evp

Hoe kom je tot een ijzersterk werkgeversmerk?

De arbeidsmarkt staat op zijn kop. Waar je voorheen als sollicitant je uiterste best moest doen om die perfecte baan te krijgen, lijkt de wereld nu omgedraaid. Hoe zorg jij er als werkgever voor dat je je onderscheidt van andere bedrijven? De Employer Value Proposition (EVP) helpt je met het creëren van een ijzersterk, authentiek werkgeversmerk. Dit geldt als basis voor jouw employer branding strategie.

Een EVP in 3 stappen

Je Employer Value Proposition is de combinatie tussen je interne werkgevers identiteit, je externe werkgevers imago en de behoeften van potentiële werknemers. Een gedegen vooronderzoek is van belang om aannames uit de weg te gaan en écht te komen tot een gedragen EVP.

Interne werkgevers identiteit

Bij het onderzoek naar jouw interne identiteit ga je op zoek naar wat jou als werkgever uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Wat is de Why (Golden Circle), de missie en visie en welke kernwaarden horen hierbij? En worden deze waarden ook zo beleefd in de organisatie? Zorg er vooral voor dat de unieke waarden écht herkend worden in de organisatie. De EVP dient zowel extern als intern gedragen te worden en zal zeer zeker intern gecheckt worden, dus ben realistisch. Kan onze medewerker écht zijn eigen werktijden bepalen? Of is dit iets wat we graag zouden willen, maar in de praktijk toch niet helemaal tot zijn recht komt?

Externe werkgevers identiteit

Hoe zien externen jou als werkgever en komt dit overeen met wat we willen uitstralen? Door middel van field research en met behulp van een social listening tool ga je in dit onderdeel op zoek naar de externe perceptie op jouw organisatie. Zijn er negatieve associaties die we wellicht willen wegnemen, of positieve associaties die we nog sterker in willen zetten? De EVP dient gelinkt te zijn aan de resultaten uit dit onderzoek om geloofwaardig over te komen.

Behoeften potentiële werknemers

Door de jaren heen zijn de basisbehoeften bij werknemers sterk veranderd. Waar een heel aantal jaar geleden een vast contract van onschatbare waarde was, willen medewerkers nu vaak bijdragen aan een duurzame wereld. En waar salaris eerst op nummer 1 stond, zijn doorgroeimogelijkheden nu een belangrijkere factor.

De voorkeuren verschillen per leeftijd, opleidingsniveau, sector, etc. Bedenk dus van tevoren goed naar wie je op zoek bent en zet het onderzoek bij deze doelgroep uit. Zo kom je erachter wat de doelgroep drijft om voor een bepaalde werkgever te kiezen.

 

De Green Spot

Als de drie bovenstaande onderdelen onderzocht zijn, worden de resultaten naast elkaar gelegd en gezocht naar de overeenkomsten. Vanuit deze overeenkomsten beschrijf je de Employer Value Proposition. Zorg dat deze herkenbaar, uniek en inspirerend is.

Als de EVP omschreven is, dient deze nog getoetst te worden op een 5-tal punten.

  1. Waarheid: Herkent de organisatie zich in de EVP?
  2. Duurzaamheid: Is de EVP geschikt voor de komende 10 jaar?
  3. Aantrekkelijkheid: Vindt de doelgroep de EVP aantrekkelijk?
  4. Onderscheidend: Is de EVP écht onderscheidend?
  5. Geloofwaardig: Is de EVP realistisch en geloofwaardig?

Voorbeeld EVP van Apple die medewerkers aan willen trekken én te behouden die slim, gepassioneerd, creatief zijn en impact willen maken op de wereld:

“This is where some of the world’s smartest, most passionate people create the world’s most innovative products and experiences. Join us and you’ll do the best work of your life — and make a difference in other people’s lives.”

Hoe verder?

Jouw Employer Value proposition zorgt voor een unieke en herkenbare propositie en geldt als basis voor je nieuwe employer branding strategie. De EVP dient niet enkel een gedachte te zijn. Een vervolgstap is dat het doorleeft wordt in de organisatie, geademd wordt in alle communicatie uitingen rondom arbeidsmarktcommunicatie en terugkomt in iedere fase van de kandidaat reis.

Een EVP traject is een maatwerk traject dat van heel klein tot heel groot aangepakt kan worden. Dit verschilt uiteraard per organisatie. Een ding is zeker: ‘Met een gedegen EVP heb je de basis te pakken voor een ijzersterk werkgeversmerk!’

Benieuwd naar hoe dit traject voor jouw organisatie eruit zou zien? Neem gerust contact op om hierover te sparren.

Lucienne Wynans
Lucienne Wynans
[email protected]


X