Google Shopping wordt gratis!

Gratis adverteren in Google? Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn maar binnenkort is het echt mogelijk! Google heeft namelijk bekend gemaakt de Google Shopping service gratis beschikbaar te maken. In de VS is dit al gelanceerd en in de loop van het jaar zal het ook wereldwijd mogelijk zijn om gratis te adverteren in Google Shopping.

Persbericht Google

In dit persbericht wordt verteld dat de coronacrisis onder andere de motivatie was voor deze beslissing. Nu zoveel fysieke winkels zijn gesloten, zitten veel ondernemingen in zwaar weer. Het is nu belangrijker dan ooit om producten online te kunnen verkopen. Daarnaast is dit ook een strategische zet van Google om de strijd aan te gaan met grote marketplaces zoals Amazon.

Hoe dan ook is deze ontwikkeling goed nieuws voor webshops! De beslissing betekent gratis zichtbaarheid aan mensen die hun zoekopdracht naar producten beginnen in Google Shopping.

Hoe werkt Google Shopping?

Je kent het vast wel, als je een zoekterm van een product in de zoekbalk typt, bijvoorbeeld “hondenmand”, krijg je het volgende te zien:

Google Shoppin gratis

Op dit moment adverteren webshops in Google Shopping door hun product feed te koppelen aan Google Merchant Center en deze in te laden in Google Ads. Er wordt vervolgens een budget ingesteld en een advertentiestrategie aan de campagne gekoppeld. In de loop van 2020 zal het in Nederland mogelijk zijn om je product feed om te zetten naar de gratis optie. Hoe dit er precies uit gaat zien, weten we pas zodra deze functionaliteit is uitgerold. Het is wel al duidelijk dat webshops die nog niet via Google Ads adverteren straks genoeg hebben aan enkel een Google Merchant Center account.

Wat zijn de nadelen van gratis adverteren?

Eigenlijk zijn er geen nadelen voor webshop eigenaren die gebruik willen maken van deze dienst. Het is in feite een nieuwe ‘gratis’ verkeersbron naast je organische verkeer. Het is wel belangrijk om te weten dat de gratis variant van Google Shopping in eerste instantie niet in de gewone zoekresultaten zal verschijnen maar enkel in het tabblad Shopping. Voor clicks op Shopping advertenties in de zoekresultaten zul je vooreerst gewoon moeten betalen. Met andere woorden, adverteren in Google Shopping blijft mogelijk maar er zullen net zoals in de Google zoekresultaten en zoals op Facebook organische en betaalde zoekresultaten komen.

Het zal de komende maanden duidelijk worden wanneer we precies kunnen verwachten dat Google Shopping gratis wordt in Nederland. Dan houden we jullie natuurlijk op de hoogte!

Wil je meer weten over adverteren met Google Shopping? Lees dan de blog Boost je online opbrengst met slimme Shopping campagnes of neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X