Online Marketeer Google

Boost je online opbrengst met slimme Shopping campagnes

Slimme Shopping campagnes? Waren Google Shopping campagnes niet altijd al slim? Tot zekere hoogte wel, maar met de introductie van slimme Shopping campagnes heeft Google zijn machine learning capaciteiten in de strijd gegooid. Lees hier hoe je slimme Shopping campagnes kan inzetten en hoe je de conversiewaarde van je advertenties kan maximaliseren!

Wat zijn slimme Shopping campagnes?

Google Shopping is een vorm van online adverteren waarmee je producten onder de aandacht kan brengen in Google en zoekpartners van Google. Het bijzondere aan een slimme Shopping campagne is dat de gegevens van je producten (productfeed), je advertentieteksten én afbeeldingen gecombineerd worden met machine learning van Google. Door alle beschikbare data te combineren met machine learning kan Google advertenties weergeven aan de meest relevante zoekers tegen zo laag mogelijke kosten. Het is zelfs mogelijk om een procentueel doelrendement op advertentie-uitgaven (ROAS) in te stellen. Hiermee optimaliseert Google de biedingen om binnen het ingestelde budget de doelen te behalen.

Op basis van deze eigenschappen genereren slimme Shopping campagnes vaak betere opbrengst ratio’s dan ‘gewone’ Shopping campagnes en andere advertentiekanalen. Daarbovenop komt er door de inzet van machine learning minder handmatig werk te pas en is er dus minder tijd nodig om een succesvolle campagne te draaien.

Hoe kun je een slimme Shopping campagne inrichten?

De inrichting van een slimme Shopping campagne is vrij simpel, vooral wanneer je gebruik maakt van bekende CMS-systemen zoals WordPress of Magento. Allereerst zul je een Google Ads account en Google Merchant Center account moeten aanmaken indien je deze nog niet hebt. Vervolgens kun je de accounts eenvoudig aan elkaar koppelen en is het tijd om de producten uit je webwinkel in te laden. Dit doe je via een zogenaamde productfeed, een bestand of webpagina waarin alle beschikbare productdata staat.

CMS-systemen zoals WordPress of Magento bieden gratis en betaalde plugins waarmee je in enkele stappen een productfeed kan aanmaken. Wanneer je gebruik maakt van een custom CMS-systeem zul je zelf een productfeed moeten aanmaken of een extern bedrijf hiervoor moeten inschakelen. Heb je de feed ingeladen? Dan duurt het gewoonlijk 1 tot 3 werkdagen voordat de producten goedgekeurd worden. In de tussentijd kun je alvast advertentieteksten en afbeeldingen toevoegen. Zodra je productfeed is goedgekeurd kun je de advertenties activeren en de kracht van slimme Shopping campagnes testen.

Wat zijn de nadelen van slimme Shopping campagnes?

In het algemeen leveren slimme Shopping campagnes betere resultaten maar er zitten ook een aantal kleine nadelen aan verbonden. Door de inzet van machine learning zul je zelf iets minder controle over de campagnes hebben. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om uitsluitingszoekwoorden (irrelevante zoekopdrachten) toe te voegen. Verder is het op dit moment nog niet mogelijk om een specifiek product extra te promoten. Je geeft dus in feite een stukje controle af aan Google, maar in de meeste gevallen zorgt dit voor minder werk en betere resultaten.

Wil je ontdekken wat slimme Shopping campagnes voor jouw e-commerce kunnen betekenen? Ben je aan de slag gegaan met de inrichting van je account of campagne maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X