29 okt De websitewereld in begrijpelijke taal
Hosting
Back-up
Stel je voor, je website wordt gehackt en daardoor is je site niet meer zichtbaar. Door het verwijderen of wijzigen van originele bestanden kan een hacker je website compleet ruïneren. In dit geval is het handig als je een kopie van de website kunt terugplaatsen van toen je website nog niet was gehackt. Dit kan door middel van de zogeheten “back-ups”. Niet alleen bij fouten door hackers, maar ook als je bijvoorbeeld je website hebt beschadigd door eigen toedoen, kan het terugplaatsen van een back-up handig zijn. Daarom maken wij altijd een handmatige back-up voordat we onderhoud aan een website uitvoeren. Zo kunnen we hoe dan ook terug naar de meest recent, goed werkende versie. Naast de handmatige back-ups, kan je deze ook automatisch instellen (bijv. elke vrijdag om 10:00). Hiermee voorkom je continue dat je gegevens kwijt raken.
DNS
Aan iedere website zit een nummer gekoppeld, net zoals ieder specifiek persoon ook een eigen telefoonnummer heeft. Om te voorkomen dat wij de codes van websites uit ons hoofd moeten leren, is DNS in het leven geroepen. Een DNS-record zorgt ervoor dat het IP-adres van je website aan een domeinnaam wordt gekoppeld. Hierdoor kan men gewoon “mijnmarketing.com” typen in de browers, in plaats van het nummer “136.144.190.65”. Dit voorbeeld van een DNS-record is ook weergegeven in de afbeelding hieronder:
IP-adres
Zoals al eerder beschreven bij DNS, wordt een domeinnaam (zoals “mijnmarketing.com”) aan een IP-adres gekoppeld. Dit IP-adres is een uniek nummer voor de server waar een website op wordt gebouwd. Dit nummer kan je weer vergelijken met de telefoonnummers die gekoppeld zijn aan unieke personen.
Domein
Een domein of domeinnaam is de naam waarmee je vindbaar bent op het internet. In ons geval is dat mijnmarketing.com. Je registreert de domeinnaam bij een hostingpartij.
FTP
Hoe krijg je jouw (website)bestanden op een server geplaatst? Dan kan onder andere via FTP. FTP staat voor “File Transfer Protocol”. Met een FTP-programma (zoals FileZilla) is het mogelijk om bestanden van jouw computer naar de server te plaatsen waar je website wordt gehost. Er zijn ook nog andere “protocollen” om dit te doen, zoals SFTP, SSH, FTPS, maar FTP is de meest gebruikte manier om dit proces te doorlopen.
Redirect
Het kan zijn dat je beschikt over meerdere domeinnamen. Daarbij kan het voorkomen dat je niet op elke domeinnaam een daadwerkelijke website hebt, en daarom bezoekers wil doorsturen naar een andere domeinnaam. Voorbeelden hiervan zijn de domeinnamen “mijnmarketing.net” en “marketingbureau-limburg.nl”, die beide doorgestuurd worden naar onze officiële website: “mijnmarketing.com”. Het doorsturen van bezoekers naar een andere domeinnaam gebeurt met behulp van een redirect. Mensen worden dan automatisch doorgestuurd naar de gewenste website, zonder dat ze er moeite voor moeten doen.
Server
Het tonen van een website vereist een database met bestanden, die geplaatst worden op een zogeheten server. Een server is eigenlijk een computer zonder muis en toetsenbord. Zodra iemand een website aanroept, wordt er een signaal afgegeven aan de server waar de desbetreffende site op draait. Er kunnen één of meerdere websites draaien op één server. Indien dit laatste het geval is, spreken we van “shared hosting”. Wanneer er maar één website gedraaid wordt op de server heet dit VPS (Virtual Private Server).
Subdomein
Naast een hoofddomein, zoals “mijnmarketing.com”, kunnen er ook subdomeinen worden aangemaakt onder het hoofddomein. Voorbeelden hiervan zijn de subdomeinen “trainingen.mijnmarketing.com” en “bijeenkomsten.mijnmarketing.com”. Deze subdomeinen kunnen andere websites tonen dan de website gekoppeld aan het hoofddomein.
Webhosting
Om een website toonbaar te maken dient deze op een server te staan. Natuurlijk heeft niet iedereen zijn of haar eigen server, daarom kan dit uitbesteed worden aan een hostingpartij die wél zijn eigen server heeft. De dienst waar je dan voor betaald om dit mogelijk te maken heet Webhosting.
VPS
Als je de server van jouw website niet wilt delen met andere domeinen, dan kun je kiezen voor een VPS. VPS staat voor Virtual Private Server. De server kun je dan naar eigen wens inrichten. Er moeten echter wel updates gedaan worden op deze server, net zoals dat ook op normale computers gedaan moet worden. Wanneer je te weinig kennis hierover hebt, kun je ervoor kiezen om het uit te besteden aan een managed VPS: De partij waar je de server huurt zorgt dan voor het onderhoud. Doe je het toch zelf, dan kies je voor unmanaged VPS.
