mm-blog-banner-biedstrategie-1140x457

Slim bieden: meer conversies met minder inspanning

Slim bieden maakt het mogelijk om gedeeltelijk of volledig biedingen in te stellen op basis van de kans dat een advertentie resulteert in een klik of conversie. Er zijn verschillende biedstrategieën die elk een ander doel vertegenwoordigen. In dit artikel leggen we de verschillende biedstrategieën uit en laten we zien wat voor impact een grote sale actie (bijvoorbeeld Black Friday) heeft.

Voor wie is slim bieden?

Slim bieden werkt in principe voor grote en kleine bedrijven. Het is wel aan te raden om slim bieden pas in te schakelen zodra er een bepaald aantal conversies in de afgelopen 30 dagen zijn behaald. Er moet namelijk genoeg input worden gegeven aan de algoritmes voor machine learning. De minimale conversies zijn:

Doel-CPA -> 30 conversies in de afgelopen 30 dagen
Doel-ROAS -> 50 conversies in de afgelopen 30 dagen

Maar waarom is het nou precies zo belangrijk om smart te bieden? Het werkt in de eerste plaats sneller. Met Google machine krijg je namelijk learning mogelijkheden. Hiernaast werkt het slimmer door het automatiseren van taken. Ten slotte levert het meer conversies op. Smart bieden zorgt ervoor dat je meer klanten verkrijgt met hetzelfde budget.

Identificeer de beste biedstrategie voor de verschillende campagnes gebaseerd op de marketingdoelstelling.

1. ECPC (Verbeterde CPC)

Behaal meer conversies met toch een mate van controle. ECPC is gericht op het genereren van meer conversies, maar zorgt er wel voor dat biedingen handmatig gestuurd kunnen worden. Je houdt nog steeds de cpc’s in de gaten, kijkt of ze nog concurrerend zijn, maar beschikt over een bepaalde mate van flexibiliteit om meer conversies te krijgen.

Hoe werkt eCPC?
Het algoritme van eCPC kijkt naar de advertentieveilingen waarbij de kans groter is dat er daadwerkelijk een conversie zal plaatsvinden.

2. Conversies maximaliseren

Met deze biedstrategie probeert AdWords zoveel mogelijk conversies uit het dagbudget te realiseren. Door het gebruik van machine learning wordt er getracht om de biedingen bij elke veiling te optimaliseren.

Hoe werkt het maximaliseren van conversies?
AdWords richt zich op data uit het verleden en signalen zoals: waar, op welk moment van de dag en op welk apparaat bevindt de gebruiker zich. Zodra AdWords signaleert dat op bepaalde tijden of dagen meer wordt geconverteerd, dan zal de biedingen worden verhoogd.

3. Doel-CPA (Target Cost Per Acquisition)

Verkrijg zo veel mogelijk conversies met het oog op het ingestelde CPA. CPC-biedingen worden automatisch verhoogd en verlaagd om meer conversies te genereren uit het vooraf ingestelde bedrag per conversie.

Hoe werkt doel-CPA?
Net zoals conversies maximaliseren zal AdWords kijken naar data uit het verleden en signalen zoals: waar, op welk moment van de dag en op welk apparaat bevindt de gebruiker zich.

4. Doel-ROAS (Return on ad spend)

Genereer de hoogste conversiewaarde of opbrengst op je Doel-ROAS. ROAS staat voor return on ad spend en betekent: Voor elke € 15,- die ik uit mijn advertenties haal, spendeer ik € 1,-.

Hoe werkt Doel-ROAS?
AdWords voorspelt de toekomstige conversies en de bijbehorende waarden aan de hand van conversiewaarden van je producten. Om de conversiewaarde te maximaliseren zal AdWords de maximumbiedingen instellen. Doel-ROAS is ideaal voor shopping-campagnes.

Invloed acties op biedstrategie

Binnenkort heeft je bedrijf wellicht een grote sale periode. Dit kan bijvoorbeeld de seizoens uitverkoop zijn. Gedurende deze periode zal de markt veranderen:
– Er vindt meer verkeer plaats
– Er vindt een verhoogd conversieratio plaats (klanten zullen eerder overgaan tot een aankoop)
– Er vindt meer concurrentie plaats (meer concurrenten willen gebruikmaken van de mogelijkheden)

Maar, je vraagt je af: zal er iets gedaan moeten worden met de ingestelde biedstrategie?

We schetsen twee scenario’s voor Zoeknetwerk en Display:

1. Er wordt een verhoogd aantal bezoekers naar de website verwacht

Zolang conversieratio’s niet drastisch zullen veranderen, zal doel-CPA en doel-ROAS de beste strategieën zijn om je CPA- en ROI-doelstellingen te verwezenlijken. Er zullen geen verdere aanpassingen aan de ingestelde biedstrategieën gedaan hoeven te worden. De slim biedstrategieën zullen de toename in verkeer automatisch herkennen en zich daarop aanpassen.

Het is zelfs zo dat meer verkeer juist beter is voor slim bieden. Een kleine tip is wel om ervoor te zorgen dat het budget niet gelimiteerd is. Dit om de volledige kansen te benutten.

2. Er wordt verwacht dat het conversieratio zal veranderen

Daarbij zijn twee scenario’s mogelijk:

1. Kort

In de meeste gevallen is geen verdere actie nodig. Slim bieden kan deze korte acties makkelijk aan. In het geval dat het conversieratio aanzienlijk zal veranderen zal er wel gehandeld moeten worden.

Voorbeeld: stel je verwacht dat het conversiepercentage stijgt van 2% naar 4%. Dal zal het doel-CPA en doel-ROAS aangepast moeten worden, zodat de algoritmes zich aanpassen voor deze korte fase. De algoritmes hebben namelijk niet snel genoeg door dat het conversiepercentage is veranderd.

Formule: Doel-CPA x 2 – Doel-ROAS x 1/2

2. Lang (3+ dagen)

Er zijn nog geen verder acties nodig aan de biedstrategieën. Wellicht kun je kleine aanpassingen doen in doel-CPA en doel-ROAS. Stel je wilt meer volume naar je website, dan kun je het doel-CPA laten stijgen of doel-ROAS laten dalen. Dit zal eraan bijdragen dat er overall een betere score wordt gerealiseerd.

Deze ‘nieuwe’ biedstrategieën zijn voor veel bedrijven een echte uitkomst. Wil je zelf ook met een van deze nieuwe strategieën aan de slag? Bedenk dan wel eerst goed welke strategie het beste in jouw situatie past. Maak je al gebruik van slim bieden en heeft je bedrijf een korte sale periode waarbij de conversieratio aanzienlijk zal veranderen, let er dan op dat je dit ook aanpast op de gekozen biedstrategie.

Laat je het liever aan de specialist over? Neem dan direct contact met ons op en dan gaan wij aan de slag!

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X