Waarom is een marketingbudget belangrijk?

Een marketingbudget oftewel begroting is een belangrijk onderdeel van je marketingplan. Je brengt als het ware in kaart hoeveel je gaat investeren in marketing. Het zorgt er dan ook voor dat je redeneert vanuit je doelstellingen en borgt meteen de uitvoering van de vooraf geformuleerde marketingstrategie. Gelijktijdig biedt het inzicht in de marketingcampagnes en bijbehorende activiteiten die we op de jaarplanning hebben staan. Daarnaast zorgt het plan ervoor dat bijkomende onverwachte uitgaven, eenvoudig in context geplaatst kunnen worden en er een afgewogen beslissing gemaakt kan worden. Kortom, een marketingbudget zorgt voor focus.

Hoe bepaal je een marketingbudget?

Het bepalen van je marketingbudget is vaak lastig omdat het afhankelijk is van wat je wilt bereiken komend jaar. Wat zijn je doelstellingen? Het is essentieel dat het marketingbudget niet wordt benaderd als een uitgave, maar juist als een investering. Stel jezelf de vraag middels welke marketingkanalen en bijbehorende budgetverdeling je een optimale ROI realiseert. Wil je iets meer gevoel erbij hebben? Volgens internationaal onderzoeksbureau Gartner ligt het gemiddelde marketingbudget rond de 11% van de omzet.

Meten is weten!

Marketing was en is nog steeds voor veel bedrijven een onderdeel waar al snel op wordt bezuinigd. “Het levert tenslotte niet direct geld op.” Echter is door de komst van online marketing heel veel meetbaar geworden. Stel dan ook concrete Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) op en zorg dat je metingen in orde zijn. Is je doelstelling bijvoorbeeld het vergroten van de naamsbekendheid? Koppel hier dan concrete KPI’s aan zoals X aantal bereikte mensen binnen de doelgroep of X aantal weergaven. Is één van je doelstellingen meer verkoop realiseren? Zorg dan dat je per kanaal KPI’s op papier zet. Bijvoorbeeld X aantal verkochte producten tegen een gemiddelde bestelwaarde van Y of X aantal leads via Google Search Advertising. Op basis van de KPI’s kun je bijsturen binnen je marketingbudget en zorg je uiteindelijk voor een optimale ROI want meten is weten!

Heb je hulp nodig bij het bepalen van je marketingbudget en wil je weten hoe jouw marketingbudget zo optimaal mogelijk kan worden ingezet om jouw doelstellingen te bereiken? Bij MijnMarketing.com helpen we je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op. 

Chidi Graus
Chidi Graus
[email protected]


X