aantal platforms dat gebruik wordt, maar ook de tijd die men op social media besteedt. De huidige coronacrisis heeft ook duidelijk huisgehouden in het social media landschap en heel wat mensen raakten besmet met het ‘social virus’. Jongeren besteden, naar eigen schatting, dagelijks minimaal een kwartier langer aan sociale media. Dan komt in totaal neer op zo’n 160 minuten per dag.

WhatsApp en Facebook blijven de grootste

Ondanks veel commotie rondom het Facebook-concern met daarin de grootste spelers WhatsApp en Facebook en het kleinere zusje Instagram blijven WhatsApp en Facebook nog steeds de ‘big two’. Zowel het veel gebruikte WhatsApp als de klassieker Facebook laten beide een kleine groei zien. Procentueel gezien groeien van de grote platforms LinkedIn en Instagram het hardst met resp. 6% en 5%. Het online moodboard Pinterest, het jeugdige TikTok en blogplatform Tumblr verrassen met een groei van resp. 10%, 149% en 24%. Is jouw doelgroep tussen 15-19 jaar oud dan mag het TikTok platform niet meer genegeerd worden.

TikTok passeert Facebook bij gebruik onder jongeren

Het Chinese TikTok dat dit jaar nog leek te bezwijken onder druk van de Verenigde Staten heeft een enorme groei doorgemaakt in Nederland het platform mocht maar liefst. 1.028.000 nieuwe gebruikers verwelkomen. Onder jongeren van 15-19 jaar heeft het daarmee Facebook ingehaald. 1,7 miljoen Nederlanders hebben een TikTok profiel waarvan 836.000 dagelijks inloggen. Het exacte aantal TikTok gebruikers ligt nog hoger, aangezien in dit onderzoek geen personen jonger dan 15 zijn ondervraagt. Ook in de leefstijdscategorie 20-24 jaar groeit TikTok hard van 110.000 naar 360.000 gebruikers.

De groei van Instagram vlakt af

Wanneer een social media platform een tijd ‘meedraait’ is het gebruikelijk dat de groei van een platform afneemt. Het platform wordt volwassen en de groei stagneert. Wanneer de groei van een platform binnen een bepaalde leeftijdscategorie afneemt is dit opvallend. Bij Instagram zien we dat de groeicurve bij de leeftijd onder de 40 jaar het nulpunt nadert. Ondanks dat bij de leeftijdsgroep 20-39 jaar slechts 60% gebruik maakt van het platform. Er is dus zeker nog winst te behalen. Maar dit zien we niet terug in de data.

Social Media update

In de komende social media update van februari duikt onze social media specialist Mandy verder in de laatste trends en ontwikkeling op het gebied van sociale media. Deelname is gratis, meld je snel aan voor onze social media update op 09 februari.

Hoe nu verder?

Deze onderzoeksresultaten geven jaarlijks nieuwe inzichten en zijn een goede aanleiding om de huidige social media strategie eens onder de loep te nemen. Gebruik jij nog de juiste platforms om jouw doelgroep te bereiken of is het tijd jouw social media kanalen uit te breiden of de focus te verleggen. Hulp nodig? Onze specialisten helpen je graag!

Mandy Groeneveld
Mandy Groeneveld
[email protected]


X