Shared hosting vs. dedicated hosting

Shared hosting vs. dedicated hosting; wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen, wat zijn de grootste verschillen en het belangrijkste nog, wat houden beide hosting opties precies in? 

Als bedrijf heb je talloze opties als het gaat om web hosting services. Om dit complexe onderwerp op een zo duidelijk mogelijke manier te behandelen, gaan we in op de twee opties die het meest ver uit elkaar liggen en dus ook het meest van elkaar verschillen: shared hosting en dedicated hosting.

Hét verschil
Zowel shared als dedicated hosting bewaren de data van jouw website op een server. Wanneer een gebruiker jouw website opent vanaf zijn of haar browser, stuurt de server jouw data richting de gebruiker. Het verschil tussen de twee hosting types drukt zich uit in het gebruik van server waarop jouw website is gevestigd. Bij shared hosting wordt je website geplaatst naast andere websites. Bij dedicated hosting beschik je over een server die volledig ter beschikking staat van jouw website, zonder dat hier andere websites op te vinden zijn. Een groot verschil dat beide voor- en nadelen kent.

Voordelen shared hosting
-Lage kosten
-Weinig technische vaardigheden vereist

Nadelen shared hosting
-Beperkt geheugen, schijfruimte en website snelheid
-Hogere veiligheidsrisico’s

Voordelen dedicated hosting
-Volledige beschikking over schijfruimte, geheugen en een optimale website snelheid
-Mogelijkheid om server instellingen te personaliseren  

Nadelen van dedicated hosting
-Hoge kosten
-Hoge technische vaardigheden vereist
-Hoge verantwoordelijkheid voor het bijhouden van de server

What’s in it for me?
We horen je je hardop afvragen welke van de twee opties nou het beste bij jou en jouw website aansluit. Wat we in de praktijk zien, is dat veel startende bedrijven beginnen met een shared hosting. Naarmate het bedrijf groeit, inclusief het aantal bezoekers op de website, wordt er overgestapt naar een dedicated server. Webshops zijn vaak de uitzondering op de regel. Deze vergen meer capaciteit van een server. Hier is het niet geheel onverstandig om deze al in een vroeg stadium op een dedicated server te plaatsen.

Kortom, een ingewikkeld thema met oneindig veel mogelijkheden. Ben je benieuwd welke server het beste aansluit bij jouw wensen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Dan kijken we samen naar de huidige situatie en een oplossing die bij jou past.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X