structured data

Opvallen in de zoekresultaten met structured data!

Wil jij uitblinken in de zoekresultaten zonder advertentiebudget in te zetten? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar met structured data is het mogelijk! Verwerk structured data in je website en ervaar de kracht van uitgebreide zoekresultaten, oftewel rich snippets. 

Wat is structured data?

Gestructureerde gegevens, oftewel structured data, is in feite een stukje code dat je kunt toevoegen aan je website. Op basis van deze code kan Google de inhoud van de website beter begrijpen en weergeven in de zoekresultaten. De gestructureerde gegevens van je website kan Google gebruiken voor een uitgebreidere weergave in de zoekresultaten, oftewel ‘rich results’. Deze uitgebreide zoekresultaten zijn te verdelen in rich snippets, featured snippets en rich cards. Daarnaast is structured data ook een belangrijk aspect van de optimalisatie van je website voor voice search. Wil je meer weten over voice search? In deze blog ontdek je hoe je je in drie stappen kunt voorbereiden op voice search.

Rich snippets

Rich snippets zijn een gave manier om uit te blinken ten opzichte van je concurrentie. Er zijn verschillende type rich snippets die je kunt toepassen. Zo zijn er onder andere rich snippets voor reviews, rich snippets voor producten, rich snippets voor recepten en rich snippets voor evenementen. Onderstaand vind je per type rich snippet een visueel voorbeeld.

Review snippet

review snippet

Product snippet

producten rich snippet

Recept snippet

recepten rich snippet

Event snippet

Featured snippets

Wellicht heb je het zelf al gezien, maar Google geeft sindskort direct antwoord op je vragen in de zoekresultaten. Dit is natuurlijk super handig voor de gebruiker, want zo hoeft deze niet meer door te klikken en de desbetreffende pagina door te nemen. De featured snippets worden weergegeven in een soort box direct bovenaan de zoekresultaten.

featured snippets

Rich cards

Met rich cards kun je je website nog meer laten uitblinken. Door middel van de gestructureerde gegevens kan het zoekresultaat in de vorm van een ‘kaart’ binnen een carrousel worden weergegeven.  De ‘kaarten’ nemen een grote ruimte bovenaan de pagina in beslag. De gebruiker kan dan van links naar rechts scrollen en op een kaart klikken om de desbetreffende website te bezoeken.

rich cards

Hoe kun je structured data implementeren?

De exacte implementatie hangt af van je CMS-systeem. Wanneer je gebruik maakt van open source systemen als Magento en WordPress kun je een structured data WordPress plugin of Magento extensie installeren. Met dergelijke plugins/extensies kun je binnen enkele klikken je structured data inrichten. Heb je een custom CMS-systeem? In dat geval kan een developer of webdesigner de code schrijven en implementeren in je website.

Wil jij hulp bij het implementeren van structured data of heb je vragen over de verschillende rich snippets, featured snippets en rich cards? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X