Google Analytics

Wat is Google Analytics 4? (Deel 2)

In het eerste deel van deze blogreeks over Google Analytics 4 (GA4) vertelden we al over de grootste verschillen en de impact van het ‘cookieloze’ tijdperk dat we tegemoet gaan. In dit deel gaan we dieper in op de nieuwe functies die GA4 biedt.

Focus op gebeurtenissen

De focus verandert met de nieuwe Google Analytics van generieke data (het aantal mensen op je website) naar waardevolle bezoeken en interacties. Hierbij kun je denken aan bezoekers die een contactformulier invullen, op een telefoonnummer klikken, etc. Bij elke ‘gebeurtenis’ komt er nieuwe informatie binnen in GA4. Op basis van deze data worden er voorspellingen gemaakt.

Voorspellende doelgroepen

Op basis van bovenstaande ‘gebeurtenissen’ is het mogelijk om doelgroepen aan te maken. Stel je voor dat er 50 mensen zijn die een contactformulier hebben ingevuld, dan kun je deze bundelen tot één doelgroep. Vervolgens kun je een voorspellende doelgroep aanmaken. Er worden dan soortgelijke mensen verzameld, waarvan de kans dus hoger is dat ze ook een actie op de website doen, zoals het invullen van een contactformulier. Google kijkt naar het gedrag van bezoekers op soortgelijke websites en kan zo voorspellen dat dit mensen zijn die een hoge kans hebben om te converteren.

Zelf inrichten

Je kan GA4 inrichten zoals jij dat wilt. Welke gebeurtenissen zijn belangrijk op jouw website? Voor een vloerverwarmingsbedrijf is dit een offerte, voor een hypotheekadviseur is het een contactaanvraag en voor een webshop een aankoop. Al deze gegevens kunnen gecombineerd worden en met elkaar worden vergeleken. Na het aanmaken van de gebeurtenissen kun je deze koppelen aan doelgroepen. Er kan nu data worden verzameld en de doelgroepen kunnen worden vergeleken.

Doelgroepen koppelen met Google Ads

Nu je de doelgroepen hebt gemaakt in GA4 kun je deze koppelen aan Google Ads. Zo kan je de re-marketing campagnes en nieuwe potentiële klanten optimaal targeten. Je zal zien dat je conversieratio in een keer een stuk hoger wordt!

Standaard gebeurtenissen

Je hoeft niet alle ‘gebeurtenissen’ handmatig te installeren in GA4. Er zijn een aantal standaardgebeurtenissen al voor je geïnstalleerd:

  • Pageview: Hoe vaak wordt een pagina ingeladen (het totaal aantal bekeken pagina’s).
  • User engagement: Wanneer een pagina meer dan 1 seconde in beeld is of er wordt genavigeerd naar een andere pagina.
  • Session start: Dit is de instappagina.
  • First visit: Hier wordt onderscheid gemaakt tussen een nieuwe bezoeker en een terugkomende bezoeker.
  • Scroll: Bezoekers die minstens 90% van de pagina doorscrollen.
  • Clicks: Klikken op externe URLS. Dit zijn links die naar een andere website gaan.
  • Search results: Interne zoekopdrachten op de website.

Explorations/Verkenningen

Met Explorations kun je een rapportages maken, gebaseerd op je klantreis en KPI’s. Explorations geeft toegang tot diepgaande analyses over het gedrag van jouw websitebezoekers.

Er zijn heel veel sjablonen die je kunt gebruiken, maar je kunt ook zelf een Exploration maken. In deel 3 van onze blogreeks “Wat is Google Analytics 4?” zullen we hier dieper op in gaan!

Heb je hulp nodig bij het inzetten van Google Analytics 4? MijnMarketing.com heeft een team van specialisten die jou graag op weg helpen met SEO en SEA. Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.

Anna Schrander
[email protected]


X