XR

XR: Tijdelijke hype of blijvende trend?

Technologie ontwikkelt zich snel, heel snel. Soms worden nieuwe apparaten bedacht die ook snel weer passé zijn, maar soms worden er dingen uitgevonden die ons leven blijvend veranderen. De smartphone is een van die apparaten die ons leven ingrijpend heeft veranderd. De vraag is of XR-technologie dit ook zal gaan doen. Wat is XR nou eigenlijk?

XR is een afkorting voor Extended Reality of Cross Reality. Er is online een discussie over welke term het best past, maar waar het op neer komt is dat XR een overkoepelende term is voor technologie die een virtuele wereld en onze echte wereld samenbrengt. Onder deze XR-paraplu vallen augmented reality, mixed reality en virtual reality. We gaan per technologie bekijken wat het precies inhoudt en wat de mogelijkheden ervan zijn.

Augmented reality

Bij augmented reality, of AR afgekort, gebruik je een smartphone of tablet. Met behulp van de ingebouwde camera van het apparaat tover je een projectie van de werkelijke wereld op je scherm. Daar overheen komen digitale elementen die meebewegen wanneer je jouw apparaat draait of kantelt.

Een bekende app die gebruik maakt van AR is Pokémon Go. In dit spel, speciaal ontwikkeld voor smartphones, ga je op zoek naar digitale monstertjes in de echte wereld. Op basis van jouw locatie kun je deze Pokémon vinden en vangen. Daarna kun je ze op de foto zetten, bijvoorbeeld bij jou thuis op de bank.

Is augmented reality ‘here to stay’? Ik denk van wel. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een smartphone met een camera, dus de techniek vormt hier geen belemmering. Het kan gebruikt worden in spelletjes zoals Pokémon Go, maar je kunt ook augmented elementen toevoegen aan bijvoorbeeld een flyer, poster of magazine. Waar nu vaak nog QR-codes worden gebruikt als directe link naar een webpagina, kan hier nu ook AR voor worden gebruikt. Of wat dacht je van direct video’s afspelen op de plek waar een foto staat in het drukwerk. Nog even en de bewegende kranten uit Harry Potter worden werkelijkheid.

 Mixed Reality

MR is een term die in het leven is geroepen door Microsoft om de HoloLens te promoten. Een geavanceerde bril met onder andere een display, camera’s en eyetracking. In principe is mixed reality een soort augmented reality, maar met het grote voordeel dat je je handen vrij hebt. Deze kun je dus gebruiken om de virtuele wereld te beïnvloeden, waardoor de beleving toch een stuk realistischer is dan bij AR. Verder is er nog een belevingsverschil tussen AR en MR: je ziet geen kader meer rondom de digitale werkelijkheid. De digitale en de echte wereld gaan naadloos in elkaar over.

Onder andere Philips maakt gebruik van de HoloLens. MR kan namelijk van enorm toegevoegde waarde zijn in de gezondheidszorg. Zo is er in december 2020 voor het eerst een operatie uitgevoerd waarin gebruik werd gemaakt van de holografische projecties van de Microsoft HoloLens 2.

De toekomst van Mixed Reality ligt denk ik voornamelijk bij sectoren als de zorg. De ‘gewone’ consument zal waarschijnlijk eerder overstappen naar Virtual Reality.

Virtual Reality

Dit is weer een stapje verder naar meer digitaal en minder real-life. Bij virtual reality draag je een bril met daarin een scherm. Je hebt interactie met de digitale wereld door middel van controllers, vaak voorzien van bewegingscensoren om de ervaring zo echt mogelijk te maken.

VR wordt op dit moment voornamelijk gebruikt voor het spelen van games, maar ik zie ook kansen voor andere toepassingen. Je zou bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning vanbinnen kunnen bekijken, nog voordat de eerste steen is gelegd. Of wat dacht je van een hotel van tevoren digitaal bezoeken om zeker te weten dat dit het hotel is wat je wilt boeken? En op de beperkte oppervlakte van een beurs, kan je mensen toch een grotere wereld laten ervaren.

Virtual reality headsets worden steeds betaalbaarder en je hebt ook niet altijd meer een zware computer nodig die de headset aanstuurt. Het zou dus zomaar kunnen dat het bezitten van een VR-headset over een tijde net zo vanzelfsprekend is als een tablet of smartphone.

Ik denk dat XR nog wel een tijdje bij ons blijft en waarschijnlijk gaat groeien in populariteit. Er zijn enorm creatieve mogelijkheden te bedenken om bijvoorbeeld AR en VR in te zetten. Zo wacht ik zelf nog tot de eerste Hollywood blockbuster ons meeneemt naar een andere wereld in VR. Wij gaan de XR-trend in elk geval nauwlettend in de gaten houden! Meer weten over XR? Neem contact met ons op!

About The Author

Ivo Nouwen
Ivo Nouwen
[email protected]


X