Voorkom een ‘Loser Experience’, optimaliseer je website!

Voor veel ondernemingen is een website hét kanaal om in contact te staan met klanten. Of je een website nou gebruikt om producten te verkopen, de klant contact op te laten nemen of alleen je diensten uit wil lichten. De mogelijkheden van een website zijn oneindig.

Omdat een website vaak alle informatie bevat die een klant nodig heeft om bijvoorbeeld tot aankoop over te gaan, is het een belangrijk deel van de Customer Journey. Wil je de klant boeien en binden? Dan is het belangrijk dat de User Experience van jouw website uitstekend is. Veel websitebezoekers klikken weg zodra een website niet werkt zoals ze willen of wanneer de informatievoorziening niet compleet is. Wil jij voorkomen dat jouw User Experience een Loser Experience wordt? Denk dan aan de volgende tips wanneer je van plan bent een website te bouwen of beheren!

 

1. Analyseer je doelgroep

Jij kunt natuurlijk vinden dat je website mooi en logisch in elkaar steekt, maar is dit ook hoe jouw doelgroep erover denkt? Iedereen kijkt anders naar een website. Voor jou als ‘kenner’ is alles wat op de website staat natuurlijk volkomen logisch. De kans is echter groot dat er een aantal zaken zijn die voor je doelgroep niet direct duidelijk zijn. Ga daarom goed na hoe je doelgroep in elkaar steekt. Wat wil je doelgroep zien? Via welke apparaten bekijken ze je website? Op welke manier willen ze aangesproken worden? Dat zijn allemaal zaken die je je moet afvragen bij het bouwen van dé perfecte website voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat zowel het innerlijk als het uiterlijk van je website aansluiten. Op die manier creëer je een naadloze User Experience.

2. Gebruik analysetools

Als je website al online is maar je merkt dat bijvoorbeeld het aantal ingevulde contactformulieren tegenvalt of het aantal verkochte producten valt vies tegen, bestaat de kans dat er een fout in je website zit. Fouten zijn vaak snel gemaakt, maar kunnen naderhand lastig zijn om op te sporen. Een manier om je website snel en makkelijk te laten scannen, is door het inzetten van tools als Capturly. Dergelijke tools nemen websitebezoeken op en leggen heatmaps vast, waardoor je naderhand terug kunt kijken waar websitebezoekers stranden. Op deze manier ga je op een makkelijke manier na wat je nog aan jouw website kunt verbeteren.

3. Vraag om feedback

Als je geen tools wilt gebruiken, kun je bezoekers ook direct om feedback vragen. Veel bedrijven doen dit via een speciaal uitklapmenu op hun homepage, maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om dit te doen! Het voordeel van het direct vragen om feedback is dat je gericht tips en advies krijgt. Als een klant een probleem tegenkomt, kan hij/zij dit direct via dit formulier melden. Dit scheelt je niet alleen veel tijd ten opzichte van het nakijken van heatmaps en opnames, maar levert ook kwalitatief gezien betere informatie op.

Ben je benieuwd hoe jij jouw website kunt verbeteren? Of is jouw onderneming toe aan een nieuwe website en wil je dat de User Experience tot in de puntjes verzorgd is? Neem dan vrijblijvend contact op met onze Web Developers! Zij helpen je graag verder, om zo de ultieme User Experience op te bouwen!

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X