spelfouten

Vermijd veelvoorkomende schrijffouten

Je weet het zeker, je hebt de tekst drie keer nagelezen, je publiceert het artikel en DAMN, toch zie je een spelfout! Of nog erger, iemand anders wijst je op een spelfout. Je begint meteen te twijfelen. Was het woord met of zonder samenstellingsstreepje? Schrijf je een woord met of zonder hoofdletter? Begint het woord nou met een c of met een k? Eindigt deze zin nou op d, t of dt? Wij hebben de meest gemaakte spelfouten voor je op een rijtje gezet in de hoop dat je ze NOOIT meer fout zult schrijven.

Momenteel leven we in een samenleving waarin je minstens anderhalve meter afstand van anderen moet houden? Wat is de correcte spelling? Nou, in één woord heet het een anderhalvemetersamenleving, maar het kan ook met een of twee verduidelijkende streepjes: anderhalve-metersamenleving, anderhalvemeter-samenleving of anderhalve-meter-samenleving worden geschreven.

Oké, voor nu even anderhalf genoeg geweest. Even naar de koning. Hij vierde vorige week, net als heel Nederland, Koningsdag thuis. In de regel wordt het woord koning met een kleine letter geschreven, net als andere functieaanduidingen, maar wie extra respect wil uitdrukken kan eventueel voor een hoofdletter kiezen. Dit zien we terug in de vaste formulering: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Hier wordt Koning wel met een hoofdletter geschreven. Weer iets geleerd!

Hoe dan ook, we zien nog vaak genoeg spelfouten de revue passeren. Wij hebben de meest gemaakte fouten voor je op een rijtje gezet!

Laten we beginnen met de inkoppertjes:

  • Het is ‘per se’, ‘niet persé’;
  • Het is ‘poolshoogte nemen’, niet ‘polshoogte nemen’;
  • ‘Tevens’ en ‘ook’ betekenen hetzelfde, dus gebruik die twee nooit achter elkaar;
  • Het is ‘ervan uitgaan’ en niet ‘er vanuit gaan’;
  • Het is ‘groter dan ik’ en niet ‘groter als mij’;
  • Het is ‘te allen tijde en niet ‘ten alle tijden’.

Oké, dit waren de inkoppertjes. Dan nu een paar voorbeelden die iets meer uitleg vereisen:

  • Is het continue of continu?
    Er komt alleen een -e in continu(e) als je die hoort: een continue beweging, een continue stroom van klachten, dat continue geklets van hem. Hoor je geen -e, dan vervalt de -e. Zo is het bijvoorbeeld continu gevaar en ook continu ziek.
  • Cijfers tot en met twintig schrijf je doorgaans voluit. Daarboven is het gebruikelijk om cijfers te gebruiken. Als je een zin begint met een getal, dan schrijf je deze altijd voluit.
  • Veel mensen halen het persoonlijk voornaamwoord ‘jou’ en het bezittelijk voornaamwoord ‘jouw’ door elkaar. De -w komt alleen achter het bezittelijk voornaamwoord. Het is dus jouw muts, jouw bedrijf en jouw kennis.
  • Schrijf je woorden als ‘beide’, ‘sommige’ of ‘alle’ nou met of zonder -n erachter?
    Wanneer je verwijst naar dingen of zaken, dan voeg je geen -n toe. In andere gevallen zoek je wel een -n toe.
  • Schrijf ervan en uitgaan als één woord, tenzij er iets tussenin staat. Het hele werkwoord is namelijk uitgaan van.
  • Te veel schrijf je los als het meer dan genoeg betekent, dus: ik heb te veel werk. Wanneer het gaat over een overschot, schrijf je het vast. Zo hebben we bijvoorbeeld teveel gegeten.

Nog eentje dan, om het af te leren. Tenslotte. Een woord dat veelal fout gespeld wordt. Als je het gebruikt in de betekenis van echter, is tenslotte correct. Wanneer je ‘tot slot’ bedoelt, is de correcte spelling ten slotte.

Ga je zelf wel eens in de fout bij een van bovenstaande voorbeelden? Het kan nooit kwaad om jouw tekst te laten checken door een vriend of collega. Vertrouw nooit helemaal op de spellingschecker van Word. Wil je toch liever een specialist naar jouw teksten laten kijken om ze te finetunen en te redigeren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Van copywriting tot storytelling. Onze taal goeroes gaan graag voor je aan de slag!

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X