designtrends 2023

6 designtrends voor 2023

Nieuw jaar, nieuwe inspiratie!

We trappen het jaar af met de meest inspirerende designtrends voor 2023. Van minimalisme tot maximalisme en van bubblegum kleuren tot rijke juweelkleurige tinten. Dit zijn de trends om naar uit te kijken! 

1. Minimalisme

Minimalisme is een  opgeruimde stijl, nog cleaner dan de clean stijl die wij kennen van vorige jaren. Om te laten zien dat een merk uniek is, gaan sommige merken ervoor om ‘merkloos’ te lijken qua uitstraling. Ze gaan voor monochrome kleuren, super simpele huisstijlen en een minimalistische boodschap. Geen patronen, decoraties of kleine frutseltjes, maar juist heel veel lucht in het design. Daardoor gaat de aandacht naar de designelementen die écht belangrijk zijn. Het kleurenpalet is monochroom en laat ook vaak veel witte en lichtbeige tinten zien. Alles om bij te dragen aan het gevoel van een clean en puur design. De website van White Turtle Studios is een mooi voorbeeld van minimalisme.

designtrends 2023 - Minimalisme

Minimalisme bij www.whiteturtlestudios.com 

2. Retro minimalisme

Dit jaar zullen we ook een grote comeback zien van uitdagende designs geïnspireerd door de jaren 70. Hierbij wordt gebruik gemaakt van heldere, verzadigde kleuren. Dat wil niet zeggen dat het schreeuwerige designs worden; de gekozen kleurencombinaties zijn wel esthetisch mooi, met kleuren die perfect met elkaar samengaan. Ook typografie maakt deel uit van deze trend, met een volumineus en rond lettertype. Een mooi voorbeeld hiervan is de verpakking van Mamma Serra.

designtrends 2023 - Retro minimalisme

Retro minimalisme bij de verpakkingen van Mama Serra door Souldesign

3. Maximalisme

Waar de millennial vooral fan lijkt te zijn van minimalisme, zien we dat Generatie Z goed gaat op maximalisme met felle kleuren, snelle content en het hebben van een eigen identiteit. Out of the box en een tikkeltje chaotisch. Daarom is de verwachting dat we meer hypere en gedurfde designs gaan zien. Verschillende microdesigntrends komen terug, zoals grunge, tropische stijlen, bubbelgum kleuren en metallic texturen. Een mix van de jaren 80, 90 en Y2K stijl. De website van Cinekid Festival is hier een prachtig voorbeeld van.

designtrends 2023 - Maximalisme

Maximalisme bij www.cinekidfestival.nl

4. Unieke typografie

De sans serif lettertypes zijn al een tijdje bezig aan een opmars. Deze schreefloze lettertypes dragen bij aan het gevoel van een minimalistische en strakke stijl, maar zorgen ook voor een goede leesbaarheid en toegankelijkheid op websites en apps. Aangezien toegankelijkheid een steeds grotere rol speelt, valt te verwachten dat sans serif lettertypes een meer dominante rol gaan spelen het komende jaar.

Interessant is dat we ook een tegenbeweging zien waarbij serif lettertypes juist de voorkeur hebben, omdat sans serif lettertypes al zo vaak gebruikt worden. Serif lettertypes geven vaak wat meer elegantie aan een design. In de designtrends van 2023 zullen we deze daarom nog steeds zien, maar dan wel een uniekere variant hiervan.

Nieuw dit jaar zijn daarom de flared serif lettertypes: Minimalistische sans serif lettertypes met toch een kleine grappige touch, geleend van de serif lettertypes. Op deze manier ontstaat er een unieke look en feel, die toch vriendelijk en toegankelijk uitziet en absoluut niet standaard is.

Unieke typografie - designtrends 2023

Een flared font, Orelo font van Pizza Typefaces.

5. Rijke moody kleuren

De heftige kleuren van vorige jaren verdwijnen langzaam en maken plaats voor een veel eleganter kleurenpalet. Nieuwe juweelkleuren, geïnspireerd op paletten uit de jaren 30, doen hun intrede. Karmozijnrood, gebrand oranje, bosgroen, lavendel… de perfecte match voor luxe, high-end merken. De pantone kleurvan 2023 ‘Viva Magenta’ past hier perfect bij. ‘Een genuanceerde rode toon die de balans tussen warm en koel presenteert’, noemt Pantone het zelf.

Rijke moody kleuren - designtrends 2023

De Pantone kleur Viva Magenta

6. Liquid gradients

We kennen gradients natuurlijk al, maar dit jaar krijgt het een extra twist met de liquid gradient trend.  Liquid gradients voelen vrijer dan de perfect geblende versies van vorige jaren. Daarnaast creëren ze een gevoel van beweging in een statisch design.

Liquid gradients - designtrends 2023

Een voorbeeld van een liquid gradient.

Dit zijn de grafische designtrends voor 2023. Deze nieuwe trends laten zien dat in 2023 alles draait om creativiteit, durf en uniek zijn. Benieuwd of dat op het gebied van social media net zo is? Lees dan snel onze blog over de social media trends van 2023!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X