Visual SEO-trends

De 3 belangrijke SEO-trends en ontwikkelingen van 2023

Zoekmachines blijven evolueren om te voldoen aan de hedendaagse behoeften van gebruikers. Het is belangrijk om te weten wat de allernieuwste SEO-trends zijn, zodat jouw website geoptimaliseerd kan worden aan de hand van de laatste updates en ontwikkelingen. Zo blijft jouw webpagina op een hoge positie pronken in de zoekresultaten.

 

1. pagina 1 verdwijnt in de zoekresultaten

Voortaan kan je eindeloos scrollen in Google en is er geen sprake meer van een verdeling van de zoekresultaten over meerdere pagina’s. Zoekresultaten worden automatisch ingeladen terwijl de gebruiker naar beneden scrolt en de lijst afgaat. Deze SEO-ontwikkeling werd al uitgerold voor mobiele gebruikers, maar wordt binnenkort ook zichtbaar op desktops.

In een zee van zoekresultaten wil je alsnog zichtbaar blijven. Hoe pak je dit het beste aan? Je kan gebruikmaken van structured data en schema markup. De bijkomende informatie die je hiermee voorziet in de zoekresultaten, zorgt ervoor dat je extra opvalt tussen alle andere opties. Daarnaast zullen zoekmachines de context van je website beter kunnen begrijpen.

 

2. E-A-T wordt E-E-A-T

E-A-T staat voor expertise, autoriteit en trustworthiness. Het is al langer bekend dat dit acroniem een belangrijk onderdeel is van SEO, maar sinds december 2022 werd er nog een extra E aan toegevoegd. Met die extra letter onderstreept Google het belang van de Experience die een auteur heeft met een bepaald onderwerp. Wanneer een dokter een artikel schrijft over de meest voorkomende oorzaken van een te hoge bloeddruk, scoort deze hoog op het gebied van experience. Lezers vergaren liefst kennis van een expert in het desbetreffende vakgebied. Je gaat met vragen over je bloeddruk ook eerder naar een dokter dan naar de kapper op de hoek van de straat. Hou dus rekening met deze SEO-trend door de expertise van de auteur of bron duidelijk te vermelden.

 

3. Google’s helpful content update

Met Google’s helpful content update onderstreept de zoekmachine het belang van geschreven content door en voor mensen. Een tekst die uitpuilt met zoekwoorden is niet waardevol voor de lezer. Voor Google is kwalitatieve content belangrijker.

Mogelijks heb je zelf al een daling gezien in de hoeveelheid websitebezoekers naar aanleiding van deze update. Als dat het geval is, voer je best een audit uit van de webpagina’s die nu slechter presteren. Google stelt zelf voor om deze pagina’s te beoordelen aan de hand van enkele vragen.

 

Kwalitatieve en diepgaande content

Met de helpful content update wil Google websitebeheerders stimuleren om content te delen die kwalitatief en vernieuwend is. De voorkeur gaat uit naar webteksten met diepgaande inzichten, die eventueel gebaseerd worden op een voorgaand onderzoek. Google raadt af om content vluchtig te schrijven. De voorziene informatie moet meer zijn dan een herhaling van wat al vindbaar is online.

Daarnaast moet content expertise uitstralen door middel van betrouwbare bronvermeldingen. Wanneer een auteur met bewezen expertise de tekst schrijft, kan er verwezen worden naar de achtergrondkennis van de schrijver.

Google houdt ook rekening met stilistische problemen zoals spellingsfouten. Websites die niet mobielvriendelijk zijn of een overdaad aan advertenties bevatten, worden als storend beschouwd voor de gebruiker.

De zoekmachine verkiest geschreven content die voor mensen wordt geschreven en niet enkel de focus legt op zoekmachineoptimalisatie. Om dit te garanderen, raadt Google aan om een duidelijke doelgroep en doelstelling in het achterhoofd te houden terwijl je nieuwe webcontent schrijft. Lezers moeten iets kunnen bijleren op je webpagina en deze met een voldaan gevoel weer verlaten.

Zowel de toevoeging van Experience aan het E-A-T-principe als Google’s helpful content update, bevestigen dat de zoekmachine kwalitatieve content nog steeds vooropstelt. Schrijf dus voor je doelgroep en niet voor zoekmachines. Plaats wél waardevolle content op je website en probeer op te vallen in de zoekresultaten met schema markup en structured data. Zo hou je in 2023 rekening met alle SEO-trends.

Kimberly Verbeeck
Kimberly Verbeeck
[email protected]


X