Emoties inzetten om conversies te optimaliseren.

Booking.com: marketing met een emotioneel tintje

Ons brein is gevoelig voor emoties. In onze marketingstrategie maken we daarom vaker gebruik van een emotioneel tintje. De drie belangrijkste basisemoties zijn: reward, fear en empathy.

Een perfect voorbeeld van het inspelen op deze emoties is Booking.com. Ik durf zelfs te zeggen dat je hier zeker weten ook al eens in bent getrapt. Misschien zelfs recent nog!

Verbeeld jezelf even de volgende situatie:

Je bent aan het zoeken naar een hotel in hartje Bangkok. Je krijgt ontzettend veel zoekresultaten, maar Booking.com geeft alvast de mooiste suggesties weer (reward). Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet ga je wat filters toevoegen. Hierna krijg je een wat kleinere selectie te zien maar je merkt al snel op dat van het goedkoopste hotel nog maar 2 kamers beschikbaar zijn (fear). Daarom klik je er snel op om het hotel te bekijken en de beslissing sneller te nemen. Op deze pagina zie je de tekst “Nog 4 anderen bekijken dit hotel”. Je concludeert dat het een zeer gewild hotel is en dat het dus zeker wel goed moet zijn (empathy). Hierna maak je je reservering definitief.

Super slim toch?

 

Soms maken we ook nóg onbewustere keuzes, puur gebaseerd op gevoel. Stel jezelf de volgende vragen:

Welk blikje zou je eerder kopen?

Bij impulsaankopen is ons brein ‘lui’ en zoekt ons brein daarom graag naar makkelijke beslissingen. Mooie ronde prijzen zijn makkelijk te verwerken en leiden eerder tot impulsaankopen dan complexere bedragen. Maar welk blikje RedBull wordt nu hoogstwaarschijnlijk beter verkocht? Ons onderbewustzijn associeert het euroteken met prijspijn. We zijn ons daardoor meer bewust van het feit dat we geld uitgeven en gaan minder snel over op de impulsaankoop.

 

Welk koffertje zou je het liefst willen hebben?

Het eerste wat er door je hoofd heen gaat is natuurlijk: “Wat is meer? 1.000.000 of 1 miljoen?” Rationeel gezien is het evenveel maar als ons onderbewustzijn moet kiezen, dan zal het kiezen voor 1.000.000. Want dit lijkt meer. Deze kennis hebben wij te danken aan neuromarketing. Neuromarketing is een relatief nieuw vakgebied waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing. Onze conversie specialisten zijn hier dagelijks mee bezig.

Natuurlijk is dit voor ons als marketeers heel interessant om te weten. Die ene kleine aanpassing kan veel betekenen! Zet jij emotie in om jouw conversies te optimaliseren? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X