Steeds meer vraag naar HR Marketing

4 tips met voorbeelden uit de praktijk.

Als marketingspecialist ben je voortdurend bezig met het aantrekken van nieuwe klanten en het behouden van bestaande klanten. HR heeft eigenlijk precies dezelfde uitdaging, maar dan in de vorm van medewerkers. HR wil graag goede en toegewijde collega’s en Marketing maakt beloftes naar de klant. Het is daarom ontzettend belangrijk dat de organisatie medewerkers heeft die toegewijd zijn om deze beloftes waar te maken. HR en Marketing lijken dus erg met elkaar verbonden en in de praktijk merken wij dit steeds vaker.
We kijken met een marketingbril naar HR. Hoe maak je van blije medewerkers actieve ambassadeurs? Hoe ziet het sollicitatieproces eruit? Het gehele sollicitatieproces moet als een visitekaartje fungeren. En wie kan dit beter dan de marketingspecialist? Juist! Niemand.. Wij geven enkele tips met voorbeelden uit de praktijk.

1. Focus op Employer Branding

Ga bij jezelf na: er komt een nieuwe vacature vrij binnen jouw organisatie. Welke acties onderneem je? Hoogstwaarschijnlijk publiceer je de vacature op je website en hoop je op veel kwalitatieve reacties in je mailbox. Helaas werkt dit in de praktijk niet (meer). Je moet kandidaten overtuigen dat het leuk en leerzaam is om bij jou te werken. Steeds meer werkzoekenden, en met name jongeren, zoeken geen baan voor het leven. Ze zoeken een ervaring. Ze willen werken op een plek waar ze veel kunnen leren en een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie. Het is dus belangrijk dat je de waarde propositie goed weet te vertalen in een creatief concept en vervolgens goed weet over te brengen naar jouw doelgroep(en). Kandidaten willen weten waar ze solliciteren dus geef vooral jouw organisatie bloot! Stel jezelf de vraag: waarom zou iemand bij ons willen werken? En laat dat zien in je vacaturetekst!

Een van de vacatureteksten van MijnMarketing.com waarbij we een goed beeld van onszelf scheppen zodat kandidaten weten waar ze terecht komen.

2. Van Customer Journey naar Employer Journey

Potentiële nieuwe medewerkers gedragen zich nauwelijks anders dan kritische consumenten. Waar consumenten afhaken bij een langzame website, een ingewikkeld bestelproces of onduidelijkheden geld dat bij potentiele nieuwe medewerkers precies hetzelfde. Ga dus voor jezelf na: is jouw vacature (website) mobielvriendelijk? Kan ik binnen maximaal 2 klikken solliciteren? Is mijn sollicitatie goed aangekomen? En dan misschien wel het meest ondergeschoven kindje: hoe wijs je sollicitanten af? Wanneer je dit op een prettige manier doet is de kans groter dat ze begrip tonen en alsnog ‘fan’ blijven van jouw bedrijf.


Binnen 2 klikken solliciteren bij Korita Aviaton. Creativiteit en de doelgroep aanspreken bij Van Melik Du Chef.

3. Social Media recruitment

Social Media is de perfecte plek om je vacature uit te zetten en er aandacht voor te creëren. Vaak levert dit ook nog eens een hoog bereik op voor jouw bericht. Op Facebook bereik je namelijk kandidaten die aan het recreëren zijn (en wellicht getriggerd worden door jouw vacature) terwijl je op vacaturebanken alleen maar actief zoekende kandidaten bereikt. Het meest voor de hand liggende kanaal is LinkedIn, maar ook kanalen zoals Facebook en Instagram worden steeds vaker gebruikt. Als je bijvoorbeeld op jongeren doelt als kandidaten kun je ook Snapchat en WhatsApp toevoegen aan jouw Social Media recruitment.


Inzetten van kanalen zoals LinkedIn door Van Melick. Vacature voor bezorgers bij Wok De Lange Muur.

4. Doelgroepgericht adverteren

Op Social Media kun je niet alleen jouw vacature creatief wegzetten, je kunt ook doelgericht adverteren. Neem als voorbeeld Highlite International. Wanneer ze personeel nodig hebben voor de opbouw van evenementen kunnen ze ervoor kiezen om te targeten op: – mannen – in de leeftijd vanaf 18 jaar – woonachtig binnen een straal van 10 km – geïnteresseerd in licht- en geluidtechniek. De advertentie wordt vervolgens aan deze doelgroep getoond tegen een bepaald advertentietarief. Daarnaast kun je ook remarketing inzetten. Deze advertenties worden getoond op basis van het online gedrag van de kandidaat. Heeft een kandidaat de vacaturepagina al eens bekeken maar nog niet gesolliciteerd? Deze kandidaat kun je dan je remarketing advertenties laten zien.

 

Vacatures promoten door middel van het inzetten van advertenties op Facebook van Jumbo Supermarkten.

Fleur Reijnders
Fleur Reijnders
[email protected]


X