Shared (hosting)
Als je website op een server draait waar ook websites van andere partijen draaien, dan spreken we over shared hosting. Het voordeel hiervan is dat dit voordeliger is dan een VPS. Een nadeel kan zijn dat je website trager is dan wanneer deze zou draaien op een VPS.
Website
CMS
Een sollicitatiebrief typ je in Word of Pages. Een website bouw je ook in een programma, afhankelijk van wat je fijn vindt. Deze programma’s worden ook wel CMS genoemd. CMS staat voor Content Management Systeem en maakt het mogelijk om gegevens op het internet te plaatsen. De meest bekende voorbeelden van CMS zijn: WordPress en Magento.
WordPress
WordPress is een variant van CMS, die vooral gebruikt wordt voor het bouwen van websites. Het toegankelijk voor iedereen en gegevens kunnen er makkelijk mee op het internet geplaatst worden.
Magento
Magento is een andere variant van CMS, die vooral gebruikt wordt voor het bouwen van grote webshops. Ook dit programma is toegankelijk voor iedereen en zorgt er ook voor dat gegevens makkelijk op het internet geplaatst kunnen worden.
Database
Stel je hier even voor dat je een webshop hebt waarop klanten een eigen account kunnen aanmaken. Klanten vullen dan onder andere zijn of haar naam en adres in. Deze gegevens worden opgeslagen in een database. Die database onthoud de gegevens, zodat alle informatie weer gebruikt kan worden bij een volgend bezoek.
SSL
Bij het invullen van een wachtwoord is het niet de bedoeling dat iedereen je wachtwoord raad. Een SSL (Secure Sockets Layer) zorgt ervoor dat dir soort data versleuteld wordt.
Onderhoud
Je kunt een website vergelijken met een auto. Beide vereisen onderhouden om het vloeiend te laten draaien. Met onderhoud aan een website voorkom je dat de gegevens verouderd raken en daarmee een makkelijkere prooi voor hackers vormen. Bovendien is het volgens de AVG verplicht een website up-to-date te houden.
E-mailalias
Een e-mailalias omvat het deel geschreven vóór het apenstaartje. Denk aan de “info” bij [email protected] of “klantenservice” bij [email protected]. Deze twee mailadressen horen bij hetzelfde bedrijf, maar zijn wel verschillend. Achter ieder e-mailalias kan namelijk een andere mailbox zitten. Dit betekent dat als je een mail stuurt naar [email protected], deze niet terecht komt in de mailbox van [email protected].
IMAP en POP3
Het binnenhalen van e-mails in een programma zoals Outlook kan via twee manieren:
- IMAP (Internet Message Acces Protocol): Bij IMAP worden e-mails direct gelezen vanuit de server. En de e-mailberichten blijven altijd op de server aanwezig. Wanneer je computer kapot zou gaan, kun je dan nog gewoon via een andere computer dezelfde mails ophalen.
- POP3 (Post Office Protocol (3)): Bij POP3 worden e-mails opgeslagen vanuit de server op je computer. Het voordeel hiervan is dat je niet online hoeft te zijn om je e-mails te kunnen lezen, maar je kan niet via een ander programma dezelfde mails lezen.
Spamfilter
Een spamfilter is een filter die ervoor zorgt dat er geen of weinig spam in een mailbox terecht komt. Spam is het sturen of binnenkrijgen van irrelevante e-mails en wordt in de meeste gevallen als irritant ervaren.
Office365
Office365 lijkt in grote mate op het normale Office pakket: Word, Excel en Powerpoint. Echter, Office365 bevat nog andere diensten zoals Outlook, Publisher en Access. Het grote verschil tussen deze twee is dat je bij het normale Office pakket een eenmalige aankoop doet die niet wordt geüpdatet. Je pakket zal nooit van Word 2016 naar Word 2019 veranderen. Hiervoor dien je het pakket opnieuw te kopen. Bij Office365 is dit anders. Je installeert een pakket, dat op meerdere apparaten gebruikt kan worden en je beschikt altijd over de nieuwste versie. Daarnaast draaien de pakketten op de servers van Microsoft, waarmee je voor een relatief lage prijs kan beschikken over de servers van Microsoft, de “state of art servers”.
G Suite
G Suite van Google is een goed alternatief voor Office365. Hiermee kun je gebruik maken van verschillende applicaties, zoals Gmail, Agenda, Documenten, Spreadsheets en Google Drive. Het voordeel hiervan is dat je voor een klein bedrag per maand kan beschikken over de zeer kwalitatieve servers van Google.
Webmail
De meeste mensen lezen hun e-mails via programma’s, zoals Outlook of Apple mail. Dit zijn aparte programma’s op je computer. Het is echter ook mogelijk om e-mails te lezen vanuit je browser, zoals via “webmail”.
In de bovenstaande tekst hebben we de meest voorkomende termen opgesomd, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Kom je nou een term tegen waar je graag extra uitleg bij ontvangt of ben je benieuwd naar een verdiepingsslag van bovenstaande begrippen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Ons Web Development Team helpt je graag!