Schatgraven naar populaire #Hashtags.

Zo word jij een #eindbaas!

Social Media, de bron van het laatste nieuws, trends, ontwikkelingen en natuurlijk de #Hashtags! Maar wat is een hashtag nu en hoe gebruik je het? Een hashtag is een woord met daarvoor een hekje. Dat simpele hekje is inmiddels uitgegroeid tot een begrip op internet. Het plaatsen van een hashtag voor ee woord, verandert het woord in een link die verwijst naar een bericht waarin dezelfde term wordt gebruikt. De hashtag is daarom een open deur naar alles wat er op Social Media gezegd wordt over een specifiek onderwerp.

Dat vinden wij als marketeers erg leuk! Maar als je de verkeerde # gebruikt, kun je nogal hard struikelen over dat hekje. Je gebruikt de hashtag dagelijks, maar wat is nu eigenlijk het nut? Ik ga jou het waarom, waar en hoe van het gebruik van hashtags vertellen, en hoe je de meest populaire hashtags eenvoudig identificeert.

Waarom, waar en hoe gebruik jij hashtags?

Hashtags zijn inmiddels veel meer dan een middel om content te categoriseren. Ze zijn onderdeel geworden van onze taal, staan gedrukt op t-shirts met #selfie, en zijn niet meer weg te denken van onze sociale media. Maar waarom worden die hashtags nu precies gebruikt #dtv?

 • Hashtags gebruik je in eerste instantie om content te categoriseren en inhoud te filteren. Door op een hashtag te klikken vind je alle updates die over die # te vinden zijn.
 • Daarnaast worden hashtags gebruikt om een beetje meer fun aan te brengen in je content (bijv. #justsayin)
 • Laat mensen door middel van hashtags zien waar je het over hebt, gebruik bijvoorbeeld de # van een gebeurtenis.
 • Hashtags een geweldige manier om een verwant gesprek op social media kanalen te groeperen. Je kunt een filter vanuit het gesprek aangaan met mensen die gebruik maken van uw producten of diensten en via de hashtag nog veel meer promoten. Maar als je teveel hashtags gebruikt – of de verkeerde – dan is dat een verkeerd plan en helpt dit niet om extra exposure te krijgen.

Waar gebruik je hashtags?

Ieder social media platform heeft zijn eigen ongeschreven regels met betrekking tot het gebruik van hashtags. Waarom gebruik je die hashtags nu eigenlijk, waar en op welke manier?

Twitter:

De koning van de hashtags, en de uitvinder van het trending topic. De hashtag zoals we die nu kennen, werd geïntroduceerd op dit platform. Twitter is dan ook zeer populair en geschikt voor het gebruik van veel hashtags. Gebruik minstens twee hashtags voor elke tweet. Maak je hashtag specifiek om op die manier de juiste doelgroep te bereiken, probeer brede hashtags bijvoorbeeld #sport te vermijden.

Instagram:

Verlaat nooit je huis zonder telefoon staat gelijk aan plaats nooit iets op Instagram zonder hashtag. Een Instagram post zonder hashtag is een gemiste kans, Instagram is dan ook het sociale medium waarop # het meest gebruikt worden. Gebruik populaire Instagram hashtags als #ootd (outfit of the day) of #vscocam (populaire fotografie app) om veel likes te verzamelen voor jouw mooiste foto’s.

Facebook:

Hashtags op facebook lijken nog niet helemaal ingeburgerd. Door het toevoegen van hashtags kan je post eenvoudig gevonden en gecategoriseerd worden. Wanneer je op een hashtag klinkt, kun je een gefilterde lijst met updates van die # lezen. Erg handig!

Pinterest:

Hashtags op Pinterest zijn verdomd handig, voeg een # toe aan een bericht en je bericht wordt automatisch gecategoriseerd. Wanneer je op de hashtag klikt, krijg je een gefilterde lijst met pins van die # te zien.

Google+:

Ook op Google+ zijn hashtags vertegenwoordigd. Wanneer je klikt op een hashtag, ziet je een lijst van gemeenschappen, mensen en berichten die relevant zijn in combinatie met die #. Gebruik ook hier de juiste hashtags om je doelgroep te bereiken.

LinkedIn:

LinkedIn maakt geen gebruik van hashtags. Toch zie je vaak hashtags op LinkedIn verschijnen. De hashtags zijn inmiddels ingeburgerd in onze manier van communiceren. Ook wanneer de hashtags geen functie hebben, zie je dat mensen hashtags gebruiken. Hashtags zijn dus veel meer geworden, dan een middel om content te categoriseren.

Hoe gebruik je hashtags

Er zijn vele manieren waarop je hashtags kunt gebruiken. Lees hier de do’s en vooral ook dont’s voor het gebruik van hashtags.

#Do

 • Hashtag een gebeurtenis, #EK #Koningsdag.
 • Hashtag een bekend merk of persoon, #bose, #justinbieber.
 • Hashtag een evenement of beurs waar je aanwezig bent, #nieuwjaarsduik, #lowlands.
 • Categoriseer je post met keywords, #vakantie, #werk.
 • Zeg wat je aan het doen bent, #werken, #tvkijken.
 • Bespreek een film, serie of personage, #Findingdory, #Dory.
 • Doe mee met terugkerende acties, #dtv (durf te vragen) #tbt (throwback thursday #comicsansdag of #movember.
 • Maak je bericht grappig/ironisch, #yolo.
 • Praat over trending topics of probeer zelf een trending topic te beginnen.

#Don’t

– Maak je hashtags niet te lang, #vanavondlangsbijomaenopakoffiedrinkenfilmpjekijken
– #Niet #elk #woord #hoeft #een #hashtag #te #zijn
– Gebruik geen willekeurige niet gerelateerde hashtags

Hoe vind je populaire #’s?

De volgende tags gaan je helpen de populaire #’s te vinden, maar eerst een woord van waarschuwing voordat je aan de slag gaat met identificeren.

#relevantie: De meest populaire hashtags zijn niet altijd de beste om te gebruiken, want er zijn zoveel mensen die content delen met behulp van die bepaalde hashtag. Je raakt verdwaald in de rush van duizenden andere posts. Houd het relevant en zorg dat je jouw doelgroep bereikt.
#quickwins: Oké, laten we dan nu een aantal populaire hashtags zoeken. Hier zijn een aantal tactieken om populaire hashtags snel en eenvoudig te identificeren.

 1. Vind iemand die populair is in je branche en die gebruik maakt van veel hashtags.
 2. Maak een lijst van hashtags die het meest gebruikt wordt door iemand die je analyseert.
 3. Bekijk Twitter want dit medium laat zien wat er trending is op dit moment. Check de relevantie, spring over het hekje en doe mee met de trending hashtag!
 4. Bekijk Instagram want dit medium laat je zien hoe vaak de door jou gekozen # wordt gebruikt op de fotoapp. Hier geldt dat veel gebruikte hashtags bijna altijd ook de populaire hashtags zijn.
 5. #’s kunnen heel nuttig zijn voor extra bereik. Check dagelijks welke woorden trending zijn via: http://hashtagify.me/popular

Wat is jouw favoriete #Hashtag?

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X