Kerstpakketten

Stop met kerstpakketten!

De feestdagen staan weer voor de deur en traditioneel gezien betekent dit voor veel bedrijven dat er kerstpakketten uitgedeeld worden aan medewerkers. Echter, waarom geef je als werkgever een kerstpakket? Wat is de gedachte daarachter, behalve het idee dat het gewoon ‘leuk’ is? Laten we ons verdiepen in dit fenomeen en overwegen afscheid te nemen van dit ouderwetse ritueel. Tijd voor een meer betekenisvolle benadering van de kerstperiode!

Het ouderwetse kerstpakket

Kerstpakketten zijn vaak gevuld met een scala aan etenswaren of gadgets. Maar waar komt dit vandaan? Waarom doen we dat? Vanuit oudsher gaf de welvarende werkgever de arme arbeider extra eten rondom de feestdagen. De arbeiders hadden het vaak financieel niet gemakkelijk en met dit mooie gebaar van de werkgever kon men tijdens de feestdagen wat extra’s op tafel zetten. Hoewel het gebaar nog steeds zeker gewaardeerd wordt, ‘rijst’ (sorry, deze woordgrap moet echt even gemaakt worden) de vraag of dit echt de beste manier is om waardering te tonen aan medewerkers. Past dit idee nog bij deze tijd? Zit de medewerker echt te wachten op een doosje crackers en gedroogde worst? Is er niet een meer doordachte en persoonlijke benadering mogelijk?

Waarom liever geen kerstpakket?

Nou, eigenlijk heel simpel. Enerzijds past de traditionele gedachte niet meer bij deze tijd. Medewerkers kopen rond de Kerst hun eigen eten wel. Daarnaast, het is niet echt duurzaam. In de praktijk belandt een groot deel van het pakket in de voorraadkast of prullenbak. Wie heeft er nou niet nog een flesje truffel-wok-olie van een pakket van 8 jaar geleden in de voorraadkast staan? Veel van de spullen zijn inmiddels over datum. Logisch, want niet iedereen vindt alles lekker uit het pakket. In feite vindt er een vorm van voedselverspilling plaats.

De kerstperiode een kans voor betekenis

De kerstperiode biedt bedrijven de kans om echt betekenisvol te zijn. In plaats van het uitdelen van standaardgeschenken, kunnen bedrijven nadenken over wat hen uniek maakt en hoe ze deze kernwaarden kunnen integreren in hun kerstvieringen. Het gaat niet alleen om het geven van cadeaus, maar om het delen van waarden en het versterken van de bedrijfscultuur. Neem dit momentum om iets te doen wat bij jouw bedrijf past en breng een diepere boodschap over. Laat dit naadloos aansluiten op jouw Employer Branding.

Geen kerstpakketten bij MijnMarketing.com

Even een voorbeeld dicht bij huis. Bij MijnMarketing.com geloven we in een verbonden team en in verwachtingen overtreffen. Onze kernwaarden zijn Ambitie, Passie en Resultaat. Dus in plaats van kerstpakketten, stoppen we dat budget in memorabele activiteiten. We maken veel liever waardevolle herinneringen samen. Zo gaan we ieder jaar op epische teamuitjes waarmee we het team jaar op jaar proberen te verrassen. Rond de kerstperiode organiseren we de grote MM Kerstloterij tijdens het MM Kerstdiner, waarbij medewerkers lootjes kopen. Dat opgehaalde geld besteden we vervolgens aan een lokaal goed doel dat de medewerkers zelf uitkiezen. Zo krijgt iedereen én cadeautjes (loterij), én hebben we een memorabel moment (gala-diner), én dragen we bij aan een maatschappelijk en lokaal doel.

Op zoek naar passende alternatieven

Bedrijven zouden de traditionele kerstpakketten kunnen vervangen door meer passende alternatieven. Denk hierbij aan workshops, teambuildingactiviteiten, of het ondersteunen van een goed doel dat in lijn is met de waarden van het bedrijf. Dit soort initiatieven dragen niet alleen bij aan een positieve bedrijfscultuur, maar hebben ook een blijvende impact. Het is belangrijk dat je authentiek blijft in de benadering van de kerstperiode. Een geforceerd gebaar zal niet het gewenste effect hebben. Door dichtbij de eigen identiteit te blijven, kunnen bedrijven oprechte waardering tonen voor hun medewerkers.

Kunnen cadeaus dan niet meer?

Natuurlijk wel! Wie wil er nou geen cadeau? Maar ga op zoek naar een cadeau dat ondersteunend is aan de bedrijfsfilosofie. Sta je voor duurzaamheid? Geef dan bijvoorbeeld een Dopper waterfles, bedrukt met je logo en/of een mooie quote. Ben je voor sportiviteit? Geef dan tickets tot een laagdrempelig sportevenement inclusief nieuw sporttenue. Heb je familiewaarden hoog in het vaandel? Wellicht met z’n allen, inclusief gezin, naar een pretpark. Natuurlijk wel mooi gebracht met mooi gepersonaliseerd drukwerk.

Wat mag er nog meer niet?

Cadeaubonnen… Naar onze mening een grote no-go. Daar hebben we geen goede gevoelens bij. Het is een gemakkelijk idee: iedereen koopt er iets voor wat hij/zij zelf leuk vindt. En jij als cadeaukaart-gever hoeft je nergens meer druk om te maken. Lekker makkelijk. Geef dan gewoon geld, dat kun je letterlijk overal inleveren. Nee, dat is echt té onpersoonlijk. Daag jezelf uit om iets beters te regelen. Doe de moeite, dat zal worden gewaardeerd!

Hoewel het traditionele kerstpakket jarenlang de norm is geweest, is het tijd om een nieuwe koers te varen. Bedrijven moeten de kerstperiode aangrijpen als een kans om iets betekenisvollers te doen dan het uitdelen van standaard geschenken. Door authentiek te blijven en dichtbij de kernwaarden van het bedrijf te blijven, kunnen bedrijven een blijvende indruk achterlaten en een positieve impact hebben op hun medewerkers.

Dus, hoog tijd om afscheid te nemen van het ouderwetse kerstpakket en ruimte te maken voor een meer betekenisvolle en persoonlijke viering van de feestdagen. Laat zien dat je niet alleen om de medewerkers geeft, maar geef ook de waarden van het bedrijf mee. Kom je er niet uit? Stuur ons een e-mail met de vraag “Heb je een leuk kerstcadeau idee voor mijn bedrijf?” en we sturen je een mail met een paar ideeën terug. Kosteloos, ons kerstcadeautje voor jou… Fijne dagen alvast!

About The Author

Jimé Hoen
[email protected]


X