SEA Trends 2022

Welke trends spelen in 2022 een grote rol op het gebied van SEA?

Het is weer de tijd van het jaar dat we met z’n allen kijken naar de digitale trends en kansen voor het nieuwe jaar in het marketinglandschap. Uiteraard kijken de SEA specialisten van MijnMarketing.com ook vooruit. Wat gaat er veranderen? Welke trends zijn er op het gebied van SEA? We brengen graag alle kansen voor je in kaart! 

De impact van privacywetgeving

We waren afhankelijk van pixels, tags en cookies voor marketing attributie sinds het begin van digitale marketing. Maar nu bedrijven zoals Apple en Google steeds meer deze tracking methodes beperken in de naam van de privacy en de consument, moeten bedrijven en organisaties zich klaar maken voor een toekomst waarin dit niet meer mogelijk is. Tegelijkertijd verwacht men meer personalisatie en relevantie. Als gevolg hiervan neemt de waarde van first-party data alleen maar toe.

First-party data is simpel gezegd de data die je krijgt uit je eigen directe contact bronnen zoals je website. De gegevens die een gebruiker bijvoorbeeld op je eigen website achterlaat worden steeds waardevoller. Google Analytics 4, de nieuwe variant van Google Analytics Universal, speelt hier onder andere ook op in zodat je toch deze data kunt verzamelen met de privacy in het achterhoofd van de gebruiker.

Het omarmen van automatisering

Automatisering blijft een hot topic in SEA land. Het concept ‘Automatisering’ is er al een tijdje en wint steeds meer aan populariteit. Maar in 2022 lijkt het in een hogere versnelling te gaan. Automatisering zal uiteindelijk een grote rol gaan spelen. Een goed voorbeeld van automatisering in 2022 is de stap van ETA’s naar RSA’s. Oftewel, het wordt in 2022 alleen nog maar mogelijk om met Responsive Search Ads te gaan werken. Een zoekadvertentie waarbij Google zelf bepaalt welke titel en omschrijving wordt weergegeven bij een specifieke zoekopdracht.

Performance Max, alle krachten bundelen

Het campagnetype ‘Performance Max’ is ook pas sinds kort geïntroduceerd binnen Google Ads en omvat alle kanalen die Google aanbiedt binnen één campagne, zoals Zoeken, Display, Video (Youtube), Discovery, Gmail en Maps. Ook dit nieuwe campagnetype valt onder de categorie automatisering. Binnen dit campagnetype hoef je geen aparte campagnes op te zetten voor elk kanaal, maar bundel je alle kanalen samen in één campagne. Je voegt dus je afbeeldingen, video’s, titels en beschrijvingen toe. Vervolgens zorgt Google Ads ervoor dat een gebruiker als het ware 360 graden getarget wordt via al deze kanalen.

Ook hier gebruikt Google automatisering, in combinatie met slimme biedstrategieën, om tot de beste resultaten te komen. Dit klinkt meteen als muziek in de oren, maar Google geeft je weinig inzicht in welke kanalen binnen deze campagne het beste presteren of hoe je deze kunt optimaliseren. Google is overigens wel van plan om je meer inzicht te gaan geven in dit campagnetype. Maar voor nu is het advies om voornamelijk de beste middelen en advertenties uit je ‘solo’ campagnes te gebruiken en die samen te brengen in een Max Performance campagne.

Hagakure, de touwtjes uit handen geven

We kennen bijvoorbeeld al de SKAG’s, IBAG’s en TBAG’s om je Google Ads-account te structureren. Maar afgelopen jaar is er nieuwe Google structuur gekomen die ervoor zorgt dat het maximale uit de slimme algoritmes en automatisering wordt gehaald, namelijk de Hagakure-methode. Het idee achter deze methode is dat je zelf de controle iets meer loslaat en vertrouwt op de algoritmes van Google. De focus ligt dan ook niet meer zozeer op de zoekwoorden, maar op de URL’s.

We zijn namelijk de shift aan het maken van puur alleen op zoekwoorden adverteren, naar intentie-gebaseerd adverteren, waarbij er veel meer factoren meespelen achter de schermen . Misschien een gewaagd statement, maar we denken dat er binnen nu en 5 jaar geen zoekwoorden meer als targeting gebruikt kunnen worden. Dat zien we bijvoorbeeld al terug bij Dynamic Search Ads en Shopping. Eigenlijk weet Google al waar je naar op zoek bent voordat je het zelf pas beseft en kan dit dus gaan voorspellen. De zoekwoorden an sich worden steeds minder belangrijk.

Met de Hagakure-methode geef je Google de ruimte om dit werk aan de algoritmes over te laten. Dat heeft natuurlijk voor- en nadelen en is niet voor ieder account en budget geschikt. Een van de aanbevelingen is bijvoorbeeld dat je 12.000 vertoningen per maand moet realiseren per advertentiegroep binnen je budget, zodat Google voldoende data binnen krijgt en kan optimaliseren. Daarnaast is het ook een uitdaging om je advertenties toch zo relevant mogelijk te maken voor de gebruiker met deze methode. We bevinden ons slechts op het topje van de ijsberg als het gaat om machine learning en algoritmes. Maar het is aan de adverteerder om vooruit te denken over het gebruik van deze oplossingen. Dus niet alleen het verbeteren van prestaties, maar ook het creëren van een voorsprong op de concurrent.

Aanbevelingen en inzichten, laat Google voor je werken

Niet alleen gaat Google meer automatiseren, ook gaat Google je steeds meer tips en inzichten geven hoe je je campagnes kunt verbeteren. Overigens blijft het wel opletten, want niet alle aanbevelingen zijn altijd van goede invloed op je campagnes. Elke account is natuurlijk uniek. Maar hoe beter je campagnes presteren, hoe meer geld ingezet wordt en dat is natuurlijk het verdienmodel van Google.

Niet alleen krijg je aanbevelingen om je account te optimaliseren, maar ook helpt Google je met veranderingen in de markt. Deze inzichten kun je gebruiken om in te spelen op verschuivingen in de zoekopdrachten die gebruikers uitvoeren. Bekijk opkomende trends, identificeer groeimogelijkheden en reageer op veranderingen in consumentengedrag. De rol als SEA specialist wordt daarom ook steeds meer strategisch ingezet.

Ook dit jaar zullen SEA specialisten flexibel moeten zijn. Dat betekent zorgen voor een Google Ads-account dat flexibel genoeg is om veranderingen te kunnen incasseren zonder verlies van data of overhoop gehaalde biedstrategieën en algoritmes. Heb je hier hulp bij nodig? Onze specialisten helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op!

Bart Pluijmaekers
Bart Pluijmaekers
[email protected]


X