e-mail visual

De basis van een goede e-mailmarketing strategie

Een goede e-mail marketing strategie blijft één van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken en te communiceren met je klanten. Een effectieve mailing strategie kan de betrokkenheid van je doelgroep vergroten, de conversieratio’s verhogen en uiteindelijk leiden tot meer omzet. Lijkt een droomtool, toch? Er komen wel een paar belangrijke elementen bij kijken om dit ook daadwerkelijk tot een succes te brengen. In dit blog leggen we je die graag uit.

 

Bouw een kwalitatieve verzendlijst op

Een succesvolle e-mailmarketing strategie begint met een kwalitatieve verzendlijst. Het is belangrijk om een verzendlijst op te bouwen met geïnteresseerde én relevante ontvangers. Zorg er daarom voor dat je de opt-in optie gebruikt zodat mensen zich vrijwillig inschrijven voor je mailinglijst. Let op! Het kopen van verzendlijsten is geen goed idee, omdat deze vaak verouderd zijn en de ontvangers geen interesse hebben in jouw producten of diensten. Bovendien is het illegaal om e-mails naar mensen te sturen die zich niet hebben ingeschreven voor jouw berichten.

 

Personaliseer je e-mails

“Beste Jan”, “Hé Eva” of “Hallo Sam”: e-mail personalisatie is een belangrijk element in elke e-mailmarketing strategie. Door gepersonaliseerde e-mails te sturen, voelen je ontvangers zich meer betrokken bij jouw merk en zijn ze eerder geneigd om te reageren op jouw e-mails. Gebruik bijvoorbeeld de voornaam van de ontvanger in de aanhef en pas de inhoud van de e-mail aan op basis van hun interesses en eerdere aankopen.

 

Houd het kort én krachtig

Je merkt het bij jezelf ook: op dagelijkse basis ontvang je tientallen e-mails. Het is dus van belang om de aandacht van je ontvangers vast te houden. Bijna niemand heeft zin in een ontzettend lang en gedetailleerd verhaal: houd je e-mails kort en krachtig. Maak bijvoorbeeld gebruik van bulletpoints, afbeeldingen of quotes om de boodschap alsnog duidelijk over te brengen. Zorg er ook voor dat de belangrijkste informatie bovenaan staat, zodat ontvangers direct weten waar de e-mail over gaat.

 

Verstuur op het juiste moment

Het versturen van e-mails op het juiste moment kan een groot verschil maken in de betrokkenheid van je ontvangers. Verstuur bijvoorbeeld e-mails op een tijdstip waarop mensen waarschijnlijk hun inbox bekijken, zoals vroeg in de ochtend of aan het einde van de werkdag. Het is ook belangrijk om te experimenteren met de frequentie van het versturen van e-mails. Verstuur niet te veel e-mails, maar ook niet te weinig. Probeer een balans te vinden die werkt voor jouw doelgroep. Zorg dus dat jij test en meet wie jouw doelgroep precies is, wanneer zij de mails openen én hoe vaak zij een mail verwachten.

 

Call-to-action

E-mailmarketing is de perfecte manier voor gepersonaliseerde CTA’s, oftewel call-to-actions. Deze type gepersonaliseerde CTA’s worden ook wel ‘smart-CTA’s’ genoemd. HubSpot merkte zelfs dat een CTA specifiek richten op interesses van gebruikers zorgde voor 202% meer leads dan algemene CTA’s. Zorg dus dat je jouw doelgroep iets concreets vraagt, zoals ‘klik hier!’ ‘Lees verder…’ of ‘meld je aan!’

 

Test en meet je resultaten

We zeggen het vaker: maar vergeet vooral niet te testen én te meten. Ook bij e-mailcampagnes is dit essentieel om erachter te komen wat werkt en wat niet. Maak gebruik van A/B-tests om verschillende versies van je e-mails te testen en te meten welke versie het beste presteert. Analyseer ook de resultaten van je e-mails, zoals open- en klikpercentages, en gebruik deze informatie om je toekomstige campagnes te verbeteren.

E-mail wordt door bijna 3 miljard mensen op de wereld gebruikt. Samen ontvangen we bijna 300 miljard mails op één dag. Hierdoor is een goede e-mail marketing strategie nog steeds één van de meest effectieve manieren om je doelgroep te bereiken. Zorg er dus voor dat jij op een creatieve, unieke en persoonlijke manier je doelgroep bereikt.

 

Lees hier onze 5 tips voor succesvolle e-mailmarketing campagnes.

Jason Peters
[email protected]


X