13 apr Tover wat kleur op je wangen
Door de coronacrisis zit bijna heel Nederland thuis. We mogen amper naar buiten, kunnen onze vrienden en familie niet opzoeken en we lezen bijna alleen maar sombere berichten in het nieuws en op social media. Reden genoeg dus voor even een ander geluid en een beetje kleur in ons leven. Kleur, een van de vijf beeldelementen (punt, lijn, vlak, licht en kleur), is iets waarmee veel creatievelingen werken. In dit blog lees je op welke manieren je kleur kan toevoegen aan portretfoto’s door middel van color gels.
Wat zijn color gels?
Color gels zijn semi-transparante, hittebestendige vellen die voor een lamp of flitser geplaatst kunnen worden. Hierdoor verandert het licht dat wordt uitgestraald door deze lamp van kleur. Om deze reden wordt het in het Nederlands vaak een kleurfilter genoemd. Color gels zijn in tientallen kleuren te verkrijgen, er is voor ieder wat wils. Maar laten we beginnen met de basis. Zoals ook de basis van een studio-opstelling begint met één lamp, beginnen wij met één kleur gel.
Één kleur
Welk effect kun je bereiken met slechts één kleur en welke kleur kies je dan? Met een gekleurd licht kun je de temperatuur van je foto beïnvloeden. Zo kun je met een rood of oranje kleurfilter jouw portret een warme gloed meegeven en kun je met blauw licht een koele foto maken. In onderstaande voorbeeldfoto is een blauwfilter gebruikt voor een koud effect. Het ontbreken van een andere lichtbron zorgt voor een donkere, mysterieuze foto.
Heb je een huisstijlkleur die je graag terug wilt laten komen in je zakelijke foto’s? Perfect! Gebruik dan een color gel in die kleur om een subtiel, maar toch herkenbaar effect in alle foto’s terug te laten komen. Gebruik deze kleur, bijvoorbeeld als een haarlichtje, om het model los te laten komen uit een donkere achtergrond. Zo is in het tweede voorbeeld rood licht gebruikt als toevoeging op ‘natuurlijk’ flitslicht.
Twee kleuren
Wanneer je twee kleuren licht gebruikt, kun je gaan spelen met kleurcontrasten. Deze contrasten zorgen voor een beetje spanning in het beeld. De twee kleurcontrasten die in dit blok worden uitgelicht, zijn het warm-koudcontrast en het complementair-kleurcontrast. Dit eerste contrast kun je, zoals de naam al doet vermoeden, creëren door een warme kleur naast een koude kleur te zetten. Warme kleuren zijn bijvoorbeeld rood, geel en oranje. Zet deze naast een koudere kleur (blauw of groen) en je krijgt al snel een spannend kleurenpalet. Dit warm-koudcontrast kan gebruikt worden met opvallende verlichting, maar het werkt ook goed als het subtiel wordt gebruikt. Hieronder enkele voorbeelden van een contrast tussen rood en blauw.
Het tweede contrast, het complementair-kleurcontrast, lijkt op een warm-koudcontrast. Echter is dit contrast specifieker in welke twee kleuren gebruikt worden. Het zijn namelijk altijd twee kleuren die lijnrecht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. De drie paren die dit contrast vormen zijn: blauw met oranje, rood met groen en geel met paars.
Drie kleuren
Na bovenstaand kleurenspektakel zul je wel denken: “Kan het nog gekker?” En jawel hoor! Mocht je nou echt op willen vallen met je foto’s, kun je altijd nog kiezen voor een combinatie van drie kleuren.
Kies bewust voor kleur
Zoals je hierboven hebt kunnen zien, het gebruik van color gels zorgt voor uitgesproken foto’s met een duidelijke stijl. Deze fotografiestijl is gedurfd en modern. Ben je meer van de subtiele kleuren? Lees dan ook het blog over de trendkleuren van deze winter. Besteed je jouw fotografie of creatieve vormgeving liever uit? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Ons team van specialisten helpt je graag!