Facebook insights voor de feestdagen


De juiste data kan het verschil maken voor online marketeers. Facebook helpt je een handje en heeft daarom belangrijke data van de feestdagen vrijgegeven. Die data is zowel voor de wereldwijde markt als specifiek voor de Nederlandse markt. Onze Social Media marketeers hebben de belangrijkste trends voor je op een rij gezet. Doe er als online marketeer of ondernemer jouw voordeel mee voor de aankomende feestdagen.

 

1. Window shopping verplaatst zich naar stories:

Instagram en Facebook stories zijn dé plek om inspiratie op te doen. Of het nu gaat om een nieuwe outfit voor de feestdagen of een cadeau voor je geliefden. In 2018 gaf in Nederland maar liefst 37% van de kerstinkopers aan dat ze videos hebben bekeken in stories. In diezelfde periode gaf maar liefst 40% van de ondervraagde millennials aan dat video’s van social media influencers hen inspireerde om een keuze te maken tijdens het shoppen voor kerstinkopen.Ontdekken is digitaliseren. In Nederland gaf maar liefst 52% van alle shoppers aan online geïnspireerd te zijn voor de feestdagen, 66% liet zich in-store inspireren, 28% door print media, 21% door TV en slechts 11% door outdoor reclame.

 

2. Messenger leidt tot loyaliteit:

Steeds meer klanten zoeken contact met bedrijven via Messenger. Momenteel worden er maandelijks 20 miljard berichten verstuurd tussen personen en bedrijven via Messenger. Dit aantal is vertienvoudigd in de afgelopen 3 jaar. In Nederland gaf 29% van alle kerstinkopers aan dat ze tijdens de feestdagen een Messenger bericht naar een bedrijf hebben gestuurd. 65% van alle kopers van kerstcadeaus gaf aan dat ze meer geneigd zijn iets te kopen van een bedrijf waarmee contact d.m.v. Messenger mogelijk is.Maar waarover nemen shoppers via Messenger contact op met bedrijven? Facebook geeft inzicht in de redenen waarom Nederlanders rondom de feestdagen contact opnamen met bedrijven.

 1. Om een order te tracken – 38%
 2. Om een product te kopen – 28%
 3. Om meer details over een product te verkrijgen – 28%
 4. Om details van de verzending te verkrijgen – 21%
 5. Om informatie over een winkel te krijgen – 25%

 

3. Kerstinkopen beginnen eerder

Hoewel in Nederland de kerstinkopen relatief laat beginnen, zien we ook in Nederland een steeds grotere trend waarbij veel kerstinkopen al plaatsvinden rondom bijvoorbeeld Black Friday in November. In Nederland begint 52% van diegene die kerstinkopen heeft gedaan daarmee in December. 

Facebook zag in 2018 de conversie ratio’s al in oktober stijgen. Aan het einde van November had 1 op de 10 personen alle kerstinkopen al in huis.

 

4. Shoppers accepteren geen ‘bad buying experience’

Inkopers hebben via verschillende kanalen ‘contact’ met een merk voordat ze tot een aankoop overgaan. Klanten zijn kritisch en accepteren steeds minder dat er tijdens deze ‘customer journey’ frictie of ongemak ontstaat. Dit geldt tijdens de feestdagen nog meer, aangezien dit voor de meeste mensen een drukke en stressvolle periode is. Mobiele online-ervaringen worden steeds beter, toch hebben veel bedrijven nog een lange weg te gaan. Het aantal ‘mobile-first shoppers’ blijft groeien. Het aantal mensen die kerstaankopen deden via een mobiele app of website is in 2018 met 18% gestegen t.o.v. 2017.

Facebook geeft inzicht in de ‘pijnpunten’ die Nederlandse shoppers zijn tegengekomen tijdens de feestdagen zijn op mobiele apparaten:

 1. De app of website duurde te lang om te laden – 21%
 2. Afbeeldingen waren niet duidelijk genoeg – 14%
 3. Product informatie was niet duidelijk te vinden – 14%
 4. De content paste niet goed in het beeld – 16%
 5. Het lettertype was te klein – 17%

 

Daarnaast kan frictie ervoor zorgen dat kerstshoppers vertragen en uiteindelijk hun aankoop plaatsen bij de concurrent. Wat vindt een potentiële klant binnen Nederland belangrijk en door welke zaken kan hij/zij afhaken?

 1. Tijd waarbinnen de een pakket geleverd wordt of klaar is om opgehaald te worden – 64%
 2. Gratis verzending – 67%
 3. Beschikbaarheid van het product – 80%
 4. Klantenservice – 63%
 5. Een zorgeloze ‘in-store’ shopping experience – 68%

 

5. Offline kerstinkopen doen blijft in trek!

Ook al groeide afgelopen jaar de e-commerce markt met 18%, toch omvat de e-commerce markt slechts 15% van de totale retail markt. Het grootste deel van mensen doet de kerstinkopen nog steeds het liefst in-store, dit heeft o.a. te maken met de gezellige (kerst)sfeer in de winkelstraten in november en december. Ook al vindt de aankoop niet altijd online plaats, toch blijft online marketing een belangrijke tool. Maar liefst 31% van de Nederlandse kerstshoppers geeft namelijk aan dat ze een telefoon gebruiken tijdens het shoppen in de winkel voor de feestdagen. Daarnaast geeft 38% van de Nederlandse Kerstshoppers aan mobiele telefoons te gebruiken om ideeën voor cadeaus op te doen, productinformatie te bekijken en reviews te lezen.

 

6. Grote shopping events zijn in opkomstOok in Nederland zien we dat grote shopping events in opmars zijn. Vaak zijn deze events overgewaaid uit de Verenigde Staten. Wereldwijd nam conversie tijdens Black Friday en Cyber Monday toe met 9% en resp. 15% tussen 2017 en 2018. Singles Day, die zijn oorsprong vond in China, steeg in diezelfde periode met maar liefst 25%. Ook in Nederland zien we dat grote bedrijven zoals Bol.com, de Bijenkorf of Ici Parix XL inspelen op deze internationale dagen en daarmee de toon zetten voor het vroegtijdig inzetten van de kerstinkopen.

 

Heb jij advies nodig bij het inrichten van campagnes tijdens de feestdagen? Neem vrijblijvend contact met ons op. De specialisten van MijnMarketing.com helpen je graag![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Mandy Groeneveld
Mandy Groeneveld
[email protected]


X