Zoekmachine Optimalisatie

Verhoog je conversieratio met Google Optimize!

Je conversieratio verhogen door middel van A/B testing en personalisering? Het klinkt als een ingewikkeld proces, maar met behulp van Google Optimize is het makkelijker dan je denkt. En dat zonder enige kennis van webdesign of gecompliceerde software. Hoe precies? Je leest het hier! 

Wat is Google Optimize?

Google Optimize is een gratis tool van Google waarmee je snel en eenvoudig A/B tests en personalisering kan toepassen op je website. Het stelt zowel grote als kleine bedrijven op een laagdrempelige manier in staat om een aantrekkelijkere klantervaring te leveren. Concreet betekent dit dat je zonder kennis van webdesign verschillende varianten van je website kan tonen en testen, zonder je website daadwerkelijk aan te passen. Daarnaast bevat de tool ook overzichtelijke rapportages waarmee je de resultaten van je tests en personalisering gemakkelijk kunt inzien.

Hoe richt je Google Optimize in?

Het installeren van Google Optimize is binnen enkele minuten geregeld. Je maakt gratis een Google Optimize account aan, je koppelt je bestaande Google Analytics account en je importeert je doelen vanuit Analytics. Om de installatie af te ronden, dien je nog een klein stukje code in je website te plaatsen. Net als bij Google Analytics. Maak je gebruik van Google Tag Manager? Dan kun je de Google Optimize code ook direct vanuit Tag Manager inladen. Voor meer informatie kun je de handleiding raadplegen die speciaal voor de inrichting van Google Optimize is geschreven. Hierin staat het proces stap voor stap omschreven.

Eenvoudige tests om je conversieratio te verhogen

Het verhogen van je conversieratio of het verbeteren van je klantervaring is natuurlijk in alle gevallen maatwerk. Onderstaand laten we een aantal algemene voorbeelden van optimalisaties zien die je met Google Optimize binnen enkele minuten kunt doorvoeren. Voor het gemak nemen we even onze website als voorbeeld.

1. Test de kleur van je Call to Actions

Hoogstwaarschijnlijk maak je gebruik van knoppen of andere elementen op je website om bezoekers te laten converteren. Dit kan bijvoorbeeld een winkelwagen knop of de verzend knop van een contactformulier zijn. Met Google Optimize kun je snel testen welke Call to Action kleur de beste conversieratio oplevert. In het onderstaande voorbeeld is er getest of de knop van het contactformulier beter presteert wanneer we een gele kleur gebruiken in plaats van onze huisstijl-kleur groen.

2. Test de tekst van je Call to Actions

De tekst van je Call to Action kan ook van invloed zijn op de prestatie. Gelukkig kun je ook dit eenvoudig testen met Google Optimize. In het onderstaande voorbeeld is er getest of de tekst ‘Versturen >’ beter werkt dan de de standaardtekst ‘Verzenden’.

3. Test hoe elementen op je website invloed op elkaar hebben

Een andere manier om je website te optimaliseren, is door te testen in hoeverre bepaalde elementen afleiden van je voornaamste doelstellingen. Met Google Optimize kun je namelijk eenvoudig elementen op je website verbergen, vergroten of op een andere manier aanpassen. In het onderstaande geval hebben we de iconen rechts naast het hoofdmenu (telefoonicoon, mailicoon en zoekicoon) teruggebracht naar slechts één icoon en deze ietwat vergroot. Op deze wijze kan er getest worden of er door het wegnemen van de twee andere iconen meer clicks op de het telefoonicoon plaatsvinden.

 

Ben je benieuwd naar het resultaat van deze A/B tests? Hou dan onze blog in de gaten, we zullen op korte termijn een deel 2 van deze blog publiceren waarin we de individuele resultaten laten zien. Wil je daarnaast meer weten over het verbeteren van je conversieratio en klantervaring door middel van Google Optimize? Of heb je andere vragen rondom conversie optimalisatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, onze online marketeers helpen je graag verder!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X