mm-blog-banner-typografie-1140x457

Lettertypes: meer dan letters typen

Stel je hebt een sollicitatiegesprek. Daarbij heb je van tevoren nagedacht over je outfitkeuze. Je wilt immers een goede eerste indruk maken. Random iets aantrekken is waarschijnlijk geen goed idee en kan zomaar die eerste indruk verpesten. Zo werkt het ook met lettertypes in een ontwerp!

In mijn vorige blog over designtrends vertelde ik al dat het belangrijk is om na te denken over het gevoel dat een design moet oproepen. Ook de typografie kan aan dat gevoel bijdragen, met name de keuze voor een lettertype is een om goed over na te denken! Voor de mensen die zich afvragen: is typografie dan niet hetzelfde als lettertypes? Nee, typografie is meer dan een lettertype. Het omvat alles wat bij het opmaken van teksten hoort. Daarbij hoort inderdaad het lettertype maar ook de gehele vormgeving van tekst, waaronder de uitlijning op een pagina, regelafstand en witruimtes.

Lettertypes

Ook wel fonts genoemd, zijn grofweg op te delen in 4 verschillende soorten:

#1 Serif

Serif lettertypes zijn lettertypes met een schreef, oftewel ‘pootjes’ aan de letters. Dit soort lettertype wordt vaak gebruikt in drukwerk voor grotere hoeveelheden tekst, aangezien de streepjes ervoor zorgen dat het een stuk prettiger te lezen is. Voor mensen met een visuele beperking of dyslexie kan dit echter niet gelden: de letters zijn door de schreefjes moeilijker te onderscheiden van elkaar, waardoor een sans-serif lettertype fijner kan zijn.

Serif

#2 Sans-serif

Sans-serif lettertypen hebben namelijk geen schreef. Sans-serif lettertypes zijn vooral geschikt voor op het web, aangezien dit beter te lezen is op een computerscherm. Tegenwoordig zijn de beeldschermen van een betere kwaliteit, waardoor ook serif lettertypes steeds vaker op het web voorbijkomen.

Sans Serif

#3 Script

Dit soort lettertypes worden ook wel sierletters genoemd. Script lettertypes moeten eruitzien alsof ze handgeschreven zijn. Daarom staan ze vaak een beetje schuin en zijn de letters onderling verbonden. Hierbij kunnen er verschillende stijlen zijn, zoals elegant of juist speels.

Script

#4 Display

In deze categorie vallen alle afwijkende lettertypes. Dit worden ook wel eens de decoratieve lettertypes genoemd. Door hun aparte vorm is dit lettertype vaak alleen geschikt om titels of kopjes te stijlen, in plaats van een grotere hoeveelheden tekst. Echter, als titel trekt het de aandacht als geen ander!

Display

Fonts have feelings too!

Als je naar bovenstaande lettertypes kijkt, roept dat bepaalde emoties bij je op. Geen zorgen als je je nu niet direct ontroert voelt door een lettertype! Met emoties bedoel ik de stijl die je bij het lettertype voelt. Is het formeel? Speels? Modern of juist klassiek?

Uit verschillende onderzoeken (o.a. door de Wichita State University) blijkt dat er een verband is tussen het soort lettertype en welke emoties deze oproepen. Zo worden Serif lettertypes vaak gezien als traditioneel, betrouwbaar, respectabel en klassiek. Niet voor niets wordt dit lettertype vaker gebruikt door banken. Sans serif daarentegen wordt omschreven als modern, stabiel, schoon, rechtlijning en glad. Deze twee lettertypes ervaart men als makkelijk om te lezen. Uit onderzoek blijkt dat de boodschap van de tekst daardoor ook als makkelijk wordt geïnterpreteerd. Dus wil je iets lastigs toelichten, zoals het afsluiten van een hypotheek? Zet het in een van deze twee lettertypes!

De Script lettertypes roepen associaties op als klassiek, elegant en creatief, maar ook vrouwelijk en grappig. Display lettertypes verschillen onderling zo enorm dat het van alles kan oproepen. Zoals hierboven ‘Bad Signal’ er spannend met een tikje horror uitziet, is ‘Tootstie Wootsie’ vriendelijk en kinderlijk. Deze twee lettertypes zijn moeilijker te lezen; het kost meer moeite dan bij de standaard lettertypes. Echter, uit onderzoek blijkt dat daardoor de gelezen tekst ook langer blijft hangen. Dus wil je zorgen dat bijvoorbeeld een quote langer blijft hangen? Probeer dan eens een Script of Display lettertype uit. De hele tekst hierin zetten is echter een no-go. Als mensen te veel moeite moeten doen haken ze af!

Niet over de schreef gaan

Met zoveel verschillende lettertypes kan het lastig zijn de juiste te vinden. Denk daarom altijd goed na over welk gevoel je wilt uitstralen en of het lettertype daarbij past. Maak ook niet de fout om te veel lettertypes door elkaar te gebruiken, dat maakt het rommelig. En als allerbelangrijkste: leesbaarheid gaat altijd boven alles!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X