De website van de toekomst

De komst van virtual reality websites

Anno 2020 heeft virtual reality steeds meer zijn weg gevonden in het dagelijks leven. Hoewel het al enkele jaren bestaat, komen er tegenwoordig steeds meer praktijkvoorbeelden van VR. Het zal voor veel mensen nog steeds een ‘ver van mijn bed show’ zijn, maar dit zal in de nabije toekomst veranderen. Je ziet virtual reality namelijk steeds meer terug in allerlei facetten van het dagelijks leven. Denk aan games en films, maar ook op het gebied van marketing, sport en gezondheid wordt het meer en meer ingezet. Het is al langer niet meer iets wat alleen in sciencefictionboeken te lezen is. In de toekomst zal virtual reality ook steeds meer zijn weg vinden binnen websites.

Wat is Virtual Reality (VR)?

Virtual reality of afgekort VR, is een vorm van interactieve software die gebruikers onderdompelt in een driedimensionale omgeving – meestal via een headset met speciale lenzen – om een echte ervaring na te bootsen. Idealiter stelt VR mensen in staat om de ervaring in 360º te simuleren.

Talloze industrieën vinden nu toepassingen voor VR om mensen te vervoeren naar plaatsen waar ze anders naartoe zouden moeten reizen, of het zich moeten voorstellen. Zo geven bijvoorbeeld filmbedrijven het publiek de kans om de film te ervaren alsof ze een personage in de scène zijn. Bedrijven gebruiken VR om hun producten aan potentiële klanten te demonstreren en te promoten.

Virtual reality en websites

Daar waar we tegenwoordig via een mobiel, tablet of desktop een browser openen om vervolgens een website te bezoeken, zullen we in de toekomst – uitgerust met een VR-headsets – daadwerkelijk door websites lopen. In de verre toekomst zal het wellicht zover gaan dat we door secties bladeren door er alleen maar aan te denken.

Het grote voordeel van een VR website is dat de bezoeker helemaal kan opgaan in het product/dienst van de aanbieder. Een autodealer zou bijvoorbeeld een virtuele rondleiding door een auto kunnen aanbieden of een museum een korte VR tour. Ook voor webshops biedt virtual reality enorm veel kansen. In een tijd waarin webshops fysieke winkels overnemen, helpt virtual reality door een bijna echte winkelervaring te bieden. Nu beperkt de algehele e-commerce-ervaring van klanten zich tot een klik-en-koopactie.

IKEA heeft VR geadopteerd voor zijn keukenervaring, waarin klanten hun volledige keukenopties kunnen verkennen met behulp van VR-technologie. Tot slot neemt bijvoorbeeld de Chinese retailgigant Alibaba klanten mee door de virtuele winkel waar men rond kan lopen en de ervaring kan opdoen van een fysieke winkel.

Enkele voorbeelden van websites:

https://digitalconference.ru/
https://glueckauf.wdr.de/
https://www.microsoft.com/buildingwithai#/
https://zeitkapsel.wdr.de/
https://www.expedition-wilde-welten.de/

Enkele voorbeelden binnen marketing

Boursin

Boursin creëerde een VR-ervaring om gebruikers mee te nemen op een reis door een koelkast om licht te werpen op de smaakprofielen, voedselcombinaties en receptideeën van zijn producten.

Adidas

Adidas werkte samen met Somewhere Else, een opkomend technologiemarketingbureau, om de bergbeklimmingsreis te volgen van twee extreme atleten, gesponsord door TERREX (een divisie van Adidas).

Kijkers konden de klimmers, Ben Rueck en Delaney Miller, letterlijk rots voor rots volgen en met hen mee klimmen. Door een VR-headset te gebruiken en twee sensorische afstandsbedieningen in elke hand te houden, konden kijkers de berg Delicatessen naast Rueck en Miller beklimmen.

TopShop

Alleen omdat je de modeshow van TopShop tijdens de London Fashion Week niet kon bijwonen, wil nog niet zeggen dat je er niet “bij kon zijn”.

TopShop, een detailhandelaar voor damesmode, werkte samen met Inition, om klanten een virtuele plek voor hun modeshow te geven door een VR-headset te dragen die op het evenement was aangesloten terwijl het plaatsvond.

De baanbrekende campagne plaatste kijkers direct naast de mode-catwalk en de stoelen van de beroemdheden die aanwezig waren.

Meer weten? Of kun je niet wachten om te beginnen… Neem gerust vrijblijvend contact met ons op en onze webdevelopers gaan voor je aan de slag.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X