kijkfase

Hoe belangrijk is de Kijkfase?

De reis die een klant aflegt voordat deze een product of dienst afneemt bestaat uit meerdere fases. Deze fases zijn voor nagenoeg elke product en dienst exact hetzelfde. Binnen deze fases bestaan er vele touchpoints waarop je een (potentiële) klant kan bereiken. Wil je de gehele reis en alle fases bekijken? Ga dan naar hier en lees onze blog over de gehele klantreis. In deze blog zoomen we in op de eerste en misschien wel de belangrijkste fase van de reis: de Kijkfase.

Merkherkenning

In de Kijkfase draait alles om merkherkenning. In vakjargon wordt dit ook wel awareness, top of mind of recognition genoemd. De potentiële klant vormt in deze fase de eerste indruk over het merk. Eerste indrukken zijn blijvend en daarom enorm belangrijk. Hoe komt jouw merk over? Wat straalt je merk uit en hoe ervaren mensen dit? Deze vragen staan centraal in deze fase. Het is daarom van belang om aansluiting te vinden bij de doelgroep. De doelgroep hoeft in deze fase namelijk niet op zoek te zijn naar je product of dienst, of er zelf aan te denken. Maar des te beter het uitgestraalde imago van je merk past bij de doelgroep, des te hoger de kans dat je merk wordt meegenomen in de overweging als ze wel in de markt zijn voor je product of dienst! Des te meer mensen je merk kennen, des te meer ze je zullen overwegen, des te meer klanten je uiteindelijk hebt. Niet investeren in deze fase is dus een grote gemiste kans!

Het juiste imago

Hoe zorg je nou voor het juiste imago? En hoe zorg je voor een een hoge merkherkenning bij de doelgroep? Hiervoor zijn vele mogelijkheden en opties. Het begint allemaal bij een duidelijk en onderscheidend verhaal. Dit vormt de juiste basis om alle communicatie op te bouwen. De meest simpele en essentiële vorm van deze communicatie is de huisstijl, het logo, de stijl en de naam van je bedrijf. Gebruik je schreeuwerige kleuren, een abstracte naam, een pay-off? Al deze onderdelen vormen de eerste indruk bij een persoon. Buiten deze basis onderdelen van je merk, wordt de eerste indruk ook bepaald door alle andere (externe) communicatie. Zowel betaald als niet betaald, zowel positief als negatief en zowel door het merk zelf naar buiten gebracht als door anderen. Een ding is zeker; als je deze fase serieus neemt, heb je deze communicatie veel meer zelf in de hand. Vandaar dat het essentieel is voor een goede klantreis om te investeren in de merkherkenning.

Middelen en kanalen

Natuurlijk kun je het grootste gedeelte van deze communicatie zelf in de hand hebben. Er zijn meer beschikbare middelen dan je zou denken! Je kan je merkbekendheid namelijk flink verhogen door hier de juiste middelen en kanalen voor te gebruiken. Afhankelijk van je doelgroep, imago en branche kun je andere kanalen gebruiken. Wil je opvallen bij het grote publiek? Dan kun je al snel denken aan TV, radio, en print. Hiermee bereik je snel veel mensen, maar er zijn meer manieren. Met alle hedendaagse techniek en kanalen kunnen we ook online goed aan de naamsbekendheid werken. Zo worden er steeds meer influencers en product placement ingezet om de jongere doelgroep te bereiken. Effectieve inhakers die ‘viral’ gaan via social media werken ook bij uitstek voor een hogere naamsbekendheid. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Investering

Dat de Kijkfase belangrijk is en er veel middelen en kanalen zijn is duidelijk. Dat brengt ons meteen bij het minder duidelijke gedeelte: de opbrengst. Want hoe ga je de opbrengsten van deze investeringen in kaart brengen? Dat is de charme en het gevaar van deze fase. We kunnen namelijk niet direct naar de opbrengsten onder aan de streep gaan kijken. Hierbij moet naar andere KPI’s worden gekeken, zoals aantal uitgekeken video’s, aantal bereikte personen, gebruik van een specifieke hashtag, etc. Een andere eigenaardigheid van deze fase is dat de effecten van deze investering een lange periode kunnen doorwerken. Zo kun je na een dag al resultaat zien, maar ook gemakkelijk pas na een aantal maanden of zelfs na een aantal jaar. De volgende fases van de klantreis spelen ook een essentiële rol in de opvolging en effectiviteit van de Kijkfase. Lees er hier meer over in onze blog over de klantreis. 

Wil je weten hoe de optimale klantreis voor jouw bedrijf eruitziet? En hoe je de kijkfase optimaal inricht? Neem dan vrijblijvend contact op!

Robby Lemmens
Robby Lemmens
[email protected]


X