Designtrends 2024

5 designtrends voor 2024

Nu, met de start van het nieuwe jaar in zicht, zijn we weer massaal op zoek naar boeiende en inspirerende content. Daarom is dit een perfect moment om te bespreken welke designtrends we in 2024 zullen tegenkomen! 

1. Minimalisme & Geometrische vormen

Minimalistisch ontwerp is al jaren niet meer weg te denken in de huidige visuele cultuur. Door simpele elementen en weinig kleuren te gebruiken, wordt een heldere stijl neergezet, waar de Bauhaus-esthetiek in doorklinkt. Door simpele typografie en heldere geometrische vormen te gebruiken wordt een balans behaald die meteen in het oog springt en eenvoudig is om te lezen. Elk jaar wordt deze versimpeling op een andere manier verfijnd en aangepast naar de huidige tijd. Waar het jarenlang zaak was om alles steeds platter te maken, is het minimalisme anno 2024 een stuk minder plat. Door structuur en textuur toe te voegen krijgt het platte design meer diepte, warmte en persoonlijkheid.

Minimalisme

Poster voor de BBB Maastricht

2. Riso prints

Riso printing (of risograph printing) is een druktechniek die oorspronkelijk uit Japan komt. Het is een combinatie van fotokopiëren en zeefdrukken en is een soort stencil-duplicator. Hij print één kleur per keer, in heldere, felle en semi-transparante kleuren, gebaseerd op een sjabloon dat met de computer gemaakt is. Wil je meerdere kleuren, dan moet je het papier dus meerdere keren door de machine laten gaan.

Uiteraard is deze stijl ook in de computer na te bootsen en digitaal in te zetten. Niet alleen geeft de textuur meer diepte in het ontwerp maar geeft het een realistische look. De handmatige structuur verwijst het naar een eenvoudigere tijd, waar handwerk nog belangrijk was.

3. Nostalgie

Na de terugkeer naar de jaren ’80 en ’90 die de afgelopen jaren opkwam, mede dankzij het succes van series als Stranger Things, komt de hang naar nostalgie breder terug in 2024. Vroeger was alles beter, ook in Design. Computers waren simpeler, handwerk was belangrijker, de wereld ging minder snel en mensen waren minder gehaast. De esthetiek van vroeger tijden zoals wij ze herinneren past als een warme, kalmerende deken over de huidige tijd. Dit zien we in twee richtingen bij de volgende designtrend voor 2024.

Nostalgie

4. Anti-design & vervormde letters

Hand in hand met de terugkeer van Punk en anti-popcultuur in breder zin, past het gebruik van Anti-Design perfect in dit straatje. Ook dit verwijst direct of indirect naar 90’s hoogtijdagen van ontwerper David Carson die anti-Design tot een kunst verhief.

Gebroken fonts, felle kleuren en rommelig ogende composities zullen vanaf volgend jaar vaker terugkomen in het straatbeeld. Op het web zal de Goblin-stroming (grote ruwe blokken en bij vlagen onwerkbare UX) als guerrilla tactieken ingezet worden in meer experimentelere hoeken van het web.

In zachtere vorm zal het vervormen van letters worden ingezet in combinatie met zachtere tonen, als callback die doet denken aan de franse art-nouveau die een bijna dromerige effect oproept. Deze hybride lettertypes, die halverwege een kop lijken te veranderen in hun uiterlijk zijn uitermate geschikt voor ontwerpen  die product en mode als onderwerp hebben.

5. AI Design

Al deze bovenstaande nostalgische stromingen kunnen gezien worden als een tegenbeweging van die andere grootste trend: Arificial Intelligence (AI) ondersteund design. Niet alleen is gebleken dat AI de workflow en creatieve output kan maximaliseren, maar AI Design heeft een specifieke visuele handtekening. Of het nu uit de koker van MidJourney, Adobe’s firefly of ergens anders vandaan komt, zijn deze uitingen nog steeds vaak herkenbaar als AI-beelden. Deze moddervette, visueel verzadigde beelden zullen de aankomende tijd vaker en meer ingezet worden in anderszins normale ontwerpen, waardoor ze toch een eigentijds gezicht zullen krijgen.

AI gegenereerde afbeelding door Adobe Firefly’s text to image.

Dit zijn de grafische designtrends voor 2024. Het lijkt erop dat in deze onzekere tijden van vooruitgang, een vleugje nostalgie de overhand zal nemen te midden van alle technologische hoogstandjes.

Een terugblik werpen op de designtrends van 2023? Je vindt het hier.

Sander van Geest
[email protected]


X