Start vandaag nog met het verkopen van je producten via Amazon!

Na jaren wachten is het eindelijk zo ver. Amazon opent haar digitale deuren in Nederland. Er werd al jaren gespeculeerd over het feit dat Amazon naar Nederland zou komen. Nederlanders zijn al langer fan van Amazon. In 2019 kochten we voor 300 miljoen euro aan spullen, zonder dat er in Nederland marketing heeft plaatsgevonden.

Vanaf nu is het mogelijk om je als verkoper aan te melden op het Amazon platform. Er zijn twee soorten verkoopaccounts.

Seller account
Met een seller-account kun je jouw producten rechtstreeks aan de consument verkopen. Deze variant van verkopen is voor vele bekend. Een seller-account is vergelijkbaar met een verkoopaccount op bol.com of marktplaats.nl.

Vendor account
Wanneer jij een vendor account hebt, koopt Amazon producten bij jou in en verkoopt deze via haar eigen kanaal aan de consument. Deze manier van verkopen kun je zelf niet aanvragen, Amazon moet je hier voor uitnodigen.

Nu vraag jij je natuurlijk af hoe het zit met de kosten rondom het verkopen van producten via Amazon? Amazon hanteert twee verschillende kostenposten waar je rekening mee dient te houden. Maandelijkse abonnement fees en platform fees.

Maandelijkse fees
Op het moment dat je een seller- of vendoraccount hebt aangemaakt, zijn de vaste kosten € 39,- per maand. Ook wanneer je geen producten verkoopt schrijft Amazon de maandelijkse kosten af van jouw creditcard.

Platform fees
De variabele kosten die Amazon hanteert zijn per product anders. Deze kosten liggen tussen de tien en vijftien procent van de bruto verkoopwaarde van het product dat je verkoopt (exclusief btw). In de praktijk zien we dat duurdere producten rond de 10% moeten afdragen, terwijl goedkopere producten al snel rondom de 15% zitten. Amazon legt uit dat de variabele kosten worden berekend op basis van verschillende elementen zoals de vraag, concurrentie en omloopsnelheid.

Verzending
Het verzenden van pakketten is een logistiek proces waarbij Amazon je twee keuzes geeft. Als verkoper kun je zelf de orders versturen of ervoor kiezen dat Amazon dit voor je doet. Wanneer je kiest voor de tweede optie dien je de producten naar het magazijn van Amazon te sturen waarna medewerkers ervoor zorgen dat de order bij de consument wordt afgeleverd. Voor vele is dit interessant, niet alleen door de lagere prijs, maar ook door de PRIME sticker die op de order wordt geplakt. Deze sticker geeft vertrouwen aan de consument. Let wel op: Amazon rekent kosten wanneer jouw pakketten te lang in het magazijn blijven liggen.

Wanneer je gebruikt maakt van het versturen via Amazon, kun je als extra optie kiezen voor pan-FBA. Amazon rekent hiervoor een toeslag van 5%. Pan-FBA houdt in dat de orders die Amazon voor je levert in alle vijf de EU-markten van Amazan verkocht kunnen worden, terwijl jij alleen maar voorraad in Nederland hebt liggen. Hier hoef jij verder niets extra’s voor te doen.

Tijd
Met een Amazon seller account heb je naast producten ook tijd veel nodig. Je hebt namelijk nog geen autoriteit opgebouwd. Daardoor zul je met jouw producten onderaan belanden. Door het goed opstarten van je account, de producten er op de juiste manier in te zetten en gebruik te maken van sponsored products, zul je na verloop autoriteit opbouwen die ervoor zorgt dat je stijgt in de Amazon ranking. Het beantwoorden van klantvragen en het ontvangen van reviews werken mee aan de stijging in deze ranking. Op het moment dat je actief aan de slag gaat met al deze aspecten, zul je merken dat je autoriteit opbouwt en bij het plaatsen van nieuwe producten op een betere plek geplaatst wordt.

Nu is het aan jou! Ga met behulp van bovenstaande tips aan de slag met het verkopen van producten via Amazon. Kom je er toch niet helemaal uit of ben je op zoek naar een specialist die bijstuurt waar mogelijk? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Niels Janssen
Niels Janssen
[email protected]


X