conversiepiramide

Duizend keer niks is nog steeds hetzelfde als tien keer niks

Een heleboel website bezoekers maar slechts weinig tot geen conversie? Dat is een goed moment om met conversie optimalisatie aan de slag te gaan! Conversie optimalisatie is een proces dat bestaat uit allerlei werkzaamheden die als doel hebben om het conversiepercentage te verhogen. Het conversiepercentage is de procentuele verhouding tussen het aantal bezoekers op een website en de personen die een bepaalde conversie hebben voltooid.

De conversiepiramide

De conversiepiramide is een hiërarchie van factoren die van invloed zijn op de conversie van een website. Aan de hand van de conversiepiramide kun je herkennen waar eventuele pijnpunten zitten en manieren vinden om de conversieratio te verhogen. Er circuleren allerlei varianten van de conversiepiramide, de ‘standaard’ conversiepiramide bestaat echter uit vijf lagen: Functionality, Accessibility, Usability, Intuitivity en Persuasion. Op basis van deze factoren kun je je website toetsen en paar laag optimaliseren, beginnende met de onderste laag.

conversiepiramide

Functionality

In de Functionality laag toets je de functionaliteiten van de website. Werkt je website goed in verschillende browsers en op verschillende apparaten? Werken ook alle formulieren, buttons, filters en andere functionaliteiten?

Accessibility

In de Accessibility laag toets je de toegankelijkheid van de website. Is de tekst voor iedereen goed leesbaar? Is de website ook bruikbaar voor mensen met een beperking zoals (kleuren)blindheid?

Usability

In de Usability laag toets je de gebruiksvriendelijkheid van je website. Is alles eenvoudig te vinden voor gebruikers?  Is het in één oogopslag duidelijk waar de website over gaat?

Intuitivity

In de Intuitivity laag toets je de intuïtiviteit van je site. Kunnen gebruikers in één oogopslag herkennen welke stappen zij moeten doorlopen? In hoeverre voldoet je website aan de verwachtingen van de gebruiker?

Persuasion

De top van de piramide bestaat uit de Persuasion laag. In deze laag toets je de overtuigingskracht van je website. Vertrouwen gebruikers je website? Welke elementen trekken gebruikers over de streep?

Voor het toesten van de verschillende piramide lagen kun je allerlei tools inzetten. Denk hierbij aan heatmaps, session recordings, A/B tests, Google Analytics en nog veel meer. Wil je aan de slag met de conversie piramide maar weet je niet waar je moet beginnen? De specialisten van MijnMarketing.com helpen je graag verder.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X