employer branding visual

Pragmatisch aan de slag met Employer Branding

De arbeidsmarkt begint steeds meer aan te trekken, maar toch laten de cijfers van het CBS zien dat er nog steeds méér vacatures zijn dan werkzoekenden. Het is een flinke uitdaging voor bedrijven en instellingen om het juiste personeel te vinden én te behouden. Dit zien we ook terug in de markt, want de vacatures vliegen je om de oren. Hoe kun je je als werkgever onderscheiden en goed zichtbaar zijn? Graag leggen we uit welke stappen je kunt ondernemen om deze uitdaging aan te gaan en jouw employer branding tot leven te brengen!

1. Een authentieke Employer Value Proposition

Allereerst is het van belang om jouw unieke identiteit helder te krijgen. Je Employer Value Proposition is de combinatie tussen je interne werkgevers identiteit, je externe werkgevers imago en de behoeften van potentiële werknemers. Als dit helder is, zorg je voor een unieke en herkenbare propositie die als basis geldt voor je nieuwe employer branding strategie.

TIP: Bekijk ook ons blog over het ontwikkelen van een sterk werkgeversmerk

2. Creatieve vertaling

Je positionering staat, maar hoe komt dit visueel en tekstueel tot uiting? Welke kleuren, beelden, illustraties en woorden passen bij jouw werkgeversmerk? Dit geldt als startpunt voor alle visuele en tekstuele uitingen die gemaakt gaan worden, wat zorgt voor herkenbaarheid. Let er wel op dat de keuzes die hier gemaakt worden in lijn liggen met de algemene huisstijl van het merk!

3. Contentkalender

De basis ligt er, maar hoe bereik je nu die potentiële kandidaat? Zorg ervoor dat je je doelgroep altijd scherp voor ogen houdt. Het maken van persona’s kan fijn zijn om te allen tijde helder te hebben wát deze doelgroep belangrijk vindt. Via welke kanalen bereik je deze doelgroep, welke middelen zijn het meest effectief en welke boodschap past hier het beste bij? Door het opstellen van een contentkalender, is voor iedereen duidelijk welke boodschap, wanneer, via welke kanalen wordt gecommuniceerd.

TIP: Houd bij het maken van de contentkalender altijd de kandidaatreis voor ogen, zodat je zeker weet dat je in iedere fase van de reis zichtbaar bent!

4. Effectieve middelen

Het is zover, de middelen kunnen nu uitgewerkt worden! Een pakkende werken-bij website met een geoptimaliseerd sollicitatieproces en sterke vacatureteksten die aansluiten bij je eerder bepaalde identiteit vormen de basis. Als je echt wilt uitpakken ga je aan de slag met het maken van video’s, achter de schermen foto’s en een podcast waarin medewerkers hun ervaringen delen.

5. Spread the word

Als laatste stap in de cirkel ga je je content verspreiden via de kanalen die vastgelegd zijn in de contentkalender. Denk hierbij aan je eigen kanalen zoals social media kanalen, de nieuwsbrief en de website. Maar zorg ook dat je vindbaar bent op verschillende vacaturebanken en zorg met SEO en SEA ervoor dat je goed vindbaar bent via Google. Ga de samenwerking aan met het onderwijs en ben aanwezig op branche specifieke beurzen. Je medewerkers zijn je ambassadeurs, dus wie kan het verhaal beter vertellen dan je eigen medewerkers? Maar brainstorm vooral over gekke ideeën die het verschil maken, zoals een guerillamarketing actie.

6. Maak binnen waar wat je buiten belooft

Mooi dat er nu zoveel sollicitanten zijn! Maar ben alert en maak binnen waar wat je buiten belooft. Zorg voor duidelijke communicatie met je huidige medewerkers en verras hen ook eens waar dat kan! Zo is de cirkel rond en kun je bouwen aan een sterk team!

Sta je te popelen om met jouw Employer Branding Strategie aan de slag te gaan? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te bespreken hoe we je hiermee kunnen helpen!

Maxime Paulis
Maxime Paulis
[email protected]


X