Tone of voice

Zo bepaal je de tone of voice voor jouw bedrijf

Als bedrijf wil je je graag onderscheiden. Dit kan op verschillende manieren: je gedrag, je uitstraling en je tone of voice. Door je bedrijf een eigen ‘sound’ te geven, zorg je ervoor dat de persoonlijkheid en dat waar je voor staat nóg beter overkomt op je publiek. We leggen je in dit blog precies uit waar je hiermee moet beginnen!

 

Stap 1: Merkpersoonlijkheid

Hoe wil jij als bedrijf overkomen? Er zijn oneindig veel manieren om achter je merkpersoonlijkheid, ook wel ‘brand identity’, te komen. Waar sta je voor, welke karaktereigenschappen heb je en wat straal je uit? Ben je bijvoorbeeld innovatief en organisch, of professioneel en high-end? Haal de sticky notes uit de kast en schrijf wat er in je opkomt. Een goede manier om hierachter te komen, is het gebruik maken van de archetypen. Ga er samen goed voor zitten om te kijken wat het beste bij jullie past.

 

Stap 2: BHAG-model (Big Hairy Audacious Goal); jouw grote, gewaagde doel

Door je allergrootste dromen en doelen als bedrijf te bepalen, kun je een beeld krijgen van wat jou drijft. Wat zorgt ervoor dat het gaat kriebelen? Zodra je dit scherp hebt weet je waarom je de teksten schrijft. Een goede manier om hierachter te komen is om te brainstormen met je collega’s: waar zien ze in de ideale wereld het bedrijf over 10 jaar? En over 30? Een goed model om ook nog eens mee aan de haal te gaan, is het Golden Circle model van Simon Sinek. Dit model brengt je terug naar de kern van je bedrijf.

 

Stap 3: Kernwaarden

Kernwaarden zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Wat kenmerkt je onderneming en wat wil je bereiken? Vaak zijn het 3 tot 6 woorden die het karakter van je bedrijf in een notendop omschrijven. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar ze dragen wel bij aan de boodschap die je overbrengt. Kernwaarden zijn essentieel voor een goede basis van je tone of voice.

 

Stap 4: Doelgroep

Uiteindelijk is de doelgroep bereiken het einddoel van alles wat je schrijft. Als het goed is, is de doelgroep van jouw bedrijf al scherp vanaf het begin: zij zijn namelijk diegene waar je alles voor doet. Zorg ervoor dat je weet waar deze groep voor staat en wat zij willen, door bijvoorbeeld een persona op te stellen. Dit is een handige tool om een samengevat beeld te krijgen van jouw doelgroep. Op deze manier kun je makkelijk bepalen wie de mensen zijn waarop je je gaat richten bij het schrijven van een tekst.

 

Stap 5: Doelstelling

Een tekst heeft veel verschillende doeleinden: informeren, overtuigen of juist amuseren. Daardoor hebben teksten vaak een andere insteek. Als je de lezer iets wilt uitleggen ben je zakelijker dan als je de lezer wilt vermaken. Voordat je een tekst schrijft, bepaal je wat je ermee wilt bereiken.

 

Zodra dit allemaal duidelijk is, kun je ervoor zorgen dat alle neuzen dezelfde kant opstaan door een tone of voice document te maken. Hierin komen alle do’s en dont’s in samen. Zo kunnen bestaande én nieuwe collega’s meteen aansluiten en zorg je voor consistentie!

Maxime Paulis
Maxime Paulis
[email protected]


X