Update: Google Analytics 4

Bijna elke website op het internet maakt gebruik van Google Analytics. Een analyse software van Google waarmee bezoekersgedrag gemeten kan worden. Google heeft deze handige tool nu ook nog eens geupdate met heel wat nieuwe opties als gevolg. Nieuwsgierig geworden? Je leest alles over de update in dit blog! 

De klantreis
De eerste en tevens grootste verandering is dat Google Analytics nu nóg beter is ingericht op de klantreis van de websitebezoeker. Een ontwikkeling waar we bij MijnMarketing.com heel erg fan van zijn. Van het eerste bezoek tot de aankoop tot het behoud van de klant. De klantreis van Google Analytics bestaat uit 4 onderdelen:

1. Acquisitie
Hoe krijg ik nieuwe bezoekers en waar vind ik ze?
2. Betrokkenheid
Hoe betrokken zijn mijn bezoekers eigenlijk?
3. Inkomsten genereren
Wanneer gaat mijn bezoeker over tot aankopen en wat zorgt hier precies voor? 

4. Behoud
Zijn mijn bezoekers loyaal en komen ze terug?

Middels deze levenscyclus geeft Google Analytics inzichten in hoe je jouw specifieke marketinginspanningen kunt afstemmen op elke fase van de klantreis.

Cross-device tracking
Gebruikers bewegen zich over verschillende apparaten. Van de smartphone naar de laptop en ‘s avonds op de bank nog even op de tablet. In dit geval wil je natuurlijk altijd dezelfde gebruiker meten ongeacht het apparaat waar hij of zij op zit. Dit kan d.m.v. ‘cross-device tracking’. Daarmee zet Google de gebruiker als persoon nog meer centraal.

Deze functie was al beschikbaar in de oude Analytics versie, maar met de nieuwe update wordt dit nog uitgebreider gemeten waarbij Google ook ‘cross-platform’ meet. Dit betekent dat Google dezelfde gebruiker kan volgen vanaf de verschillende apparaten waarop dit gebeurt.

Slimme inzichten met machine learning
Google heeft zijn geavanceerde Machine Learning toegepast in Google Analytics 4, dat automatisch trends detecteert en jou waarschuwt. Google is altijd een leider geweest op het gebied van machine learning, dus deze upgrade is geen verrassing. 

Google Analytics 4 kan gebruikersgedrag en acties voorspellen waarmee je vooruit kunt plannen. Volgens Google zullen ze voorspellende statistieken blijven toevoegen. Zo kan Google Analytics 4 bijvoorbeeld voorspellen hoeveel inkomsten er binnenkomen vanuit een bepaalde groep gebruikers. Met deze nieuwe mogelijkheden kun jij vervolgens doelgroepen maken en analyses uitvoeren waarom een ​​specifieke groep klanten sneller converteert dan andere.

Kortom, de nieuwe Google Analytics biedt dus een completer overzicht van de levenscyclus van de klant en zet die informatie in voor voorspellende marketingfuncties, waardoor website eigenaren en marketeers meer informatie krijgen om op die inzichten te reageren. Benieuwd naar wat Google Analytics kan betekenen voor jouw bedrijf? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze Google Marketeers gaan graag voor je aan de slag! 

Bart Pluijmaekers
Bart Pluijmaekers
[email protected]


X