De sleutel tot affiliate succes

Een vijf stappenplan

Gratis online zichtbaarheid en pas betalen wanneer conversie plaatsvindt. Dat wil toch iedereen? Het is mogelijk met affiliate marketing. Maar wat is affiliate marketing en is het geschikt voor jouw bedrijf? In dit artikel bespreken we vijf stappen naar succesvolle affiliate marketing.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing kan een waardevolle manier zijn om omzet te genereren voor je e-commerce website. Het is performance-based-marketing pur sang waarbij een affiliate website jouw producten promoot in ruil voor een commissie. Via een affiliate website kun je nieuwe klanten bereiken en haal je op die manier extra orders binnen. Het mooie aan affiliate marketing is dat je alleen betaalt voor resultaat. Je betaalt niet voor leads of bereik, je geeft een klein percentage van je omzet.

Heb jij interesse in affiliate marketing, maar vraag je je af of het wel bij jouw bedrijf past? Hoe ga je van start met affiliate marketing en wat komt er allemaal bij kijken. In dit artikel geven we je 5 stappen om affiliate marketing succesvol te kunnen starten voor jouw bedrijf.

Stap 1. Is affiliate marketing geschikt voor jouw bedrijf?

Wil jij van start gaan met affiliate marketing, dan dien jij je allereerst af te vragen of affiliate marketing geschikt is voor jouw onderneming. Is jouw product geschikt om aangeprijsd te worden via derden en zit er voldoende marge op jouw producten, zodat je een deel van jouw winst kunt afstaan aan de affiliate? Affiliates vragen vaak een fikse vergoeding voor de klanten die ze jou aanleveren.
Verdiep je goed in de affiliate wereld. Neem contact op met verschillende affiliate netwerken en bekijk of jouw concurrenten ook actief zijn in de affiliate wereld. Branches waarin affiliate marketing zeer populair zijn, zijn bijvoorbeeld de reisbranche en de telecombranche.

Stap 2. Heb jij de juiste kennis in huis en voldoende tijd?

Het starten van een affiliate marketingcampagne is vrij eenvoudig. Door je aan te sluiten bij een affiliate netwerk en een trackingpixel toe te voegen aan je website start je affiliate marketing. Maar dit is juist de valkuil, veel bedrijven denken te eenvoudig over het starten van een affiliate campagne. Zorg dat er voldoende kennis in huis is over performance-based-marketing en over affiliate marketing in het bijzonder. Om zo veel mogelijk rendement uit jouw affiliate marketing te halen is het belangrijk jouw affiliates te managen. Biedt hen ondersteuning bij het plaatsen van jou producten op hun website en lever de juiste banners en landingspagina’s aan.

Stap 3. Kies jouw affiliate netwerk

De meest gemakkelijke manier om een affiliate campagne te starten is door jou aan te sluiten bij een affiliate netwerk. Bekende affiliate netwerken in Nederland zijn o.a. Daisycon en Zanox. Onderzoek bij het kiezen van het affiliate netwerk, welke affiliates zijn aangesloten bij het netwerk en of deze passen bij jouw branche. Let op, aan het aansluiten bij een affiliate netwerk zijn kosten verbonden. Je draagt zowel geld af aan de affiliate als aan het netwerk. Echter dit staat meestal niet in verhouding tot de kosten die gepaard gaan met het runnen van je eigen affiliate netwerk.

Voeg daarnaast een button toe op je website niet alle affiliates vinden jou door middel van je affiliate netwerk. Zorg dat geïnteresseerde affiliates rechtstreeks via jouw website contact met jou kunnen opnemen.

Stap 4: Promotiemateriaal, landingspagina en meetpixels

Ontwerp promotiemateriaal en creëer daarbij behorende landingspagina’s. Het is belangrijk banners beschikbaar te stellen in verschillende formaten, zodat deze gemakkelijk toepasbaar zijn op verschillende plaatsen op de website van jouw affiliates.
Bouw een meetpixel in op je website, zodat het verkeer dat via affiliates op jouw website belandt geregistreerd wordt.

Stap 5: en nu verder..

Je bent aangemeld bij een affiliate netwerk, je banners zijn geplaatst bij verschillende affiliates en je hebt een tracking pixel geplaatst op je website. Zo, klaar?

Nope! First things first begin met het stellen van doelstellingen. Formuleer wat jij met affiliate marketing wilt bereiken. Maak jouw doelen meetbaar zodat je ze eenvoudig kunt evalueren.

Om een succesvolle affiliate campagne te runnen houd je voortdurend contact met je affiliates. Manage ze en leer ze hoe ze jouw producten het beste kunnen aanprijzen. Ook is het belangrijk zelf bezig te blijven met de ontwikkelingen in de affiliate wereld. Lees over de nieuwste trends en pas deze indien relevant toe voor jouw webshop.

Nu jouw banners op verschillende affiliates staan kun je jouw banners A/B en landingspagina’s A/B testen. Welke banner levert de meeste omzet op? Welke plaatsing levert het meeste aantal clicks, en welke landingspagina heeft de hoogte conversie? Door middel van A/B testing zorg jij ervoor dat jouw affiliate campagne zo veel mogelijk omzet brengt en je je affiliate doelen behaald.

Mandy Groeneveld
Mandy Groeneveld
[email protected]


X