Tips om je e-mail database te vergroten!

Bedrijven besteden vaak veel aandacht aan het verbeteren van kwaliteit van de nieuwsbrieven. Van het testen van call-to-actions tot het aanpassen van de e-mail template en het kiezen van de juiste onderwerpsregel. Kortom, de mogelijkheden zijn enorm. Helaas wordt er nog te vaak slechts weinig aandacht besteed aan een fundamenteel onderdeel, namelijk de omvang en kwaliteit van de e-mail database. In deze blog sommen we een aantal concrete mogelijkheden op om jouw eigen e-mail database op eenvoudige wijze te vergroten.

 

1. Zorg voor inschrijfopties op je website

Het lijkt wellicht voor de hand liggend, maar genoeg inschrijfmogelijkheden op je website zijn cruciaal. Er zijn gewoonlijk verschillende plekken op een website waar men een inschrijfknop kan plaatsen. Zo kun je ervoor kiezen om deze in de footer te plaatsen, op de contactpagina, maar ook een plek op de homepage of in de ‘Mijn account’ werkt vaak goed. De precieze locatie van je inschrijfbutton is van groot belang. Een inschrijfoptie op de homepagina of ‘Mijn account’ pagina zal natuurlijk meer aandacht krijgen dan een button in de footer of op de contactpagina.

Daarnaast is het van groot belang om de gebruiker een duidelijke beloning te bieden en vooraf te informeren over de inhoud van je nieuwsbrieven. Een beloning kan een korting op een volgende bestelling betekenen, toegang tot exclusieve content zoals een e-book of een gratis persoonlijk advies gesprek.

 

2. Maak gebruik van website pop-ups

Hoewel sommige gebruikers website pop-ups als storend ervaren kunnen deze een hoop extra inschrijvingen opleveren. De sleutel tot succes is de juist pop-up op het juiste moment tonen. Wanneer na enkele seconden surfen een grote pop-up verschijnt kan dit natuurlijk als storend worden ervaren. De gebruiker kan de pop-up wegklikken en wellicht zelfs de website verlaten, een gemiste kans! Het is dus aan te bevelen om pop-ups enkel te tonen op momenten dat de gebruiker een bepaalde vorm van interesse heeft getoond.

Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld 30 seconden besteedt op een blogpagina, dan heeft deze persoon dus een bepaalde interesse in je content getoond.  Een goed moment om je pop-up te tonen en de gebruiker toegang te bieden tot exclusieve content, mits deze zich inschrijft voor de nieuwsbrieven. Andere manieren om te concluderen dat de gebruiker een bepaalde interesse heeft zijn het aantal bekeken website pagina’s, de totale sessieduur, het aantal ‘scrolls’, een ingevuld formulier of natuurlijk een aankoop.

 

3. Promoot je nieuwsbrief offline

Het effect van offline campagnes op online resultaten wordt vaak onderschat. Wanneer je een fysieke vestiging hebt of aanwezig bent op een event of beurs kun je namelijk vrij eenvoudig extra nieuwsbrief inschrijvingen verzamelen. Zo kun je simpelweg een invulformulier neerleggen in je eigen vestiging of (potentiële) klanten offline laten deelnemen voor een bepaalde promotie (denk aan kraskaarten) in ruil voor een inschrijving.

 

4. Vraag bestaande klanten

Verder kun je natuurlijk proberen zoveel mogelijk inschrijvingen uit je bestaande klantenbestand te halen. Het is immers niet toegestaan om bestaande klanten zomaar te mailen, zij moeten expliciet toestemming hiervoor geven. Om deze toestemming te verkrijgen kun je een verwijzing naar de nieuwsbrief in allerlei (digitale en fysieke) communicatiemiddelen verwerken, denk aan je bedrijfsbrochure, facturen, pakbonnen en je e-mail handtekening.

 

Aan de slag?

Meer weten over de mogelijkheden om je e-maildatabase te vergroten? Of ben je benieuwd naar hetgeen MijnMarketing.com voor jou zou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze e-mailspecialisten.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X