UX/UI

UX/UI: Een website vol beleving én gebruiksgemak

Een prachtig kleurenpallet, video’s in de header en flitsende elementen tijdens het scrollen. Je website ziet er visueel gelikt uit, maar is hij ook gebruiksvriendelijk? Misschien krab je je inmiddels achter de oren, maar no worries. Met UX/UI sla je deze twee vliegen in één klap. User Experience (UX) en User Interface (UI) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden met één gezamenlijk doel: optimale beleving én gebruiksvriendelijkheid.

UX en UI zijn als yin en yang, peper en zout. UX begint bij data, veel data. De UX-designer start met het onderzoeken van de behoeften van de doelgroep. Door middel van interviews, enquetes en observaties wordt deze gebruiksdata verzameld. Hiermee bouw je het skelet van de website of app en zorg je ervoor dat de bezoeker snel en gemakkelijk zijn/haar doel bereikt op het platform. Vind de gebruiker de informatie op een logische plek? En hoeveel kliks zijn daarvoor nodig?

Waar de UX zich op de achtergrond bevindt, is de UI op de voorgrond aanwezig. Het hult het skelet in een mooi jasje en zorgt ervoor dat het visueel aantrekkelijk is. Maar dat niet alleen: alles wat de UI-designer toepast heeft een functioneel doel. Het draait volledig om de gebruikservaring. Welke kleur button trigger de gebruiker om snel te klikken? En hoe ervaart een slechtziend persoon de website of app?

UX en UI kunnen eigenlijk niet zonder elkaar en zijn beide essentieel voor het optimale eindresultaat. Door structureel onderzoek te doen, blijft nieuwe gebruikersinformatie binnenstromen. En ja, ook het design wordt hierop aangepast. Zo blijven UX en UI continu in verbinding én beweging en ervaren jouw bezoekers een optimale beleving!

1. Verbeterde klanttevredenheid

Een prettig platform dat behulpzaam is en lijkt te weten wat iemand nodig heeft, is een feestje om te bezoeken. Uiteindelijk kan een positieve ervaring op je website ervoor zorgen dat gebruikers zich binden aan jouw product of dienst waardoor er klantloyaliteit ontstaat. Zo komen ze vaker terug!

2. Hogere conversieratio

UX zorgt voor een website die je bezoekers direct naar dé plek leidt waar je ze wilt hebben: de plek waar conversies plaatsvinden in de vorm van een aankoop, offerteaanvraag, een inschrijving voor de nieuwsbrief of het downloaden van een menu.

3. Betere organische vindbaarheid

Gebruiksvriendelijke websites scoren hoger in zoekmachines. Google detecteert namelijk hoe lang bezoekers op een pagina blijven, wanneer ze weggaan en nog veel meer. Als Google doorheeft dat gebruikers snel vinden wat ze zoeken, word je beloond met hogere rankings. Een UX-design heeft dus een positief effect op je SEO-scores!

4. Efficiëntie

Een goed design zorgt er niet alleen voor dat gebruikers sneller en makkelijker taken kunnen uitvoeren op een website, het zorgt er ook voor dat klanten minder fouten kunnen maken en minder vragen hebben. Dit draagt dus ook weer bij aan een positieve gebruikerservaring.

Melvin Klaare
Melvin Klaare
[email protected]


X