mm-blog-banner-SEO-1140x457

Bieden op je eigen bedrijfsnaam? Dit zijn de voordelen

Het verschil tussen branded en non-branded zoekwoorden

Stel je voor dat een potentiële klant op zoek is naar een vakantiebestemming voor aankomend jaar. Hij kan via Google zoeken naar ‘vakantiebestemmingen’ of naar een specifiek reisbureau. De eerste zoekterm valt onder een non-branded zoekwoord, oftewel een generieke term die de behoefte van de klant beschrijft. Wanneer de klant gaat zoeken naar bijvoorbeeld ‘Neckermann’, is dit een branded search, oftewel de zoekterm bevat een specifieke bedrijfs- of merknaam.

Organisch en betaald bereik

De zoekresultaten, die verschijnen op het beeld van de zoeker, zijn verdeeld in SEA (advertenties) en SEO (organisch). Uit onderzoek is gebleken dat 89% van alle website bezoeken via Google AdWords campagnes niet opgevangen worden door organische klikken. Wanneer je je zoekmachine advertenties stopzet, verlies je dus een hoop verkeer naar je website.

Echter geldt wel dat voor branded zoekwoorden het bereik een stuk lager ligt dan voor non-branded zoekwoorden wanneer het desbetreffende merk weinig naamsbekendheid heeft. Ben je als bedrijf dus nog startende en kan je jezelf nog niet rekenen tot de Neckermanns onder de reisbureaus? Dan kan je het beste inzetten op non-branded zoekwoorden, zodat potentiële klanten je kunnen vinden wanneer ze zoeken naar datgeen wat jij aanbiedt. Overigens, wanneer klanten je bedrijfsnaam een keer langs hebben zien komen, is de kans groter dat ze de volgende keer via een organische klik binnenkomen. Adverteren op non-branded zoekwoorden, maar daarbij wel je bedrijfsnaam opnemen, is dus goed voor zowel je betaalde als je organisch bereik. Win-win dus!

De 3 voordelen van bieden op je eigen bedrijfsnaam

Nu je weet wat het verschil is tussen branded en non-branded zoekwoorden en weet wanneer je organisch of betaald bereik genereert, wil je natuurlijk weten wat de voordelen zijn van adverteren op je eigen bedrijfsnaam.

  1. Je hebt meer mogelijkheden dan met organische zoekresultaten

    Denk aan sitelink-, locatie of highlightextensies. Zo neem je meer ruimte in beslag op het beeldscherm van de zoeker, val je automatisch meer op, maar heb je ook meer tekst ter beschikking om de zoeker tot klikken te overtuigen. Dit geeft ook snel een professionelere uitstraling naar de klant toe.

  2. Je conversieratio is hoger

    De potentie van de klant die zoekt op branded keywords is groter. Hij of zij is al voorbij de bewustwordingsfase in de customer journey en zoekt dus doelgericht en specifiek naar jouw bedrijf. De klant kan je product of dienst al aan het overwegen zijn, maar nog op zoek zijn naar meer informatie. Het kan ook zomaar zijn dat de klant al klaar is om over te gaan op een aankoop.

  3. Je moet de concurrent voor zijn

    De klanten die over willen gaan naar een aankoop wil je zeker niet mislopen. Waarschijnlijk sta je organisch wel bovenaan de ranglijst, maar wanneer je adverteert op je eigen bedrijfsnaam dan weet je zeker dat je ook echt bovenaan de eerste pagina te zien bent. Zo ontmoedig je de concurrent om op jouw bedrijfsnaam te adverteren. Bovendien zijn daardoor de advertentiekosten ook lager dan voor generieke termen. Kleine moeite dus!

Maar let op, heb je geen concurrentie op je eigen bedrijfsnaam? En heb je niet meer tekst nodig om de zoeker te informeren over jouw product of dienst? Dan leidt bieden op je eigen brand tot onnodige kosten. Wel is het goed om een maand te testen en het aantal klikken en conversies te vergelijken met een voorgaande periode.

Wil je aan de slag met SEA en/of SEO voor jouw bedrijf? Neem hieronder contact op met de specialisten van MijnMarketing.com! Liever zelf aan de slag? Volg onze Zoekmachine Optimalisatie Training!

Demery Noma
Demery Noma
[email protected]


X