Van Egyptische hiërogliefen tot display advertising

Mensen zijn visueel ingesteld en er wordt al sinds de oudheid visueel gecommuniceerd. Denk hierbij aan de hiërogliefen, het schrift van het oude Egypte. Door middel van symbolen werd er een verhaal verteld, een boodschap overgebracht. Of denk aan de muurreclames, die kleurrijke fresco’s van de vorige eeuw. Tegenwoordig wordt er nog steeds visueel gecommuniceerd. Weliswaar niet door hiërogliefen of fresco’s (hoewel deze zijn vervangen door de abri’s langs de weg) maar door opvallende online advertenties die ons prikkelen en aanzetten tot verkoop of klikken.

Eyecatchers

Het blijkt dat wij mensen het beter onthouden wanneer wij iets zien dan wanneer wij iets lezen. En dat geldt ook online. Een manier om mensen online visueel te triggeren, is door het inzetten van advertentie banners. Websites beschikken over vaste ruimtes binnen hun lay-out om te adverteren. Je hebt vast wel eens websites bezocht waarbij flashy banners tijdens je bezoek jouw aandacht proberen te trekken. Als adverteerder is het belangrijk om er alles aan te doen om traffic te genereren of de naamsbekendheid te verhogen middels aantrekkelijke advertenties.

Er zijn een aantal design-elementen die je in gedachte moet houden bij het creëren van succesvolle banners. Het belangrijkste element is het bedrijfslogo. Je wilt immers herkenbaar zijn voor de gebruiker. Vergeet ook niet om een pakkende boodschap te vermelden zoals een kortingsactie of een unique selling point. Een ander, niet geheel onbelangrijk, element is de call-to-action button. Deze mag zeker niet ontbreken want hierdoor stimuleer je de bezoeker te klikken op de banner. Je wilt immers traffic genereren!

Als je alle elementen van je banner hebt bepaald, kan je deze op een opvallende (lees: geanimeerde) manier tonen. Een banner waarbij elementen bewegen vallen in je ooghoeken vaak beter op dan statische banners. Vooral omdat wij, die dagelijks surfen op het world wide web, inmiddels ‘blind’ zijn geworden voor dit soort type banners. En die geanimeerde banners kan je uitstekend creëren met HTML5.

HTML

Laten we even beginnen bij het begin. HTML staat voor HyperText Markup Language en 5 is de laatste afgewerkte versie. HTML is een programmeertaal, een code. Deze code vertelt jouw browser hoe de website moet worden weergegeven. Zonder deze geweldige programmeertaal zouden websites er nog steeds uitzien alsof ze in de jaren 80 zijn gebouwd.

Terug naar de banners. Door gebruik te maken van HTML kan je animaties toevoegen aan je advertenties en worden hierdoor een ware vorm van rich media. Super geavanceerd dus! Daarnaast kan HTML5 miljoenen kleuren weergeven en zijn de afbeeldingen van hoge kwaliteit. Dit alles komt alleen maar ten goede voor je doorklikratio, je zichtbaarheid, je bereik en dus uiteindelijk ook je conversie.

Wil je graag aan de slag gaan met het plaatsen van HTML5 banner maar weet je moet beginnen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met je mee!

Lindsay Szustka-Hendriks
Lindsay Szustka-Hendriks
[email protected]


X