MM-blog-banner-Offset vs digitaal

Offset drukken of digitaal drukken?

Offsetdruk

Bij offset printen wordt gebruik gemaakt van aluminium drukplaten. Voor elke basis inktkleur (cyaan, magenta, geel en zwart) wordt een plaat gemaakt. Allereerst wordt het beeld aangebracht op de platen. Dat gebeurt met een computergestuurde lasterstraal. Daarna komen de platen elk op een roller. Deze roller draait langs de inkt en maakt een afdruk op een tweede roller met rubberlaag. Deze tweede roller drukt de afbeelding vervolgens op het papier. En voilà! De cyaan, magenta, gele en zwarte afdrukken vormen samen een haarscherp beeld.

 

Offset Drukwerk

De aluminium platen worden speciaal voor elk ontwerp gemaakt, dus er is vaak een strikte deadline voor het aanleveren van het ontwerp. Daarnaast zijn de opstartkosten door de custom-made platen hoger dan bij digitaal printen. Echter hoeven deze platen maar één keer gemaakt te worden, dus voor grotere oplages is het uiteindelijk goedkoper dan digitaal printen.

 

Digitaaldruk

Digitaal drukken is vergelijkbaar met thuis- en kantoorprinters, maar dan een maat groter. Hierbij wordt gebruik gemaakt van toner of vloeibare inkt (cartridges). In plaats van drukplaten is er een printkop die het beeld op het papier print. Hierdoor zijn de druktijden korter dan bij offset drukken. Ideaal voor echte spoedklussen! Ook voor gepersonaliseerd drukwerk, bijvoorbeeld ontwerpen waarbij elk exemplaar een individuele code of cijfer krijgt, is digitaal drukken de beste oplossing. De hoeveelheid platen die bij offsetdruk gemaakt zouden worden, kosten gewoonweg teveel in verhouding met digitaal printen.

 

Full color of PMS kleuren?

Termen die vaak samen genoemd worden met deze druktechnieken zijn Full color en PMS kleuren.

Full color is hetzelfde als CMYK. De kleuren cyaan, magenta, geel en zwart worden gemengd tijdens het drukken. In 99% van de opdrachten is het eindresultaat perfect. Het kan echter voorkomen dat er minimale kleurverschillen in het drukwerk ontstaan. Bijvoorbeeld omdat de gele toner al iets verder leeg is dan de andere toners.

PMS staat voor Pantone Matching System. Het is een universeel kleursysteem waarin elke kleur een uniek nummer heeft. Deze kleuren zijn vooraf gemengd, dus het resultaat is wereldwijd identiek. Net zoals het RAL-systeem, dat je misschien kent van de verfwinkel. Daardoor is het heel geschikt voor verschillende huisstijlproducten! Pantone-kleuren zijn in digitale druk (nog) niet mogelijk, wel benaderbaar.

 

Alles op een rijtje

 Wanneer kies je voor offset drukken?

  • Als je voor de hoogste drukkwaliteit gaat
  • Als je een grote oplage nodig hebt (bijvoorbeeld 500 keer briefpapier)
  • Als je gebruik maakt van Pantone kleuren (of speciale inkt, zoals metallic inkt)
  • Wanneer je speciale wensen hebt m.b.t. papiersoorten

Wanneer kies je voor digitaal drukken?

  • Bij kleine oplages (bijvoorbeeld 100 visitekaartjes)
  • Wanneer je je drukwerk morgen in huis wilt hebben
  • Als je gepersonaliseerd drukwerk laat maken

Beide druktechnieken hebben zo hun voor- en nadelen. Welke je kiest is afhankelijk van het project. Toch nog moeite met kiezen? Maak je niet “druk”, want bij MijnMarketing.com adviseren we je graag over de meest geschikte druktechniek!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X