Designtrends 2022

Dé designtrends voor 2022

We hebben het afgelopen jaar veel tijd thuis doorgebracht. Misschien wel meer dan we eigenlijk zouden willen. Onze zintuigen zijn toe aan prikkels en dat gaan we zeker terugzien in het design van 2022. Weg met dat serieuze gedoe, tijd voor plezier!

Fonts met een twist

We zien het al bij veel titels op Netflix (zoals Squid Game): typografie hoeft niet standaard uit te zien. Het mag allemaal wat minder perfect en vooral met een speelse twist. Een letter die bijvoorbeeld andersom staat of juist helemaal ontbreekt, zolang het maar afwijkt van het geheel.

Heftige kleuren

De content vliegt je om de oren: tijd om visueel aantrekkelijk design te maken dat direct de aandacht trekt. In 2022 gaan we fellere kleuren zien: erg aanwezig en misschien iets too much, maar wanneer het goed wordt ingezet is het vooral fun! Denk hierbij aan heldere snoep kleuren, maar ook aan neon. Scherpe contrasten, onregelmatige vormen… geen harmonie maar lekker speels design.

Alles in beweging

Een app, website, digitale abri…tegenwoordig zien we veel beweging in design. Zoveel dat statisch design niet altijd meer genoeg is om de aandacht vast te houden. In 2022 zullen designers daarom meer gebruik gaan maken van de kracht van beweging. Niet alleen om de aandacht te trekken, maar ook als extra gevoel bij een merk! Denk maar aan een foto van een danser: door de kleding en houding van de danser kun je wel enigszins een idee krijgen waar je naar kijkt, maar zodra je de danser ziet bewegen weet je pas of het hiphop of een tango is. Zo werkt het ook met reclame van een merk; met beweging kun je de identiteit van het merk beter overbrengen.

2D + 3D

3D is al jaren trending en zien we steeds vaker. In 2022 gaan we combinaties zien van 2D en 3D design. Dit kan in animatie, maar ook in illustraties, webdesign en typografie. Met name eigen gepersonaliseerde 3D karakters zijn hot!

Japandi

In interieur en product design zien we het al: de Japandi trend ontwikkelt zich snel. Het is een mix van trends uit Japan en Scandinavië. Een minimalistische stijl, maar warmer dan de typische Scandinavische stijl die vaak juist wat koel en hard oogt. Een combinatie van neutrale kleuren en veel wit ruimte creëert een gevoel van kalmte en elegantie. Ook in typografie zien we lettertypes terugkomen die worden gebruikt om Chinese, Japanse en Koreaanse letters weer te geven. Een prima alternatief voor Europese lettertypes en daarnaast ook erg stylish!

De trends van 2022 laten zien dat we graag standaarden willen doorbreken. Het mag allemaal anders dan normaal. Natuurlijk gooi je als bedrijf niet de hele huisstijl overboord om met deze trends mee te gaan, maar mogelijk zijn er wel trends die mooi kunnen aansluiten. Waar je ook voor gaat: authenticiteit blijft altijd het belangrijkste!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X