mm-blog-banner-Wordpress5-1140x457

WordPress 5.0, what’s new?!

 1. Het nieuwe Gutenberg editen

  Het klinkt als een ouderwetse Duitse achternaam, maar in werkelijkheid is Gutenberg de naam voor het nieuwe editen binnen WordPress. Waar er momenteel nog gebruik wordt gemaakt van de klassieke WordPress editor, kan er binnenkort worden overgestapt naar de Gutenberg editor.

  gutenberg

  Bij de klassieke editor is het mogelijk om zowel de HTML editor te gebruiken als de wysiwyg (what you see is what you get) editor. Deze eerste variant is vooral bedoeld voor technische mensen met voldoende kennis van HTML. Een pagina wordt hier namelijk opgebouwd aan de hand van verschillende HTML codes. De tweede optie, de wysiwig editor, richt zich op mensen die minder verstand hebben van HTML. Je kunt hierbij ook wel denken aan een Word editor. Om een tekst te bewerken, hoef je geen moeilijke codes te gebruiken zoals <b> of <strong>, maar je kunt de tekst selecteren en vervolgens klikken op de dikgedrukte B. Het uiteindelijke resultaat is hetzelfde, alleen is de uitvoering een stuk makkelijker en efficiënter.

  De tweede variant, de wysiwig editor, sluit het beste aan bij de nieuwe Gutenberg editor. Het wordt nu nog eenvoudiger om een pagina op te bouwen. Daar waar de oude editor zich vooral richtte op het stylen van teksten, kun je met de nieuwe editor ook de structuur van een pagina bepalen. Zo wordt er bij Gutenberg bijvoorbeeld gewerkt met blokken. Voorheen was het lastig om 3 blokken naast elkaar te plaatsen, maar met de nieuwe editor wordt dit een stuk eenvoudiger. Zo krijg je al een goed beeld van hoe de website er grafisch uit zal komen te zien. Het maken en bewerken van content wordt op deze manier een stuk makkelijker met als einddoel het verhogen van de efficiëntie.

  Geen paniek, het is voorlopig nog gewoon mogelijk om de klassieke editor plug-in te gebruiken. Wel is de verwachting dat de klassieke variant ooit zal verdwijnen binnen WordPress. Daarom is het aan te raden om de Gutenberg variant zo snel mogelijk te gebruiken en te omarmen voordat je voor verrassingen komt te staan. Uiteindelijk is het doel van het nieuwe editor systeem ook om WordPress naar een hoger niveau te tillen op het gebied van het bouwen en beheren van websites. Het kan dus in het begin even wennen zijn, maar uiteindelijk zal dit nieuwe systeem ervoor zorgen dat je binnen WordPress efficiënter kunt werken en dus nóg sneller de vetste websites klaar hebt staan.

 1. Een nieuw thema: Twenty Nineteen

  Bij een grote release hoort een nieuw thema. Bij de lancering van WordPress 5.0 zal dat het thema Twenty Nineteen zijn. Een minimalistisch thema dat volledig aansluit bij de nieuwe Gutenberg editor. Met de komst van WordPress 5.0 wordt het mogelijk om een pagina aan de frontend te stylen, dus op de webpagina zelf. Om ervoor te zorgen dat alle styling goed wordt overgenomen, wordt er gebruik gemaakt van SASS (Syntactically Awesome Style Sheets). SASS biedt de mogelijkheid om code te schrijven in de ene taal en deze vervolgens om te zetten naar CSS. Net zoals bij de Gutenberg editor ligt bij de frontend editor de focus op het aanpassen van de grafische uitstraling. Het verschil van hoe de website er aan zowel de voorkant als de achterkant uitziet, wordt steeds kleiner.

Wat de precieze releasedatum is van WordPress 5.0 is niet bekend. De officiële datum was in eerste instantie 19 november 2018. Blijkbaar was de update op deze dag nog niet af, waardoor de release is uitgesteld. De reservedatum staat nu op 22 januari 2019, maar het is en blijft afwachten of dit ook de definitieve releasedatum wordt. Voor nu is het dus nog even afwachten en speculeren over hoe blij en enthousiast we worden van bovenstaande updates.

Mocht de releasedatum zijn aangebroken, is het belangrijk dat alle plug-ins en thema’s fatsoenlijk werken. Kijk goed of alle plug-ins en de gekozen thema’s samenwerken met de nieuwe WordPress versie. Het kan namelijk voorkomen dat wanneer de nieuwe versie van WordPress wordt geïnstalleerd, bepaalde functies deels of niet meer werken en grafische aspecten niet meer kloppen. Zorg dus dat je goed bent voorbereid wanneer het zover is en dan; experimenteren maar! Kun jij wel een handje hulp gebruiken bij jouw WordPress website of heb je vragen over de nieuwe werkomgeving? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je graag!

Tip: Wanneer de releasedatum rond Kerstmis valt, let dan extra goed op dat alles werkt en goed staat ingesteld. In deze drukke periode wil je namelijk absoluut niet dat jouw website eruit ligt. In dit geval raden wij dan ook aan om tot na de feestdagen de klassieke omgeving te gebruiken en later pas aan de slag te gaan met de nieuwe werkomgeving.

Melvin Klaare
Melvin Klaare
[email protected]


X