Influencer Marketing

Aan de slag met influencer marketing?

Volg dit stappenplan

Influencer marketing is vandaag de dag niet meer weg te denken uit een omnichannel marketingstrategie. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 49% van de consumenten vertrouwt op aanbevelingen van influencers. Kortom, influencer marketing is zeker de moeite waard. Aan de slag dus! Maar hoe? Volg dit stappenplan!

1. Definieer je merk, doelgroep & doelstelling

De sleutel tot succes is een goede briefing aan de influencers. Geef kort maar krachtig antwoord op de volgende vragen:

 1. Waar staat je merk/product voor?
 2. Wie is je doelgroep?
 3. Waar is je dienst/product verkrijgbaar?
 4. Wat zijn je KPI’s?
 5. Wat is je budget?
 6. En last but not least: Wat verwacht je van de influencer?
  • Welke kanalen?
  • Welke tags/hashtags?
  • Welke frequentie?
  • Wat is de deadline?
  • Heb je bepaalde eisen betreft contentcreatie?

Tip! Maak de briefing niet te professioneel. Influencers zijn in de meeste gevallen geen marketeers. Dus kort & krachtig is the key!

2. Bedenk hoe je de influencers gaat bereiken

Er zijn 2 manieren om op zoek te gaan naar influencers. Je kunt zelf social media gaan afstruimen, op zoek naar de perfecte match. Een andere manier is om te werken met een platform dat als het ware als tussenpersoon werkt. Beide opties brengen voor- en nadelen met zich mee. Wanneer je het zelf in handen neemt, gaat er aardig wat tijd zitten in de zoektocht naar de perfecte influencer. Wanneer je deze gevonden hebt, begint de onderhandeling over geld. Je kunt je voorstellen dat een influencer dan in de positie is om veel te vragen, jij bent immers op zoek. Een groot voordeel is dat je geen extra kosten kwijt bent met het inschakelen van een platform. Heb jij geen zin en tijd om uren op social media te besteden, maar wil jij gewoon uit een database selecteren? Dan is de keuze voor een platform perfect voor jou. Na het opstellen van je campagne, upload je deze in het platform. Influencers kunnen nu ‘solliciteren’ op jouw campagne. Dat betekent dat je alleen nog maar hoeft te kiezen!

3. Vind de perfecte match

Een van de valkuilen bij het vinden van de perfecte match is het op zoek gaan naar influencers met de meeste volgers, ook wel mega-influencers genoemd. De kans bestaat namelijk dat een deel van deze volgers ‘fake’ zijn, aangezien er influencers zijn die volgers kopen. Maar hoe kom je er nou achter welke influencer dit wel doet en welke niet?
– Check de groei van volgers. Vinden er pieken van 10.000 volgers per dag plaats? Dan zijn ze waarschijnlijk gekocht.
– Heeft een influencer 500.000 volgers en gemiddeld maar 500 likes per foto? Dan weet je ook dat dit niet klopt.
– Zitten er volgers bij uit rare landen? 9 van de 10 keer is dit ook niet betrouwbaar.
– Heeft een influencer rare reacties onder posts in bijvoorbeeld een vreemde taal of iets wat totaal niks te maken heeft met de foto? Dan zit hier waarschijnlijk een online robot achter. Ook ‘fake’ dus.
– Heeft een influencer veel likes op een post, maar weinig reacties? Blijf dan alert! Deze volgers hoeven niet per se ‘fake’ te zijn, maar het is wel iets waar je op moet letten.
– Volgt een influencer meer mensen dan dat hij/zij terug wordt gevolgd door mensen? Kies er dan voor om de samenwerking niet aan te gaan.

Je weet nu dus hoe je influencers met ‘fake followers’ kunt herkennen. Maar hoe herken je dan wel de juiste match? Het belangrijkste is dat je voor jezelf nagaat of de influencer past bij de identiteit van je merk. Alleen via deze weg komt jullie boodschap het meest betrouwbaar over en weet je vrijwel zeker dat je de doelgroep bereikt die je in gedachte had.

4. #resultaat

Vergeet niet om vooraf goede afspraken te maken over het ontvangen van de resultaten van de content. Je kunt natuurlijk op de pagina van de influencer checken hoeveel likes & reacties er zijn geweest maar wanneer je vraagt naar de statistieken heb je ook inzicht in het totale bereik.

Wil jij aan de slag met Influencer marketing? We helpen je graag!

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X