Sta jij er op het juiste micro-moment?

4 micro-momenten die je als marketeer zou moeten weten

Google is onze grootste online vriend. We vragen elke dag zo’n beetje alles aan Google en we zijn erg blij met de antwoorden: we leren, onderzoeken, kopen producten of praten met vrienden. We zijn altijd verbonden met het internet en 90% van ons schakelt tussen meerdere apparaten. Als marketeers zijn we ons erg bewust van deze verschillende schermen en apparaten. Met name het mobiele apparaat is een belangrijk onderdeel van het leven. Vroeger “gingen” we online, nu leven we online.

Voor onze klanten houdt dit in dat ze op elk moment gevonden moeten kunnen worden: op het moment dat mensen antwoorden op hun vragen zoeken, geïnspireerd willen worden, of op een van die duizend andere ‘ik wil’ momenten op een dag. Dit zijn de micro-momenten:

 

Micro-momenten

Forrester omschrijft het micro-moment als volgt: “Een micro-moment is een mobiel moment waarin met een snelle blik informatie wordt geïdentificeerd en geleverd dat je direct kunt consumeren of gebruiken”. Gemiddeld controleren we zo’n 150 keer per dag onze telefoon op nieuwe berichten. Ruim 80% van de consumenten raadpleegt eerst hun telefoon voordat ze in de winkel iets kopen en ruim 90% doet online nieuwe ideeën op. De customer journey is opgedeeld in honderden van dit soort micro-momenten.

 

Moment: ‘Ik wil iets weten’

Van “Hoe kan ik gezonder eten?” tot “Wat is mijn banksaldo?” of “Wat is de ruimste stationwagen voor gezinnen”. De consument pakt de telefoon om op dat moment te leren, ook al is het voor een veel grotere aankoop. Dit is een belangrijk onderdeel in de beslissingsfase, maar actiemarketing, aanbiedingen of promotie zijn hier niet op zijn plaats.

Moment: ‘Ik wil ergens naartoe’

Op dit moment zijn consumenten op zoek naar een fysieke plaats in de “echte” wereld. Een lokale winkel, een bioscoop, een vakantieoord etc. Denk aan voorraad informatie, openingstijden, aanvangstijden van een bioscoopfilm of je favoriete Zumba-les.

Moment: ‘Ik wil iets doen’

Dit type micro-moment gaat over de “hoe?”. Denk aan “Hoe moet ik mijn haar stylen”, “Hoe plak ik een fietsband” of “Hoe bak ik een appeltaart”. De consument wil direct geholpen worden met datgene ze willen doen of willen uitproberen. Video-content kan hierin een geweldige rol spelen.

Moment: ‘Ik wil iets kopen’

“Fiets kopen”, “Nieuwe autobanden” of “Tommy Hilfiger Polo’s”. Een duidelijk “Ik wil iets kopen” moment. Dankzij onze telefoon gaan we tegenwoordig overal en op elk moment over tot aankoop: in de keuken, op straat, of tijdens de pauze van de bioscoopfilm. Verdiep je in het aankoopmoment van jouw klant: locatie, tijd, apparaat etc.

 

3 essentiële strategieën die ons micro-momenten winnen

Het inzichtelijk maken van deze momenten helpen ons en onze klanten om het merk op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste boodschap weer te geven. Van het opzoeken van de openingstijden van een restaurant tot het uitzoeken van een nieuwe keuken of vakantie.

1. Ben aanwezig
Anticipeer op micro-momenten voor consumenten in jouw branche en wees aanwezig om ze te helpen wanneer deze momenten voorkomen.

2. Ben behulpzaam
Wees relevant voor de behoefte van de consument in het moment en geef ze de antwoorden die ze zoeken.

3. Ben snel
Het heet niet voor niets micro-momenten. Mobiele gebruikers willen snel weten, snel gaan, en snel kopen. De mobiele ervaring moet snel en probleemloos zijn.

About The Author

Jimé Hoen
[email protected]


X